Meny
 
Slik kan et smarthjem hjelpe deg i hverdagen

Slik kan et smarthjem hjelpe deg i hverdagen

De har begge det de kaller et «smarthjem» og styrer alt fra lyspærer og vaskemaskinen til panelovnen via mobil, nettbrett eller ved å snakke til smarthøyttaleren. Slik kan du ruste deg for en smartere fremtid, enkelt forklart av Øyvind og Jan-Egil hos Elkjøp.

 

–Forteller vi om våre smarthjem høres det gjerne mer komplisert ut enn det det er, forteller Øyvind og Jan-Egil hos Elkjøp. – I bunn og grunn handler det om at produktene man allerede kjenner til har blitt smartere, satt sammen med noen smarte hjelpemidler. 

 

Sammen med resten av Elkjøp har de som mål at alle skal kunne ta del i teknologien, uten å falle utenfor. Derfor tilbyr de både tjenester, kurs og veiledning, for at flere skal få smarte løsninger i hjemmet. 

 

Men hvordan blir et hjem smart – et «smarthjem»? 

Det å kunne koble samtlige produkter til internett via wifi er det som gjør produktene smarte og dermed gjør hjemmet ditt smart. Teknologien går under begrepet «tingenes internett», oversatt fra den engelske definisjonen «Internet of Things», og gir deg muligheten til å styre tingene via mobil, nettbrett eller tale gjennom smarthøyttalere.

 

Øyvind og Jan-Egil har begge et smarthjem og tester stadig nye muligheter.

 

Full kontroll fra hytta

Med ett får vi mulighet til å kommunisere med komfyren via en app, med lysbryteren via tale og med kjøleskapet gjennom et tastetrykk. Er du på hytta en helg kan du senke temperaturen i huset via wifi på panelovnen, og skru den opp igjen ved avreise slik at du kommer hjem til oppvarmet hus. Med en smartplugg kan du styre TV-tilgangen til barna selv om du ikke er hjemme. En enkel ringeklokke med kamera kan kobles til mobilen og nettbrettet, slik at du kan se hvem som ringer på døra uten å løfte deg fra sofaen – eller være hjemme.

– Har du kodelås i tilknytning til alarmsystemet, kan du deretter låse opp døra fra mobilen. Det er også genialt hvis døren låser seg når barna går ut og de skal inn igjen, sier Øyvind. 

 

En rimelig ringeklokke med kamera kan sende informasjon direkte til mobilen eller nettbrettet ditt, slik at du kan se hvem som står utenfor døren før du åpner – eller når du ikke er hjemme. 

«Google gjenkjenner også stemmen din, noe som kan være nyttig når du ber om å få lest opp kalenderen din. Roboten kan fortelle meg hva dagen inneholder og hvilke møter jeg har, men er det sønnen min som spør får han sin egen kalender med beskjed om å huske badetøy til skolen.»

Jan-Egil, Elkjøp

 

Det er bare fantasien som sette grenser, skal vi tro de to hos Elkjøp på Strømmen Storsenter.

– Tiden hvor vi ikke trodde på elektriske biler er for lengst forbi, og det samme skjer her. Nå kan du snakke med Google Assistant via smarthøyttalere og trene roboten til å bli smartere og smartere, forklarer Øyvind mens han demonstrerer ved å snakke med høyttaleren Google Home som står utstilt i butikken. Hva Google Assistant klarer, avhenger av hva du har «trent» den til.

– Du kan be Google om å legge til melk på ukens handleliste, gi deg dagens værvarsel, fortelle deg hvor lang tid du bruker på vei til jobb eller sette på musikk – enten du ønsker deg barnas yndlingssang eller stemningsskapende toner til matlagingen.

 

Google Home var en populær julegave i fjor og lar deg kommunisere med Google Assistant. 

 

Google Assistant kjenner igjen familiemedlemmer

Stemmehøyttalernes inntog har forandret mye med andre ord.

– Google gjenkjenner også stemmen din, noe som kan være nyttig når du ber om å få lest opp kalenderen din, forklarer Jan Egil. – Roboten kan fortelle meg hva dagen inneholder og hvilke møter jeg har, men er det sønnen min som spør får han sin egen kalender med beskjed om å huske badetøy til skolen. Spør jeg Google hvem den snakker med, vil den klare å svare.

 

Med en app får du full kontroll på det meste, fra lysbryterne til TV-en.

 

I butikken viser Øyvind og Jan-Egil hvordan Google Assistant skrur av og på lysene, dimmer eller avgir farge på kommandoer som «Okey, Google. Skru på lyset». Hjemme hos seg selv kan Øyvind be Google skru av lysene i hele eller deler av huset, for eksempel på kjøkkenet når rommet ikke er i bruk. Forklaringen bak er de smarte lyspærene Philips Hue, som fungerer med trådløs styring. Det er også trådløs styring som styrer en smartplugg, en stikkontakt du kan kommunisere med via mobilen. Det er denne som styrer tilgangen til TV-en når Øyvind vil forsikre seg om at barna har gjort leksene før TV-titting.

 

Google Home blir stadig smartere og kan også gjenkjenne hvem i familien den snakker med. 

 

Foreløpig er Google Home-høyttaleren ledende på markedet og var en populær julegave i fjor, men flere høyttalere kommer med støtte for Google Assistant, deriblant JBL LINK.

