Meny
 
Hit sendes du nærmest med resept for en ren og sunnere olivenolje

Hit sendes du nærmest med resept for en ren og sunnere olivenolje

Har du lurt på hva «extra virgin» olivenolje betyr og om alle oljer med denne merkingen er bra for deg? Hos Olivenlunden kommer kunder nærmest med resept, for å kunne gi kroppen ren olivenolje. Se hva du bør velge, og stekemyten vi kan avlive med én gang.

Den gastronomiske opplevelsen er ikke langt unna hvis du tar turen innom Elvis hos Olivenlunden. Utvalget spenner fra pesto- og pastasauser til pistasj- og sjokoladekrem, men det er olivenolje, eddik og balsamico som er butikkens spesialitet. Og nettopp olivenolje er noe vi helst kan konsumere litt av hver eneste dag for en helsemessig effekt.

 

– Legene sender folk hit nærmest med resept, sier Elvis hos Olivenlunden på Strømmen Storsenter. Årsaken er kvaliteten på råvarene og bakgrunnen kan være hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, allergier eller diabetes to. 

 

Velger du en god olivenolje, er den nemlig proppfull av vitaminer, antioksidanter og har sunt fett – i hovedsak énumettet fett, som bryter ned det farlige kolesterolet. Oljens antioksianter kan redusere faren for hudskader fra UV-stråling, og hindre dannelse av blodpropp. En god olivenolje gjør også tarmveggene smidigere og forbedrer fordøyelsen vår ved at avfallsproduktene lettere kommer gjennom, i følge Olivenlunden.

«Av matoljer er olivenolje en av dem som tåler høyest temperatur og den fortjener definitivt sin plass på kjøkkenet til baking, steking og til andre ting.»

Elvis, Olivenlunden

 

 

Men det finnes gode og dårlig olivenoljer, og i Norge har denne bevisstgjøringen gradvis økt med årene. Elvis tror det handler om vaner og tradisjoner.

– Folk har vært vant til å steke all maten sin i soyaolje, sier han for å sette det på spissen.

 

En myte har også vært at olivenolje ikke tåler høy steketemperatur:

– Noen har ment at den er farlig ved høy temperatur, noe som er feil. Av matoljer er olivenolje blant dem som tåler høyest temperatur og den fortjener definitivt sin plass på kjøkkenet til baking, steking og til andre ting, forteller Elvis.

«Det er bare første gang du kaldpresser oliven at du får ut den ekte fruktsaften som gir en ren olje. Ved andre og tredjegangs pressing har du allerede skummet fløten og du ender fort opp med et blandingsprodukt.»

Elvis, Olivenlunden

 

 

«Extra virgin» kan lure deg

Og nettopp der ligger kanskje utfordringen. Hva er en god olivenolje? Og hva betyr merkingen «extra virgin»? Den ukritiske bruken av merkingen kan ofte skape hodebry for forbrukeren.

– Mange stoler blindt på olivenoljer merket med extra virgin, men den gir dessverre ingen garanti for kvaliteten på olivenoljen, forteller Elvis. Men begrepet betyr noe og er ment som et kvalitetsstempel på det du får i deg. Oljen skal ha en syre på under 0,8 prosent, være kaldpresset og komme fra den første olivenpressingen.

– En extra virgin olivenolje er en helt ren olje, med ren fruktsaft presset fra oliven, sier Elvis. Det er også den eneste oljen du kan bruke til steking som ikke har tilsetninger, innblandinger, kjemikalier eller annen industriell raffinering, opplyser Olivenlunden. 

– Det er bare første gang du kaldpresser oliven at du får ut den ekte fruktsaften som gir en ren olje. Ved andre og tredjegangs pressing har du allerede skummet fløten og skal ha ut restene. Derfor tilsettes det andre produkter og du ender fort opp med et blandingsprodukt den andre, tredje og kanskje fjerde gangen olivenen presses, forklarer Elvis. Her justeres kanskje lukt, smak og syrenivå og oljen kan også være presset på oliven av dårlig kvalitet.

 

Derfor varierer også oljer i pris. Men når kvaliteten forringes på denne måten, kan helseeffekten i form av vitaminer og antioksidanter være tapt, og enden på visa er at du ikke gir kroppen din et rent produkt.

