Meny
 

Når mote går opp og ned gjennom livet

Når mote går opp og ned gjennom livet

Det har ikke alltid vært like enkelt for Mette Luthcke å finne en klassisk og fin måte å kle seg på, men etter at hun fikk brystkreft som 38-åring har ting blitt enklere.

 

- Mote har vært veldig opp og ned gjennom livet. Det startet med en mamma som var ekstremt opptatt av at vi barna skulle se fine ut, så storebroren min og jeg fikk hjemmesydde klær som matchet. Og i tjueårene likte jeg å utfordre det etablerte, så jeg gikk mye med hatt, det var ikke så vanlig på den tiden. Jeg var ikke spesielt redd for å stikke meg ut og jeg fikk ofte kommentarer som “hvem tror du at du er, hvorfor går du med cowboyhatt?”, forteller hun.

 

Når hun ble mamma til sin første datter i slutten av tyveårene endret derimot ting seg.

- Jeg ble hun kjedelige damen som satt i sandkassen med komfortable klær og jeg hadde vel bare èn gå-bort-bukse. Det er vel bare en måte å forklare det på, og det var at jeg var helt ute av det. Og når du først er ute, så er det utfordrende å skulle komme inn i gamet igjen.

 

Sort kjole med perleknapper fra Custommade hos More Than Shoes, kr 2599 
Boots fra Laura Bellaria hos More Than Shoes, kr 3299 


Når kroppen forandrer seg

Vi har alle perioder i livet som er mer stressende enn andre. Perioder hvor vi kanskje legger på oss noen kilo og ikke føler at kroppen er helt som den skal. 

- Jeg kunne gå inn i en butikk og nesten snu i døren, fordi jeg følte meg så lite fin. Det har nok mye med det at du har hatt en måte å kle deg på, og så plutselig så føler du at det ikke fungerer lengre, så du må starte den reisen på nytt. Nå i etterkant ser jeg jo at noe av det beste du kan gjøre i en slik situasjon faktisk er å kjøpe deg noe nytt. Det at du føler deg komfortabel i det du har på deg har så mye å si for selvfølelsen, sier Mette.

Rosa genser fra Modstrøm hos More Than Shoes, kr 1399
Grønn kåpe fra Holzweiler hos Me & My Cousin, kr 4800
Grønne sneakers fra Last hos Me & My Cousin, kr 2000
Martigues shirt fra Malene Birger hos Høyer, kr 1999 
Sort bukse fra Ivy hos More Than Shoes, kr 1149 

 

Småbarnsmor og kreftsyk 
Mette var 38 år når hun fikk diagnosen brystkreft. Dette er en periode i livet hun beskriver som tøff, men som hun nå likevel klarer å se positivt på i etterkant. 

- Jeg gikk igjennom en større behandling som til slutt endte med en brystreduksjon. Og selv om ting var veldig vanskelig for meg og familien min på det tidspunktet, så er det fint å kunne se tilbake på den perioden og tenke at det kom noe bra ut av det hele. 

For før sykdommen var nemlig Mette en dame med veldig store bryster, og det var vanskelig å finne en balanse mellom å kle seg sporty og klassisk, uten at det ble for vulgært. 

 

- Uansett hvor smal midje eller tynne ben jeg hadde, så ble tettsittende klær alt for dominerende. Og valgte jeg mer oversized varianter på overkroppen, følte jeg at jeg druknet i det jeg hadde på meg. Det var rett og slett ekstremt vanskelig å finne plagg som satt fint på kroppen og som jeg følte meg vel i, men etter at jeg hadde en brystreduksjon så ble alt mye enklere, forteller Mette og fortsetter:

- Jeg husker spesielt godt en hendelse som skjedde etter at jeg var ferdig med alle behandlingene. Jeg skulle på kick off med jobben, hvor jeg hadde tatt med meg to kjoler. Den ene var en sort kjole jeg hadde brukt tidligere som jeg følte meg superfin i, og det andre var en kjole som jeg syns var veldig flatterende, men som jeg ikke hadde noe forhold til. Jeg ringte min eldste datter og spurte “hva syns du mamma skal ha på seg, jeg er så i tvil”, og da sa hun en fin ting som jeg har tatt med meg videre i livet;

"Det er ikke så farlig hva du har på deg mamma, det viktigste er at du føler deg vel i det du har på deg, for da stråler du og da har du det gøy, og da er det ingen som tenker over hva du har på deg."

 

Moteinteressen har funnet veien tilbake
Mette kategoriserer seg selv som en dame i sin beste alder, og det er også nå, i sin beste alder, at moteinteressen igjen har fått en større plass i livet.

- Nå har jeg klart å bygge meg opp en viss garderobe, hvor jeg har basisplagg som passer til det meste. Det er deilig å kunne lukke opp klesskapet og vite at du har noe der som du kommer til å føle deg vel i, istedenfor masse plagg du ikke aner hvordan du skal style. Jeg har på en måte virkelig funnet min egen stil nå. Og så har jeg virkelig fått øynene opp for accessories da. Sko og vesker er ting jeg syns vi kvinner burde kunne unne oss. Det gir antrekket den perfekte lille prikken over i'en, sier hun. 

Kjole fra SAND hos Høyer, kr 3599 
Boots fra Laura Bellaria hos More Than Shoes, kr 3299  
Øredobber fra Carolina Svedbom hos Høyer, kr 699 
Ring fra Caroline Svedbom hos Høyer, kr 599

 

- Noe av det beste jeg vet er å sitte på Karl Johan og se ulike mennesker gå nedover gaten. Det finnes ikke lengre en stil eller en trend som alle skal kaste seg på. Nå har vi lov til å kle oss i det vi vil, uten at vi skal få lange blikk eller stygge kommentarer. Og det er det jeg tenker mote handler om. Å finne sin egen identitet og la den skinne gjennom plaggene du kler kroppen din i, avslutter Mette.

 

Stylist: Cecilie Krogh
Makeup: Malin Lossius

 

Sist endret - 22 september 2020