Meny
 
Slik styler de strikkegenseren

Slik styler stylistene strikk til både hverdag og fest

Da Line Langmo søkte avkobling i en hektisk hverdag, var det ikke yogaen som reddet henne, men strikking. Nå har strikkegenseren blitt en favoritt hos stylisten og brukes til alt. Se hvordan hun og personlig shopper Elin Månsson styler høstens strikk til hverdag og fest!

Det bugner av strikk i butikkene og her i kalde nord har stylistene for lengst trykket det til sitt bryst. Så varig og trendy er strikketrenden, at strikk har blitt en naturlig del av basisgarderoben hos både stylist Line Langmo og personlig shopper Elin Månsson. Langmo er kanskje best kjent som stylisten til Tone Damli og Bertine Zetlitz, men har også de siste årene befestet sin posisjon som en av Norges strikkedronninger. Den berømte «Line Langmo-genseren» tok strikkemiljøet med storm – også blant nybegynnerne, og for Langmo betød det bokkontrakt og boken «Strikk med Line Langmo», som snart får sin oppfølger.

 

 

Strikkeoppskriften som tok av

Så hvordan ble strikkehobbyen en del av hverdagen som stylist?

– For noen år siden fant jeg ut at jeg trengte en form for avkobling. Da hadde jeg rukket å få to barn på ganske kort tid, samtidig som jeg jobbet mye fordi jeg ikke hadde mulighet til å være borte fra mine faste kunder en hel permisjonstid. Jeg prøvde meg på yoga, gikk lange turer og gikk på treningsstudio, men ikke noe av det var helt meg, forteller Line Langmo fra scenen. – Det var da jeg tok opp strikking, som ble min form for meditasjon i hektiske dager. Når kvelden kommer legger jeg bort alt av tekniske duppedingser og tar frem strikketøyet.

 

 

Hobbyen skjøt fart og ble en karriere etter hun lot seg begeistre av en genser på nett.

– Den var utsolgt og kostet dessuten altfor mye, så jeg spurte moren min om hun ikke kunne strikke en tilsvarende genser, noe hun gjorde på to kvelder! Hun er litt raskere enn meg, sier Langmo med et smil. Da følgerne etterspurte oppskriften ble strikkegenseren fort populær, noe taggen #linelangmogenser på Instagram vitner om.

– Det er gøy å se alle genserne som strikkes, men også å se at folk tør å teste nye fargekombinasjoner og gjør sin egen vri på oppskriften. Det lar også jeg meg inspirere av!

 

Samtidig elsker hun å inspirere andre til å ta strikkepinnene fatt:

– Jeg liker pusete garn og det er også perfekt for nybegynnere, for da trenger man ikke strikke så pent. I tillegg elsker jeg strikk på store pinner, sier hun. Heldige venner og familie opplever ofte å få strikkegensere i gave, noe det ligger mye omtanke og arbeid bak. I år er Langmos seks år gamle datter med på gaveproduksjonen.

– Hun har allerede lært å strikke og jeg kan se at hun slapper av og finner roen når hun holder på. Vi har mange fine samtaler over strikkepinnene og i år gir vi alle grytekluter til jul, sier Langmo lurt.

 

 

Sterke kontraster

Strikker du ikke selv, har heldigvis butikkene mye godt å by på, noe både Langmo og Elin Månsson kunne vise til på scenen under høstens kundekveld. Sistnevnte har gjort stor suksess som personlig shopper på Strømmen Storsenter og har flere trofaste kunder. Hun ser mye strikk i butikkene og et godt utvalg av farger. For nå er alt lov, i følge de to:

– Vi ser mye dempede naturtoner som kaki, beige, offwhite, brunt, armygrønt og kamel. Vi ser også duse rosatoner, terrakottafarger og brent oransje, sier Langmo. Månsson er enig og legger til at pastellfarger fortsetter i trendbildet denne høsten, gjerne i kombinasjon med jordtoner. Og brunt er endelig tilbake. Det er likevel viktigst å bruke farger du kler og liker, noe begge stylistene erfarer. Selv er Langmo stor fan av å mikse kontraster og blander gjerne kontrastfarger som kanskje ikke fungerer sammen, som gult og lilla.

– Her har jeg strikket fargene sammen på midten, og da funker de plutselig likevel. Farger har dessuten mye å si for humøret. Er jeg sliten en dag kan jeg ta på meg en knallrød genser og føle meg mye bedre, sier Langmo.

 

 

Samme strikkegenser til hverdag og fest

Heldigvis må du ikke være en erfaren strikker for å elske strikk. Strikkeplagg er en naturlig del av basisgarderoben til Elin Månsson og brukes både til fest og hverdag.

 

– Velger du jeans til hverdag og skinnbuksen til fest, kan du bruke samme strikkegenser til begge anledningene og få to forskjellige uttrykk, sier Månsson. – For den avslappede hverdagsstilen kan du brette opp ermene på genseren eller cardiganen, brette genseren litt ned i buksa og velge et par hvite sneakers. Denne rosa genseren fra Maud hos Høyer er så fin i seg selv at den fint funker til begge anledninger. Dessuten er gull og glitter lov både til hverdags og fest og er en nydelig kontrast til strikk.

 

 

– For å style samme genser til fest kan du erstatte jeansen med skinnbuksen og skoene med høye hæler og tilføre tilbehør som veske, fargede solbriller og silketørkle. Glem ikke hårspenner og hårbøyler, som er like populært i år som i fjor, sier Månsson. Line Langmo nikker og supplerer:

– Belter i midjen, brosjer, knapper og morsomme skulderputer tilfører også det lille ekstra.

 

 

De to stylistene kan heller ikke skryte nok av effekten smykker og paljetter har på en strikkegenser.

– Jeg går gjerne med strikk på fest og bruker garn med glittertråd å for å gi feststemning til genserne jeg strikker selv, sier Langmo.

– Smykker er kanskje den enkleste måten å løfte strikk på, gjerne bling! sier Månsson. – Jeg er svak for kontrasten mellom skinn, strikk og bling. Da har du nailet stilen.

 

 

Styling er alfaomega

Så hvordan finne den perfekte strikkegenseren? Det spørs kanskje på stylingen.

– Flere av strikkegenserne mine passer både inn i hverdagsmoten og på fjellet. Jeg syns en god strikkegenser er perfekt som ytterplagg nå, i overgangsfasen fra høst til vinter. Og så liker jeg godt å mikse kvaliteter, og en grovstrikket genser som funker med turbukse på fjellet kan også være superfin til et silkeskjørt og høye hæler, sier Langmo. – Til hverdags og fest syns jeg en feminin genser med fletter er stilig til grove skinntights, eller du kan velge en knallfarge som spriter opp en vanlig jeans.

 

Og hva kan du ha på deg under strikkegenseren eller cardiganen?

– Blonder, bluser, polo og hvite skjorter er perfekt under strikkegenseren, sier Månsson.

 

 

Ble du inspirert til å strikke? Besøk nyåpnede Nøstet Mitt, i 2. etasje i buen i ny del.

Eller ta turen innom motebutikkene for å se høstens utvalg av strikkeplagg!

Sist endret - 24 september 2019