Meny
 

Organic Store har bred erfaring med veganske produkter og mat

Det er et voksende marked for veganske produkter. Det kommer veganske nyheter på markedet hele tiden.

Hos Organic Store Helsekost finner du godt utvalg av matvarer og produkter for veganere.

 

Veganisme

 

Veganisme er et etisk standpunkt, en subkultur og en levemåte basert på respekt for alt levende, dyr inkludert. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Veganisme har fått mer og mer oppmerksomhet de siste 5 årene. Veganisme har utbredt seg i Skandinavia de siste 2-3 årene, og dette har ført til et økt antall veganprodukter på det norske markedet. 

 

 

Hva er en veganer?

 

En veganer er en person som ikke spiser mat fra animal opprinnelse, som melg og egg. Akkurat som vegetarianere skal de heller ikke spise kjøtt. En vegansk livsstil krever at alle former for utnyttelse av dyr utelukkes uansett formål. Det er flere grunner til at veganere ikke spiser animalske matvarer. I Norge er veganere stort sett opptatt av et vegansk kosthold. Mange bruker fortsatt klær og kosmetikk med animalsk innhold.

 

  1. Først og fremst av etiske grunner. Veganere tror på at alle levende vesener har rett på liv og frihet, spesielt når det finnes andre alternativer. Man kan ofte høre veganere snakke åpent om oppdrettsnæringspraksis eller kraftforing av ender. Etiske veganere demonstrer deres motstand ved å bruke penger på produkter som ikke bidrar til dyrs landbruksindustri.

 

 

  1. Andre velger veganisme fordi de er opptatt av helseeffekten. For eksempel er noen veganere interessert i hvordan en plantebasert kost reduserer sjansene for hjertesykdommer, type 2 diabetes, kreft og tidlig aldring. Andre har hørt om forskning hvor en plantebasert diett sier seg å være forebyggende mot en rekke livsstilssykdommer. En plantebasert diett kan også være greit for å unngå bivirkningene knyttet til antibiotika og hormoner som brukes i moderne dyreavl.

    I disse dager er det allergier og matintoleranser i bilde. Da er det for mange lettere å holde seg til et vegansk kosthold.  

    Noen er opptatt av vektnedgang, siden forskning viser at en vegansk diett minker kroppsvekt og kroppsmasse (BMI).

 

  1. Folk velger også å unngå kjøtt og andre animalske produkter på grunn av miljøpåvirkning av dyrebedrifer. En FN-rapport fra 2010 hevder at disse produktene generelt krever flere ressurser og forårsaker høyere klimagasser enn plantebaserte alternativer. Det er snakk om utslipp av drivhusgasser som er involvert i luftforurensning og klimaendringer.

 

Videre er det snakk om alt vannet som blir bortkastet. 20 000L vann går med til produksjonen av 1kg biff. Det er mye mer vann som er nødvendig for å produsere samme mengde korn.

 

Sist, men ikke minst fører det til avskogning når skogkledde områder omdannes til områder for beite eller dyrkning av foravlinger. Denne ødeleggelsen av habitat bidrar til utryddelse av ulike dyrearter.

 

Hva spiser en veganer?

 

Som nevnt spiser veganere en plantebasert diett, der animalske produkter ikke hører hjemme. Det går i frukt, grønnsaker, fullkornsvarer, belgfrukter, nøtter og frø. Mange kjøper også ferdige produkter slik som veganfrosne middager og veganske desserter. Det finnes flere frosne alternativer som veganske middagsboller, burgere og is. Vegansk ost er en stor hit! 


En lavkarbo veganer forsøker å begrense mengden av fete matvarer slik som nøtter, avakado og kokosnøtter. De holder seg stort sett til frukt og grønnsaker i mindre mengder.

 

Veganere spiser ikke:

Kjøtt, Kylling, Fisk, Skalldyr, Egg, Melk, Honning


Produkter som inneholder noe som helst animalsk tar de avstand fra.
Dette gjelder også kosttilskudd. Derfor har de et begrenset utvalg når det kommer til godteri, tyggegummi, vin og øl fordi det kan inneholde animalsk fett (feks gelatin)

 

Som erstatning til kjøtt bruker de fleste veganere:

Tofu, Linser, Bønner, Seitan, Tempeh, Nøtter, Frø

 

Melken blir erstattet med plantebasert eller nøttebasert melk:
Kokkos melk, Hemp melk, Mandel melk, Cashew Melk

 

(Alle alternativene kan kjøpes i vår forretning)

Vi opplever at veganere kan være slitne og har lite energi. Når kroppen lenge har vært vant til å spise normal kost, kan det bli mangel på næringsstoffer når kroppen ikke får de samme næringsstoffene. I det tilfellet anbefales veganere å bruke B12 og Omega3. Dette er næringsstoffer som veganere fort kan få mangel på. (Vi har disse produktene av ikke-animalsk opprinnelse på Organic Store Helsekost)

 

 

 

Det er et voksende marked for veganske produkter. Det kommer veganske nyheter på markedet hele tiden.

 

Oppskrift på Supergode og kraftfulle rå sjokoladekuler med kaffe, kokos og havre

 

Ingredienser:

 

1dl Saltå Kvarn fiber havregryn

 

1,5dl Superfruit kokosblomstsukker

 

2ss Vertmont lønnesirup

 

3ss Biona kokossmør

 

0,5-1dl Cosmoveda kokosolje

 

1ts Naturata vaniljepulver

 

En klype kinsarvik himalayasalt

 

4ss Superfruit kakaopulver

 

0,5dl Biogan byggflak

 

1dl Rømer kokosmasse

 

1dl bløtlagt og ristet Rømer hel bokhvete

 

0,5dl ferdigtrukket og avkjølt Foursigmatic instant mushroom coffee med chaga

 

1,5dl Rømer kokosmasse til å rulle kulene i

 

  1. Bløtlegg bokhveten i 1-2 timer, skyll godt og hell av vannet. Legg bokhveten på en stekeplate med bakepapir og sett platen i ovnen i cirka 10 minutter på 200 grader, til bokhveten er gyllen og litt crispy. La det avkjøles før du blander med resten av de tørre ingrediensene.
  2. Smelt deretter kokosolje og kokossmør i en kjele , tilsett avkjølt kaffe og lønnesirup. Røres til en jevn blanding sammen med de tørre ingrediensene. Deretter settes røren i kjøleskapet i cirka 30 minutter, til den har stivnet litt.
  3. Så er det tid for å trille kuler. Lag små baller, rull dem i kokosmasse og oppbevar godsakene i fryseren frem til de skal serveres. Tas ut en halvtime før servering.
Sist endret - 06 februar 2019