Meny
 

Disse verktøyene gjør det enklere å lage sunnere mat

Vi har for lengst pakket ned julen og tatt fatt på et nytt år. Det kan bety mer tid på kjøkkenet og et ønske om å lage sunn mat fra bunnen av. Da kan disse verktøyene hjelpe.

På Kitch’n på Strømmen Storsenter merket de stor pågang ved årsslutt, da kunder strømmet til for å handle gode, innovative julegaver til kjøkkenet. Hos Clas Ohlson skulle en airfryer viser seg å bli fjorårets bestselger. Flere smarte produkter finner stadig veien til kjøkkenhyllene og skal gjøre matlagingen både enklere og sunnere. Tilgangen på sunne råvarer har også økt i takt med trenden og etterspørselen. Så kanskje er det enklere å lage sunnere mat fra bunnen av nå, enn tidligere?

 

Emma hos Kitch'n viser frem den geniale spiralizeren hvor du kan lage din egen grønnsakspasta. 

 

Gode råvarer

Kitch’n har flere gode verktøy å anbefale for å gjøre matlagingen sunnere, enklere og mer lystbetont.

– Det vi selger mye av og som vi gikk tomme for i julen, er spiralizere, forteller Emma og Lene og demonstrerer en av de større modellene. Men en spiralizer kommer også som et lite verktøy, perfekt i redskapsskuffen.

– En spiralizer gir deg mulighet til å lage grønnsaksspaghetti, av grønnsaker som squash, gulrot og søtpotet. Hvorfor ikke prøve squash-spaghetti med pesto, kylling og tomater til neste måltid? foreslår Emma.

 

Denne bordmodellen er toppmodellen blant spiralizeren og gir svært mange muligheter. 

 

Blenderen har også blitt et ypperlig verktøy til mat fra bunnen av og brukes både til sauser, supper og smoothier, kan Lena fortelle. Har du en god kjøkkenmaskin med kjøttkvern, kan du også lage kjøttdeig fra bunnen av.

 

Tenkt på at en god stekepanne kan bidra til mindre fett i matlagingen? 

 

Slow cooking

Det finnes også noen enkle grep for å minimere fett i matlagingen.

– Et godt tips er å bruke teflonpanner og emaljerte gryter, som grytene fra Le Creuset. Da kan du bruke mindre fett enn hva du må gjøre i en kjele ellers, sier Lene. Le Creuset-grytene og lignende gryter har de senere årene blitt en storfavoritt på norske kjøkken og skyldes sannsynligvis dens allsidighet og ønsket om mer hjemmelaget mat.

– En slik gryte er perfekt til slow cooking, som har vært i vinden lenge. Her skal maten få god tid på seg og blir gjerne bedre jo lenger den står, sier Lene. Har Le Creuset-gryten riktig håndtak går den også inn i stekeovnen – både ved baking og matlaging.

– Steker du en kylling trenger du heller ikke her like mye fett, fordi det fordamper vann fra kyllingen. La den stå i ovnen og godgjøre seg! Eller lag det populære grytebrødet, som kan minne om deilig fransk landbrød. Å lage brød på denne måten gir en nydelig skorpe, forklarer Lene.

 

Le Creuset-grytene fortsetter som favoritt blant kundene og er svært allsidig, innenfor alt fra slow cooking til grytebrød. 

 

Kitch’n opplever også stor etterspørsel etter sodastream, som i senere år har erstattet brus med kullsyrevann hos flere og flere nordmenn. Nå kan vannet smaktilsettes med både brussmakere og organiske sodasiruper.

 

Hvorfor ikke droppe brusen og smaktilsette kullsyrevannet med organisk sodasirup på eget kjøkken?

 

Til slutt vil Emma og Lene slå et slag for Omegavispen, en svensk oppfinnelse og en av fjorårets julegavehits blant dem som har latt seg begeistre.

– Denne kan brukes til alt, fra farser og purrer til å lage eggerøre eller tilføre luft til sausen!

 

Lene hos Kitch'n mener dette er vispen du ikke visste du trengte, fordi den kan brukes til alt. 

 

Fritert mat uten olje

Clas Ohlson merket også stor pågang på enkelte produkter i året som har gått. De trekker frem Airfryeren som fjorårets bestselger – et kjøkkenverktøy de tror flere vil få øynene opp for i tiden fremover.

– Dette er en luftfrityrkoker som lager maten like sprø som når du frityrsteker, bare uten olje, forklarer Carina hos Clas Ohlson på Strømmen. – Det er rett og slett en sunnere versjon av det vi er så glade i; frityrstekt mat.

 

En luftfrityrkoker har vist seg å bli en bestselger hos Clas Ohlson, fordi den lager sprø mat uten bruk av olje. 

 

I airfryeren kan du tilberede fisk, kylling, sjømat – som fritert scampi, dampe grønnsaker eller lage en halv kilo pommes frites – som chips av rotgrønnsaker. – Perfekt i en hektisk småbarnstilværelse!

 

Fisk, kylling, chips, sjømat og grønnsaker er blant noe av det du kan lage i Clas Ohlson's airfryer. 

 

Begeistringen for sunn mat har også tatt veien til helsekostforretningene og Øko Helsekost. De selger stadig mer av superfood som særlig brukes i smoothier og smoothiebowls. Økologiske bønner og linser gir deilige vegetarsupper og utvalget av grønnsaker gir godt tilbehør til ris og salater.

 

Bønner og linser har blitt en viktig del av den nye vegan- og vegetartrenden og er gode kilder til både fiber og protein. Det er derfor en god erstatning til kjøtt.

 

Øko Helsekost har et stort utvalg supermat i høykonsentrerte pulvere som kan legges til i smoothies, frokostblandinger og i yoghurt – eller strøs i salaten! Supermat er full av antioksidanter som beskytter kroppen mot en rekke livsstilssykdommer. 

 

Slik lager du Øko Helsekost's energismoothie, som både gir energi, multivitamin, protein og jern!
1–2 ts supernature spirulina
10 cm agurk 
2–3 never spinat 
1 cm frisk ingefær
3 dl eplejuice
saften av lime
isbiter
Ha alt i en blender og nyt!  Dersom du heller ønsker smoothiebowl kan du tilsette avocado, banan eller rett og slett mindre eplejuice. 

 

Sist endret - 22 januar 2020