Meny
 
Bambus Sushi

Bambus Sushi har åpnet på Strømmen Storsenter

På Strømmen Storsenter åpne søster og bror Heidi og Nam Nguyen torsdag 16.august det som kommer til å bli et meget populært spisested på Romerike: Bambus Sushi. Med herlig mat fra store deler av Asia i tillegg til … sushi, så klart.

 

Vårruller, supper, wok, karri og så mye mer. Utviklingen av kjeden som består av både butikker og restauranter er blitt et eventyr. Men ferden fra Vietnam til Norge var verre enn de verste skrekkfilmer.

 

Krigen ingen vant

Vi har sett Vietnamkrigen i flere faser på tv i det siste. Forferdelige scener som viser hva mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre. Og grusomhetene varte i over tjue år.
Først som ren krig nord mot sør, med flere land involvert, deretter som en grotesk borgerkrig hvor partene ikke engang sparte uskyldige barn. Millioner døde, ingen vant.

 

Da Vietnamkrigen var over, ble hundretusener sendt i omskoleringsleirer. Landet raknet, privat økonomi ble bannlyst, bøndene mistet den lille jorda si og befolkningen ble systematisk plaget og terrorisert. Da begynte drømmen om et liv utenfor Vietnam å vokse seg sterk for store deler av befolkningen.

 

Jakten på drømmen

I 1980 bestemte familien Nguyen seg for å dra fra alt og søke lykken i et annet land. Hvilket land hadde de ingen anelse om. De ville bare vekk. Det var ikke uten farer. På havet  lurte orkaner og kaprere. Om de vietnamesiske fikk tak i dem, ventet harde straffer for både voksne og barn. De våget seg om bord i en skranglete båt. Med seg hadde de ingenting. Bare hverandre.

 

Verre enn glattcelle

De havnet først i Kina. Det var jo ikke dit de ville. Der ble de stengt inne i en konsentrasjonsleir.

 

-        Det var verre enn glattcelle i Norge, sier Nam. Øynene hans stivner i et trist blikk som ikke røper noen gledelige minner. Dette er vanskelig å snakke om.

-        Vi rømte fra et liv i ufrihet, og havnet i grusomme konsentrasjonsleirer med absolutt ingen frihet. Hva hadde vi gjort …?

 

Mannen fra det kalde nord

Etter seks år i Kina klarte de å rømme fra konsentrasjonsleiren. Så bar det med båt igjen videre til Hongkong. Men hva ventet der? Jo; en ny flyktningleir. Forholdene var like grusomme. Der var de i fire år.

 

-        Flere misjonærer jobbet i leiren, forteller Heidi. – Blant annet Marie Sandstad og Ellinor Lilleheim med familier.

 

En dag fikk de besøk av en kjent nordmann. Året var 1989, og mannen var Kjell Magne Bondevik. Han var utenriksminister i Regjeringen Syse og hadde viktige møter i regionen. Bondevik ble som kjent senere statsminister i to perioder. Han var på besøk hos de norske misjonærene i Hong Kong. Etter å ha hørt om oss, ba han misjonærene spørre om vi ønsket å reise til Norge.

-        Dere kan komme om dere har lyst.

-        Lyst? Vi hadde ikke lyst til noe annet, sier Nam. - Men hvor lå Norge? Vi hadde ikke hørt om det landet.

 

Utenriksministeren ble senere statsminister, og er i dag leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Han var en mann for sine ord.

 

Nesten i mål

Fire vietnamesiske søsken og foreldre hadde nådd sine mål. De satte ut på havet som seks personer. Med familietilskudd og –forøkning var de nå blitt åtte stykker.

 

Det norsk/danske etternavnet Hansen kan bare gå og legge seg. Rundt om i verden er det 40 millioner som heter Nguyen. Og en stor del av disse har hatt et liv fullt av trusler, tvang, sult,  desperasjon og krig. Og drømmer. I 1989 ble altså drømmen oppfylt for ”vår” Nguyen-klan.

 

Kaldt, ukjent og rart land

Fra da av gikk det fort. Familien kom til Fusa utenfor Bergen. Nam begynte på ungdomsskolen. Heidi i voksenopplæring. Språket var uforståelig, skikkene rare, maten ukjent … Godt de kunne litt engelsk.

 

-        Og selv om landet var kaldt, så var menneskene varme, sier Nam. – Og vi følte oss trygge for første gang på mange, mange år.

 

Noen år etter har Nam studert IT på universitetet og Heidi jobbet på fast food-kafeen Canton på Grünerløkka. Hun hadde lyst på noe større og spurte Nam og resten av slekta om de ville være med. Det var starten på Bambus Sushi.

 

Tre restauranter og sju butikker

Den første «bambusskuddet» ble et lokale i Kirkeveien ved Frognerparken. Det gikk så det knaket i bambusstavene. I dag har de tre restauranter og seks sushibutikker. Den sjuende åpner altså nå på Strømmen Storsenter.

 

Uansett hvor de har etablert seg, så har Bambus Sushi blitt en liten sensasjon for kresne smaksløker. Kundene på Romerike kan glede seg til herlige sushimenyer, egenkomponerte vietnamesiske vårruller, Tom Ka Gai-suppe, kylling i grønn karri, eller rød, og massevis av lekre nudelretter med scampi, kokosris eller … ja, la øynene og magen få bestemme.

 

Strømmen blir stort

Det var en lang vei fra krigsherjede Vietnam til Norge. Men nå er åpningen på Strømmen Storsenter nær.

 

-        Kjære Romerike, dere er hjertelig velkomne til vår nye butikk med smaksopplevelser på Strømmen Storsenter. Og jo dårligere tid du har, desto bedre, avslutter Nam.

-        Her skal du ikke måtte vente lenger enn ett minutt på maten, smiler Heidi. - Det lover vi!

 

 

Familien Nguyen tok ikke den enkleste veien til Norge. Det er mange som nå er glade for at de nå har fortøyd virksomheten sin på Strømmen Storsenter. Hele familien er i jobb og lever drømmen hver eneste dag.

Sist endret - 04 september 2018