Meny
 
Høstens vinanbefaling fra ekspertene

Foto: Meny

Dette anbefaler Vinmonopolets ekspert til høstmaten

Etter mange års erfaring fra Vinmonopolet i Oslo, har Pierre Biche tatt med seg lidenskapen for vin til Vinmonopolet på Strømmen Storsenter. Dette er hans beste tips til vin, øl og sider når vi spør om anbefalinger til høstmaten.

Sensommeren er definitivt på hell og høsten bringer med seg gode råvarer og deilig høstmat. Lam, sopp og rotgrønnsaker er favoritter på norske middagsbord på denne tiden av året. Samtidig er det også krabbesesong på høsten, med krabber på sitt aller beste. Og uansett hva du velger å servere, finnes det god drikke som skal få frem det beste i råvarene.

 

Alkoholfrie fristelser

Hos Vinmonopolet er de eksperter på å anbefale vin og annet godt drikke som skal komplementere mat, anledning og budsjett. De har gode tips å gi på alkoholfri og alkoholholdig drikke.

– Ønsker du å drikke alkoholfritt til middagen blir utvalget stadig større. Jeg kan anbefale norske, eplebaserte drikker som er godt til det meste og veldig friskt, sier Pierre Biche. Han trekker frem eplesidere som en favoritt hos mange.

– Den fungerer like godt til både krabbe og kjøtt som lam. Det finnes også mye annet godt, som fruktmos med eple og rabarbra. Og mange ulike slag sidere der flere leveres med og uten alkohol, men med de samme råvarene.

 

Etter mange år i en av Vinmonopolets butikker i Oslo, har Pierre Biche bragt med seg lidenskapen for vin til butikken på Strømmen Storsenter og har mange tips på lager.

 

 

Vin med motstand

Er det en alkoholholdig vin du er på jakt etter til høstmaten, er det flere typer å velge mellom avhengig av hva som serveres på bordet.

– Vi spiser jo mye tradisjonell mat på denne tiden av året, som soppstuing, rotgrønnsaker og lam. Lam er kjøtt som er rikt på smak og en del fett og som gjerne serveres med ingredienser som sopp, ovenbakt rotgrønnsaker, løk og potetmos med rødvin- eller fløtesaus. Derfor er motstand i vinen viktig da en lett vintype ikke vil gi nok motstand, forklarer Pierre.

 

Til lam anbefales det gjerne en kraftig rødvin som inneholder moden frukt, som bjørnebær, skogsbær og blåbær.

– Krydderet i vinen er viktig og her kan du gjerne velge en med pepper og vanilje, et litt søtere krydder. Tradisjonsrike Côtes du Rhône i Frankrike byr også på vin til tradisjonsrik kost, og her finnes det i tillegg mange økologiske alternativer. – Vinen herfra er kraftig med mye fylde, struktur og med en duft av bjørnebær. Også denne er pepret på fat, sier Pierre.

Vintypene fra Piemonte kommer med en aroma av plomme og mørke bær, og dufter av skog og sopp. Det er også med på å bidra til en ypperlig smakskombinasjon.

 

Fordi lam har en lett krydderaroma og noe sødme, kan også en vin fra Rioja tilby de samme egenskapene. Den har dessuten garvestoffer med en fasthet som smaker godt til proteinrikt kjøtt. En frisk smak bidrar til å rense opp fettet, og en Reserva eller Grand Reserva kan også være smakfulle tips til lammekjøtt.

 

Hos Vinmonopolet på Strømmen Storsenter kan du plukke med deg et tips eller to om du er på jakt etter gode mattips og godt drikke til. 

 

 

Hvitt alternativ

Ønsker du hvitvin til lammekjøttet er den østerrikske hvitvinssorten Grüner Veltliner å anbefale.

– Vinen fra denne druen kan minne om Riesling og er en tørr vinsort med mye moden og frisk frukt, som eple, sitrus og mango. Denne er også krydret, noe som gjør at den fungerer veldig godt som et hvitt alternativ til den litt tyngre høstmaten, sier Pierre.

 

Et godt øl-alternativ til kjøtt er utvalget innen stilene Porter, Brown ale eller Saison.

– Dette er tyngre øl som fungerer ypperlig til soppstuing og rotgrønnsaker, men du kan også velge en Indian Pale Ale som et friskt og bittert alternativ.

 

Skal du spise krabbe i høst, bør du styre unna de kraftigste rødvinene som gjerne anbefales til lammet, og heller velge en lettere hvitvin. Rødvinen kan fort stjele for mye smak.

– Her anbefaler vi ofte en av de to kjente og tradisjonelle druetypene Riesling eller Chardonnay. Chardonnay er den vindruen som dyrkes mest i hele verden, sier Pierre og foreslår Chardonnay fra Burgund som et godt alternativ. Han anbefaler å styre unna den søteste rieslingen til krabbe, da den kan overkjøre den gode smaken.

– Velg gjerne en tørr og litt tropisk riesling, som en fra Tyskland, anbefaler Pierre.

 

Velger du en frisk salat til krabbe, kan du også gå for en vin med mer fruktsødme, som Pinot Gris eller Gewürztraminer fra Alsace. Øl og krabbe utgjør også en god match. Da bør du derimot styre unna Indian Pale Ale, da humlepreget i denne kan gi for mye smak. Her anbefaler Vinmonopolet Pils, Saison eller hvete-øl.

 

Vil du ha flere konkrete tips til høstmaten er det mange gode tips å hente hos Vinmonopolet på Strømmen.

– Når kundene kommer til oss spør vi gjerne om prisklassen de ser for seg og gir to–tre alternativer til vin som passer anledningen, sier Pierre. – Her finner vi noe som passer til alle!

 

Trenger du inspirasjon til deilig høstmat?

Se disse oppskriftene fra Meny, som du finner i første etasje på Strømmen Storsenter.

 

Helstekt lammelår med rotgrønnsaker

 

Foto: Meny 

 

Klassisk fårikål

 

Foto: Meny 

 

 

 

 

 

Sist endret - 26 desember 2018