Meny
 
Slik fornyer du hjemmet med vårens farger

Slik fornyer du hjemmet med vårens farger

Våren er tid for å våkne til liv og gir rom for fornyelse hjemme, fordi det frister eller fordi den skarpe vårsolen avslører små feil og mangler. Heldigvis er interiørmaling en enkel og rimelig form for oppussing – med god hjelp fra fargeekspert Anne hos Jernia.

Å male en vegg eller et rom trenger verken være tidkrevende eller ressurskrevende mener Anne hos Jernia. Det kan faktisk være en svært rimelig og enkel måte å fornye hjemmet på.

– Farger er til for å forandre seg, enten man går lei, følger trender eller bare ønsker seg noe nytt. Det er jeg et godt eksempel på, som har malt kjøkkeninnredningen min tre ganger siden kjøkkenet var nytt for ti år siden, sier Anne. Hun blir sett på som en ekspert innen farger og trender både av kollegaene hos Jernia og av kunder, og hun elsker å holde seg oppdatert.

– Nå elsker vi farger og jeg møter nesten ingen som maler hele interiøret hvitt lengre, med nyanser som kaffe latte og eggeskall. Vi er tøffere, vi ønsker å ta naturen med inn og vi setter gjerne et personlig preg på hjemmet. Det er mye å la seg inspirere av!

 

Anne hos Jernia på Strømmen Storsenter elsker farger og er oppdatert på trender, utvalg og muligheter. 

 

Årets farge

I fjor omfavnet vi i særlig grad blåtoner, men i år er grønt årets farge. Den har vært trendy lenge, men Jotun presenterte flere nyanser i det nyeste fargekartet som ble lansert i fjor.

– Vi selger mye grønt og det er kanskje ikke så rart, for den er lun og samtidig lett å kombinere med andre ting. Den er sortere i tonen enn tidligere og mer dempet.

«Greige er kombinasjonen av grått og beige og kommer i mange ulike nyanser som verken er grå eller beige.»

Anne, Jernia.

 

Grønt er årets farge og kommer i mange ulike nyanser som kan kombineres med mye.

 

Et eksempel er fargen Treasure, en grønn favoritt hos mange av kundene. Den har mye gult i seg og kan gjerne kombineres med beige- og rosatoner som senses, blushing peach eller andre støvete rosatoner. Rosatoner kom for et par år siden og er like populært i år.

– Både grønt og rosa gir en veldig fin kontrast til en mørkegrå sofa, som mange har. Det er morsomt å se at 80-tallet er på vei tilbake i fargene grønt og rosa, dog noe mer dempet. Kanskje ser vi mer av 90-tallets røde og gule toner fremover, sier Anne.

 

 Jernia har pusset opp og fornyet maleavdelingen, som ligger like ved utgangspartiet i butikken.

 

«For en stund siden hadde jeg et par innom som planla å male kjøkkenet lyst, men som endte opp med dempet sort. Det ble så lekkert!»

Anne, Jernia

 

Greige er også en av vårens store fargetrender og en behagelig farge for de som ikke tør å gå for de sterkeste fargetrendene.

– Greige er kombinasjonen av grått og beige og kommer i mange ulike nyanser som verken er grå eller beige, forklarer Anne.

 

Vårens farger harmonerer godt med hverandre og byr på mange muligheter. 

 

Ikke glem lyset

Ønsker du virkelig å sette farge på hjemmet er sort en farge flere har eksperimentert med lenge, med stort hell. Anne lar seg stadig begeistre av helt mørke rom, der lyset kommer til sin rett.

– For en stund siden hadde jeg et par innom som planla å male kjøkkenet lyst, men som endte opp med dempet sort. Det ble så lekkert! sier hun. Anne mener det er en myte at et rom oppleves mindre med mørke farger.

– Lyset er avgjørende for resultatet en farge gir, fordi lyset lager fargen. Vi anbefaler alltid å kjøpe en liten prøveboks med maling som du gjerne kan male på kartong eller en pappflate. Da har du mulighet til å flytte den rundt og prøve den ulike steder, i alt fra kveldslys, dagslys og med lampelys. Lyset treffer også forskjellig på ulike steder i rommet, minner Anne oss på.

– Fargekartene er egentlig bare en start. Det vil som oftest alltid lønne seg å prøvemale.

 

Jernia har både fargekart og fargeprøver i ulike størrelser, samt bokser med prøvemaling hvis du vil teste malingen hjemme. 

 

Supermatt utseende

Leverandørene av maling utvikler stadig nye konsepter og materialer, for å gjøre jobben enklere. Jotun Lady Vegg silkematt har vært bestselgeren i alle år, men nå skal malingen være enda mattere. Typen matt og supermatt blir stadig mer populært.

– Den supermatte egenskapen i Jotun Lady Pure Color veggmaling gir et eksklusivt utseende og er råtøff, sier Anne og demonstrerer effekten på veggen i butikklokalet, som er malt i dempet sort.

 

Jotun Lady selger både silkematt, matt og supermatt veggmaling, men Jernias selger også sin egenproduserte Scala, produsert av norske Gjøco.  

 

Jotun har også utviklet Jotun Minerals Revive, som i bunn og grunn er sparkel med farge. Den kommer i et bredt fargeutvalg.

– Denne er genial å bruke på glassfiber-vegger eller vegger med strie, som kan være et mareritt å fjerne, sier Anne. – Her bruker du en langhåret rulle for å påføre malingen, som har en tykk konsistens og dekker godt. Malingen må rulles på og deretter strykes på med en stor sparkelspade, før du lar det tørke til dagen etter. Deretter pusser du over slik at mineralene slipper og faller av. Det sparer deg enormt mye jobb, du slipper sparkling og du får en slags betong-look i så mange stilige farger, sier Anne entusiastisk.

 

Male glassfiber-vegger eller vegger med strie? Da er nylanseringen Lady Minerals Revive perfekt. 

 

Så hvordan finne riktig farge som passer både stil og hjem? Anne og de andre medarbeiderne hos Jernia på Strømmen Storsenter har heldigvis gode råd å gi.

– Mange som kommer hit vet hva de vil ha, men er kunden usikker bistår vi gjerne og vi ser fort om fargeprøvene faller i smak eller ikke. Det første vi spør om er om man ser for seg rommet mørkt eller lyst. Basert på det og kundens ønsker kan vi gi gode råd og vise til alle mulighetene man har, sier Anne.

 

 

Sist endret - 12 april 2019