«Robotstøvsugeren fra iRobot tømmer seg selv i en tømmeboks ved ladestasjonen. Med Google Assistant kan du be roboten støvsuge i hele huset med unntak av stua, fordi gulvet der er fullt av legoen til ungene.»

Øyvind, Elkjøp

 

Smarte hvitevarer

Husholdningsprodukter blir også smartere og er kanskje definisjonen på tingenes internett. Se for eksempel på vaskemaskinen.

– I dag kommer så å si alle leverandører med smarte vaskemaskiner, forteller Jan-Egil. Han er likevel opptatt av å påpeke at produktene likevel kan brukes «dumt», altså uten smartfunksjonen.

– Det er rom for begge deler. Men å ha vaskemaskinen knyttet til en app på mobilen gir mange muligheter. Et eksempel er vaskemaskinene som diagnostiserer seg selv, såkalt selvdiagnostisering, og sender beskjed til appen om hvor feilen ligger skulle noe være galt. Appen gir også beskjed om tiden som gjenstår i et vaskeprogram og når det er ferdig. – Kjører du klærne på dampfunksjon og er avhengig av å ta ut klærne umiddelbart etter programslutt, er det genialt hvis du ikke hører når vaskemaskinen er ferdig! sier Jan-Egil.

 

I dag kommer leverer nesten alle leverandører vaskemaskin med wifi, noe som kan gi mange fordeler i en travel hverdag. 

 

En app kan også gi deg svar på spørsmål om hvordan du skal vaske tøyet ditt.

– Får du en flekk på en silkebluse som du ikke vet hvordan du skal behandle, hjelper appen deg med programvalg, dosering og hvordan du bør gå frem, sier Jan Egil.

 

Da er det sannsynlig å tro at oppvaskmaskinen er like smart?

– Absolutt! Den teller blant annet oppvasktabletter for deg og gir beskjed i appen når du snart er tom, sier han.

 

Andre husholdningsprodukter som stadig blir smartere er kjøleskapet, komfyren og robotstøvsugeren.

– Robotstøvsugeren fra iRobot tømmer seg selv i en tømmeboks ved ladestasjonen. Med Google Assistant kan du be roboten støvsuge i hele huset med unntak av stua, fordi gulvet der er fullt av legoen til ungene, sier Øyvind.

 

Jan-Egil og Øyvind kan mye og slår gjerne av en prat hvis du tar turen innom Elkjøp på Strømmen Storsenter. 

 

Eksemplene fortsetter:

– En badevekt er ikke lenger en badevekt. Den sender grafer og informasjon systematisk inn i en app. Det er en smartvekt, sier Jan-Egil. – Samtidig måler Fitbiten du har på armen antall skritt og registrerer det i samme app.

 

Et innebygd kamera i komfyren overvåker maten, slik at du ikke må opp fra sofaen for å se om pizzaen nærmer seg ferdig. Eller hva med et kamera i huset for å se hva hunden finner på mens du er på jobb?

 

Varmepumpen og panelovnen har også blitt smarte via wifi.

– Bruker du treningsrommet i kjelleren to ganger i uka, kan du skru på varme med mobilen før du tar rommet i bruk.

 

Smarte kjøleskap kan overvåke hyllene, gi deg beskjed når du er tom for varer og sende et oversiktsbilde til mobilen din.  

 

Aldri tom for melk 

– Det kuleste produktet jeg har er nok kjøleskapet, sier Jan-Egil. – Et innebygd kamera gjør at du kan se hva som er i hyllene, noe som vil by på mange fordeler. Kameraene blir også smartere og smartere og vil etter hvert kunne registrere at du snart er tom for melk, uansett hvor du plasserer melkekartongen i kjøleskapet, sier han entusiastisk.

Etter hvert vil også kjøleskapet være mulig å stemmestyre, og en stor skjerm kan gi deg tilgang til internett, musikk og handleliste – eller bilde av hvem som ringer på døra med den smarte ringeklokken.

 

Et fridgecam kan festes i et hvilket som helst kjøleskap og sende bilder til mobilen. 

 

Har du integrert kjøleskap eller få planer om å bytte kjøleskap med det første, kan et enkelt kamera gi deg mange av fordelene som «smarte» kjøleskap.

– Et fridgecam er et 360-graderskamera du kan sette på et hvilket som helst kjøleskap og som sender bilder hver gang du lukker igjen døra.

Her blir mulighetene mange. Et smart vinskap vil kunne fortelle deg hvor mye vin du har igjen.

 

Teknologi for alle

Med alt teknologien muliggjør, er Elkjøp opptatt av at teknologi skal være til hjelp og ikke en hindring.

– Vi jobber for å minske gapet mellom teknologi og eldre eller andre som ikke er kjent med hverdagsteknologien vi i dag har gjort oss mer avhengige av. Elkjøpfondet skal støtte organisasjoner og foreninger med produkter og veiledning, forklarer Jan Egil. I tillegg er det uvurderlig hjelp å hente hos medarbeidere som Øyvind og Jan-Egil hos Elkjøp på Strømmen Storsenter.

– Vi bistår gjerne med tips og erfaringer – uansett hvilket utgangspunkt kunden har, avslutter de to.

 

Kameraer er langt rimeligere nå enn da de en gang kom på markedet, som dette lille kameraet til 799,-. Perfekt for å overvåke hunden som er hjemme alene. 

 

Sist endret - 08 april 2019