Meny
 

Skopleie - slik tar du vare på skoene dine

 

Endelig står våren for tur og lysten til å fornye skogarderoben melder seg hos mange. Vi kjøper sko i ulike matrialer, farger og fasonger, men hvordan tar du egentlig best vare på skoene dine?

 

Din sko selger skopleie som er skånsomt både for miljøet og oss.

De deler sine råd og tips, slik at skoene får lengere levetid og holder seg fine.

 

Det første du bør gjøre når du har kjøpt deg et par nye sko er å impregnere de godt.  Ikke bare for å gjøre skoene vannavvisende, men for å forhindre at møkk setter seg dypt i matrialet. Skoene blir enklere å rengjøre om man impregnerer de først. Selv sandaler bør impregners og da spesielt sålen. Dette for å sørge for at sålen lettere kan rengjøres og at møkk og dødehudceller enkelt kan fjernes.

Etter impregnering varierer behandling litt alt ettersom hvilket materiale skoen er laget av.

  

HVITE SNEAKERS

 

Impregner skoene med en vannbasert impregnering før bruk. Bruker du gassimpregnering kan dette før til at skoene blir gule.  Sjekk på flasken at den kan brukes til alle materialer før du sprayer på.  La skoen tørke godt før bruk.

 

Er skoen i syntetsisk matriale anbefaler vi å legge inn en fuktabsobrende såle. Dette for å unngå å bli så klam på føttene og for å holde skoene freshe innvendig. Er skoen flat kan du med stor fordel prøve en oppbygget skinnsåle for bedre komfort.

 

Rengjør skoene med et renskeskum og en skobørste/klut når du oppdager flekker. Jo før du fjerner flekken, jo bedre.

 

Impregner på nytt når du har renset skoen.

  

  

TEKSTILSKO

 

 

Impregner skoene godt før bruk. Spray gjerne 2 ganger før du bruker skoene første gang. La tørke godt mellom hver påføring.

 

Skal skoen brukes barbeint anbefaler vi å legge i barfotsåler. Disse er fuktabsorberende og reduserer lukt.

 

Ikke vask skoene i vaskemaskin, med minder de har vaskeannvisning. Dette kan føre til at de kan gå opp i limingen og du vil få stygge gule render av lim langs sålen. Bruke en skumrens som du påfører med klut og rengjør med sirkelbevegelser. La skoen luft tørke.

 

Renseblokk eller skoviskelær er rett og slett genialt til lyse tekstilsko. Den skrubber bort skitt og gir skoen en skikkelig oppfrisking. Husk å fjern flekken så tidlig som mulig før den har festet seg for godt i stoffet.

 

Avslutt med impregnering.

  

 

SANDALER

 

 

Impregner skoene før bruk. Dette for å hindre at møkk setter seg så godt fast i sålen når man går barbeint.

 

Spray foten din med en fotdeo før bruk. Dette reduserer svette, motvirker friksjon og er gnagsår forebyggende.

 

Rens sålen regelmessig. Det er naturlig å rengjøre føttene etter en dag i sandaler og vi anbefaler at man også rengjør sandalene. Når vi går barbeint i sko samler det seg

dødehudceller og møkk på sålene. Dette skaper lukt og bakteriene trives godt. Med et renseskum eller en refresherspray rengjør du sålene enkelt. Spray direkte på sålen og tørk av med en klut.

 

 

GLATT SKINN

 

 

Impregner skoen før bruk.

 

Rens med et rensskum for å fjerne møkk, salt og eventuelt gammel skokrem. La skoen tørke.

 

En skinn sko trenger næring for å ikke tørke ut. Stryk på skokrem i passende farge. La tørke, og polèr så med en skobørste til ønsket glans.

 

Et alternativ til skokrem er selvskinnende skokrem. Den er er veldig lettvint å bruke fordi den ikke tenger å pusses etter påføring. Påføres med svampen som følger med.

 

Ønsker du en quick fiks kan du raskt dra over med en shine sponge. Denne gir glans, men tilfører ikke næring.

 

Imprigner på nytt for å bevare farge og matrial lenger.

  

 

SEMSKET SKINN

 

 

Impregner skoene godt før bruk.

 

En skumrens er veldig effektiv på semsket skinn. Den renser og bevarer skinnets egenskaper. Den fjerner skitt, støv og salt, slik at det ikke blir liggende i skinnet under skokremen.

 

Rensekloss eller gummibørste brukes til tørrrengjøring om du har fått noen flekker på skoen. Skrubber lett bort skitt og grått støv, og får opp busten på semsket skinn. Gni forsiktig på flekken. Prøv gjerne på en lite synlig del av skoen først.

 

Til semsket skinn skal du IKKE bruke vanlig skokrem! Bruk en flytende skokrem spesielt for semsket skinn, den fresher opp fargen og gir fukt slik at skinnet ikke tørker ut. Skoen blir som ny!

 

Avslutt som alltid med impregnering.

 

 

SYNTETISK

 

 

Impregner med en vannbasert impregnering før bruk. Enkelete gassimpregneringer kan skape sjolder på matrialet.  Les godt på flasken før påføring.

 

I syntetiske sko anbefaler vi at du legger inn en såle med fuktabsorberende funksjon. Syntetisk matriale er tett og kan for mange oppleves som klamt. En såle i skinn, bomull o.l bedrer dette problemet og holder skoen fresh innvendig.

 

Rens med et renseskum for å fjerne skitt, salt og støv.

 

På mørke farger kan du bruke en shine svamp for å få glans og frisket opp skoen.

Sist endret - 09 april 2019