Meny
 
Slik kler du aktive barn for lek når det er kaldt ute

Slik kler du aktive barn for lek i vinterkulden

Vinteren er her, men den store, tykke bobledressen er på vei ut. Nå skal barna få bevege seg så lett som mulig, samtidig som de holder seg varme og tørre med klær i teknisk materiale.

Ytterklær til aktive barn skal helst være funksjonelle og vanntette, men én ting man heller ikke bør glemme er barnas evne til å bevege seg fritt i klærne. Nå kler vi gjerne barna helt annerledes enn hva man gjorde for få år siden.

– Mange syns dagens vinterdresser ser så tynne ut, forklarer Beate hos Barnas Hus, og holder opp en vinterdress som er tynnere enn det dressene har vært tidligere. De tykke bobledressene erstattes i større grad med lag-på-lag-prinsippet, med innerlag, mellomlag og et beskyttende ytterlag.

– En dress i dag er mer teknisk enn den var tidligere. Nå snakker vi om teknisk tøy, også for barn. Trelagsprinsippet er en god huskeregel som barna kan lære seg tidlig, og det bidrar til at barnet ikke skal bli kald, våt eller for varm, forteller Beate. Det gir også en langt bedre bevegelsesfrihet for barnet enn klærne som er veldig tykke. 

 

Hos Barnas Hus på Strømmen Storsenter er utvalget av smart barnetøy stort. 

 

 

Mer bevegelig med flyvedraktmodellen

For barn i barnehage og på skolen beveger seg mye mer enn voksne. Det gjør at både modell og størrelse blir viktig, spesielt på en dress.

– Vær sikker på at størrelsen passer barnet, slik at den er lang nok i ryggen. Da kan barnet bevege seg fritt og bøye seg fremover uten at dressen stopper bevegelsen, sier Beate. Samtidig er flyvedraktmodellen utviklet for de minste. Den er ekstra vid, særlig under armene, og gir svært god bevegelighet for de aktive smårollingene.

 

Høy vannsøyle beskytter barnet

Med flere lag kan du stille høyere krav til ytterklærnes overflate og funksjon. En dress barnet leker mye i bør ha en høy vannsøyle, som forteller hvor mye vann plagget tåler.

– Vi selger mye av klærne fra Reflex, som er vårt eget merke, og Reima, et finsk merke med mye godt barnetøy. Vanntrykket i en vinterdress fra Reima kan ligge på 12 000 som er veldig bra. Til sammenligning ligger rent regntøy på ca 10 000, forklarer Beate. Det er verdt å merke seg at stoffet på utsiden vil bli vått, men at dressen holder seg tørr på innsiden og beskytter barnet, samtidig som plagget puster slik at barnet ikke blir klamt.

 

Vet du hva de tre lagene er? Barnas Hus gir oss en guide til trelagsprinsippet:

 

Reflex «Nordlys» ullbody 229,- fra Barnas Hus, Newborn 4-pk ullsokker 149,95 fra Name it, Reflex «Frost» ullongs 179,- fra Barnas Hus, Mini ull halsedisse 129,95 fra Name it, Hust&Claire ullbody 269,- fra Barnas Hus, Mini ulltights 99,95 fra Name it.

 

 

Innerlaget

Det innerste laget er det tynneste laget, og det bør være tettsittende. Unngå bomullsundertøy på vinterstid, men bruk gjerne ull. Barnets hode og underkropp er der barnet fort blir kald, særlig fordi de sitter mye på bakken, og da er det viktig med et godt lag her. Barnas Hus har et stort utvalg av merinoull som ikke klør, og som holder barnet varmt og transporterer opptil 30 prosent av fuktigheten vekk fra kroppen. Da holder barnet seg varmt og blir ikke våt. Tåler ikke barnet ull, eksempelvis barn med atopisk eksem, har Barnas Hus et godt utvalg av klær med ull på utsiden og bomull eller bambus på innsiden.

 

Reflex «Sirdal» fleecegenser 149,- fra Barnas Hus, Lillelam ulldress 699,- fra Barnas Hus, Newborn Ull smekke/skjerf 129,95 fra Name it, Newborn Ull Balaclava 229,95 fra Name it, Reflex «Sirdal» fleecebukse 149,- fra Barnas Hus, Lillelam booties 279,- fra Barnas Hus.

 

 

Mellomlaget

Det mellomste laget skal helst ikke være tettsittende, fordi luften som oppstår mellom lagene gir bedre isolasjon og større bevegelighet. Laget skal likevel ikke vært for stort, da det får motsatt effekt. Har barnet for store klær, vil også dette hindre bevegelsesfriheten til barnet. I følge Barnas Hus er ull og fleece de beste mellomlagsplaggene.

 

Didriksons «Safsens» vinterjakke 800,- fra Barnas Hus, Didriksons «Idre» vinterbukse 700,- fra Barnas Hus, Reflex «Snøhetta» vanntette votter 299,- fra Barnas Hus, Reflex Hafjell dunjakke 799,- fra Barnas Hus, Mini vanntette boots 149,95 fra Name it, Kids strikkelue 129,95 fra Name it.

 

 

Ytterlaget

Her er det flest hensyn å ta, både til barnets aktivitetsnivå og bruk. Men det viktigste å tenke på vil være plaggets vind- og vanntetthet, samtidig som det bør puste. Det må forventes at barnet holder seg god og varm uten at det blir klamt, og at dressen er solid og gjerne har forsterkninger i knær og på rumpa der barnet sitter mye. Med en strikk under foten holder du sand og vann ute, og yttertøy med refleks gjør både barn og voksne en stor tjeneste når barnet synes i mørket.

 

Smart tilbehør

Andre nødvendige plagg i vinterkulden er selvsagt luer og votter. Som de fleste vet står hodet for mye av varmetapet på en kald dag. Luene bør dessuten ha vindtett materiale foran ørene, og gjerne være i ull eller fleece. Snør det kan det lønne seg med et ekstra ytterlag i et Goretex-materiale. Vottene bør ha ullfôr eller annet termofôr og ha et vannavvisende eller vanntett lag ytterst slik at barnet kan bruke hendene fritt.

– Til de aller minste selger vi mest av votter med glidelås som er enkle og få av og på, mens større barn gjerne vil ha av og på vottene selv og bør enkelt få fingrene på riktig plass, forteller Beate. – Husk også å impregnere vottene, så holder de lenger avslutter hun.

 

Et hett tips helt til slutt? Refleksvest til barnet, både på morgener, ettermiddager og hvis barnehagen eller skolen skal på tur. Refleksvestene fra Reflex hos Barnas Hus vant NAF sin test i oktober 2017 for beste refleks, og skal lyse godt i vintermørket.

Sist endret - 06 desember 2017