Meny
 

The Body Shop tar miljøansvar

The Body Shop bruker resirkulert plast i sin emballasje, for å bidra til å forandre liv.

 

 

Planeten vår drukner i plast. I dag er den ødeleggende effekten av plastavfall i havet godt kjent. Det er imidlertid et menneskelig element i plastkrisen som sjeldent diskuteres. I dag lever over tre milliarder mennesker uten formell avfallshåndtering. Det er nesten halvparten av jordens befolkning. Dette har gitt opphav til en uformell avfallsøkonomi. I 2015 sank prisen søppelplukkerne fikk for plasten de samlet inn med hele 60%. Nylig har prisen sunket enda mer.

Noen av verdens mest marginaliserte mennesker velger å plukke ubehandlet avfall som et forsøk på å overleve. Disse søppelplukkerne er ofte kvinner som lever under fattigdomsgrensen, utstøtt av samfunnet, og med forferdelige arbeidsforhold.

 

Det er likevel disse menneskene som sørger for at plastavfallet ikke havner i havene våre og dreper dyrelivet vårt. Dette er grunnen til at The Body Shop ønsker å håndtere plastkrisen på en annerledes måte. Å gå helt bort fra plast er ikke svaret. Hvis brukt forsvarlig og gitt verdi, kan plast faktisk være bærekraftig. Derfor ønsker The Body Shop å bruke resirkulert plast i sin emballasje, for å bidra til å forandre liv.

 

Oppdag hvordan The Body Shop kjemper for planeten vår og menneskene som bor på den ved hjelp av resirkulert plast fra Bengaluru i India, kjøpt inn gjennom sitt program for solidarisk handel, Community Trade. Gjennom handelen med The Body shop får menneskene som er avhengig av å plukke søppel for å overleve, muligheten til en lønn å leve av, bedre sanitærforhold, bedre arbeidsforhold og den anerkjennelsen de fortjener.

 

 

 

 

RESIRKULERT PLAST FRA SOLIDARISK HANDEL I BENGALURU, INDIA

India alene har 1,5 millioner søppelplukkere som samler og sorterer over 6000 tonn plast hver dag, som ellers ville forurenset elver og hav. Flertallet av Indias søppelplikkere er Dalits, tidligere kjent som “untouchables”. Dette betyr at de blir sett på som nærmest verdiløse i samfunnet og har begrensede rettigheter. De er sårbare for diskriminering, dårlige levekår og arbeidsforhold, og et uforutsigbart betalingssystem for plasten de samler inn.

 

“Jeg har plukket søppel siden jeg var barn. Jeg har 30 års erfaring i en industri som er tøff og fysisk krevende. Søppelplukkere står overfor alle slags vanskeligheter, blant annet trakassering, for sen betaling og helseproblemer. Men, gjennom søppelplukking har jeg klart å ta vare på familien min og sendt barna mine på skole. Jeg er veldig stolt av det jeg gjør. Jeg tror vi spiller en svært viktig rolle for å holde byene rene og hjelpe til med å resirkulere enorme mengder plastavfall som samfunnet produserer.” - Annamma , tidligere søppelplukker og nåværende Dry Waste Collection Center Manager, Bengaluru.

 

The Body Shop har over tre tiårs erfaring med samarbeid i vanskeligstilte samfunn, og bruker sin kompetanse til å håndtere plastkrisen. En overflod av resirkulerbar plast eksisterer allerede. I samarbeid med Plastic for Change har The Body Shop begynt å bruke resirkulert plast i sine 250 ml sjampo og balsamflasker. Flaskene vil inneholde 100% resirkulert plast. 15% av dette vil være resirkulert plast fra deres solidarisk handelsprogram, Community Trade, og resten vil være resirkulert plast fra europeiske kilder. The Body Shop vil øke Community Trade-plast over tid. Å jobbe med start-ups og små “søppelplukkersamfunn” betyr at man må starte i det små og skalere opp på en forsvarlig og bærekraftig måte.

 

I løpet av det første året vil The Body Shop kjøpe 250 tonn Community Trade resirkulert plast til bruk i nesten tre millioner 250 ml sjampo og balsamflasker innen utgangen av 2019. Dette markerer starten på en større ambisjon - å introdusere Community Trade resirkulert plast i all PET-plast The Body Shop bruker innen tre år. I løpet av disse tre årene vil programmet skalere opp til å kjøpe over 900 tonn Community Trade plast og bidra til å myndiggjøre 2500 søppelplukkere i Bengaluru. 

 

 

VERDENS FØRSTE FAIR TRADE PLAST FOR BRUK I RESIRKULERING

Gjennom handelen med The Body Shop får menneskene som er avhengig av å plukke søppel for å overleve, muligheten til en lønn å leve av, bedre sanitærforhold, bedre arbeidsforhold og den anerkjennelsen de fortjener.

The Body Shop og Plastics for Change vil jobbe sammen med lokale partnere som Hasiru Dala, en frivillig organisasjon som kjemper for søppelplukkernes rettigheter, og Hasiru Innovations, en sosial bedrift dedikert til å skape arbeidsplasser for søppelplukkere.

“Som selskap har vi alltid stått på prinsippene våre når det gjelder å hjelpe og styrke mennesker, spesielt kvinner, samtidig som vi beskytter planeten vår. Vårt nye partnerskap med Plastic for Chane og våre andre partnere vil ikke bare hjelpe og støtte søppeplukkerne, men også markere plast som en verdifull, fornybar ressurs når det brukes ansvarlig.” - Lee Mann, Global Trade Manager for The Body Shop.

 

“Resirkulering av plast er en viktig inntekskilde for den ene prosenten av verdens mest marginaliserte, urbane befolkning.og vi er utrolige glade for å samarbeide med The Body Shop og andre partnere for å hjelpe disse utsatte gruppene og få de økonomiske og sosiale fordelene de fortjener. Dette er verdens første program for verifisert Fair Trade plastinnsamling for bruk i resirkulering.” Andrew Almack, CEO for Plastic for Change.

“Vi startet Hasiru Dala og Hasiru Dala Innovations med målet om å gi søppelplukkerne en formell identitet i Bengaluru, slik at de kan kjempe for sine rettigheter og en rettferdig plass i samfunnet. Vårt nye partnerskap med The Body Shop og Plastic for Change er et stort sprang i å anerkjenne det ubarmhjertige arbeidet våre søppeplukkere gjør, til tross for å bli utsatt for så mange utfordringer.” - Nalini Shekar, Co-Founder og Executive Director for Hasiru Dala

 

Om The Body Shop

The Body Shop er et globalt skjønnhetsmerke som ble grunnlagt i Brighton, UK i 1976. The Body Shops visjon er å skape en positiv endring i verden gjennom å tilby produkter som er inspirert av det naturlige, produkter av høy kvalitet og ikke minst gjennom en etisk forsvarlig og bærekraftig produksjon. The Body Shop gikk i bresjen for at forretningsdrift kan og skal være en kilde til noe godt.

 

The Body Shop i Norge

The Body Shop ble etablert i Norge i 1987. I Norge har vi for tiden ca. 50 butikker fra Alta i nord til Mandal i sør. Aktivisme og frivillig arbeid har alltid vært og er fortsatt en viktig del av The Body Shop, også i Norge. Blant annet kan hver enkelt medarbeider benytte tre timer i måneden til frivillig arbeid og få dette dekket av arbeidsgiver. De siste årene har The Body Shop i Norge bidratt med frivillig arbeid for TV-aksjonen, Røde Kors, Frelsesarmeen med flere.

 

 

Sist endret - 10 mai 2019