– Olivenolje er ferskvare og har en holdbarhet på 18 til 24 måneder etter innhøsting. Er du opptatt av gode råvarer og skal kjøpe en god olivenolje, bør du vite navn på produsent, type oliven, land og region og gjerne innhøstningsmåned, oppfordrer Elvis. – Heldigvis blir vi stadig mer bevisste, det har skjedd mye de siste par årene, og særlig de unge stiller krav. Også kan man være trygg på at oljene man får hos Olivenlunden er ekte vare!

 

 

To essensielle råvarer på kjøkkenet

Tar du turen innom Olivenlunden på Strømmen Storsenter, er Elvis opptatt av at du får smaksprøver. Hans største frykt er å risikere at flaskene kjøpt hos han skal støve ned i en hylle og aldri bli brukt. Han deler gjerne av egne materfaringer og liker å høre om kundens smaksopplevelser. Og selv om utvalget er bredt med uendelige smakskombinasjoner, holder det å starte et sted; med to viktige ingredienser som bør eksistere på alle kjøkken.

– En ren olivenolje og en god balsamico bør være tilgjengelig på ethvert kjøkkenbord, mener Elvis.

 

Slik velger du olivenolje

Så hvordan velge en riktig olivenolje for deg? Det finnes mange å velge mellom, enten du vil gå for en enkel og trygg variant, eller utfordre smaksløkene og mulighetene dette gir.

– Noen oljer er mildere, andre smaker banan. Noen har en smøraktig smak, andre en nøtteaktig smak. Valget kommer an på hva du foretrekker!

 

Ainos fra Hellas er god og mild i smaken og umulig ikke å like, mener Elvis.

– Mange som har vært på ferie i Hellas kommer hit og kjøper denne for å få tilbake den greske følelsen de fikk kvelden før.

 

 

«Mange kjenner til mørk balsamico, men hvorfor ikke bruke en hvit en? Den gir så fantastisk mye til salat, sjømat, grønnsaker og frukt.»

Elvis, Olivenlunden

 

– Azienda del Carmine fra Italia, litt øst for Toscana, er blant mine absolutte favoritter. Den har mer av alt og er noe kraftigere, men ikke blant de kraftigste. Begge er trygge valg, men en mildere olivenolje blir mer usynlig i en kraftigere pastarett. Jeg syns definitivt en olivenolje skal komme til sin rett og gi smak til retten, sier Elvis. – Husk også at hvordan en olje smaker er en veldig personlig opplevelse. Det kan være en fordel å smake seg frem!

 

Mørk eller hvit balsamico?

En god balsamico er også en klassiker på kjøkkenet og gir maten deilige smaker.

– Mange kjenner til mørk balsamico, men hvorfor ikke bruke en hvit en? Den gir så fantastisk mye til salat, sjømat, grønnsaker og frukt. Forskjellen er at du kan se den mørke på tallerkenen, men ikke den hvite.

 

Men når skal du bruke mørk eller hvit balsamico?

 – Min tommelfingerregel, og også en enkel måte å skille dem fra hverandre, er å se på dem som man gjør med hvitvin eller rødvin til mat. En hvit balsamico er frisk og god på salat, til sjømat, grønnsaker og frukt. Den passer også til lyst kjøtt som kylling eller for å spice opp den enkleste fiskerett. En mørk balsamico egner seg til mye av det samme, men brukes mer til retter eller salater med rødt kjøtt, som en deilig lasagne med god salat til.

 

 

Tre viktige punkter å vite om når du skal velge en god olivenolje:

  1. Se alltid på etiketten. En god olivenolje skal kunne spores tilbake til produsenten.
  2. Smak og lukt på oljen. Hos Olivenlunden får du alltid smake på det du kjøper.
  3. Velg riktig farge på flasken. Fargen på selve olivenoljen har ikke noe å si for kvaliteten og er kun en indikator på oliventypen, men en god olje kommer i flasker av mørkt, farget glass eller metall, slik at den ikke eksponeres for lys som forringer kvaliteten. 

Kilde: Olivenlunden 

Sist endret - 21 februar 2019