Meny
 
Slik vasker du badetøy og undertøy

Vasketabbene som kan ødelegge badetøy og undertøy

Feil bruk av såpe og slappe skyllerutiner kan gjøre stor skade på badetøy og undertøy, men løsningen er enkel – selv på ferie uten vaskemidler. Slik bevarer og forlenger du levetiden på undertøy og badetøy ved å vaske det riktig.

Vi husker vel alle fjorårets rekordvarme sommer, og nå står en ny badesesong snart for tur. Noen går til innkjøp av nytt og fint badetøy blant vårens nyheter, mens andre henter frem fjorårets badetøy fra skuffen. Det har kanskje ikke sett dagens lys siden sommersesongen, hvis ikke det har fått noen runder i klorvann gjennom vinteren.

 

Er badetøyet uvasket etter klorbad og saltvann kan det by på utfordringer, som kortere levetid eller forringet kvalitet. Det samme kan du fort erfare hvis du feilvasker undertøyet.

 

Så hvordan skal du vaske badetøy og undertøy?

 

 

Hos Auds undertøysalong på Strømmen Storsenter er de eksperter på feltet, og har gode råd å gi når du kjøper badetøy og undertøy hos dem. De kan også kanskje hjelpe deg med en forklaring på hva som har gått feil hvis du allerede har begått tabben.

«Hvis du dropper å skylle eller vaske badetøyet etter bruk, lar du saltvann og klor slite på stoffet. Dette ødelegger elastikken i tøyet og spiser opp materialet.»

Elisabet, Auds undertøysalong

 

 

Når badedrakten smuldrer opp

– Vi kan oppleve at kunder kommer innom med badedrakt eller bikinier som har blitt ødelagt etter å ha brukt den én sommer, fordi den er behandlet helt feil, forteller Elisabet hos Auds undertøysalong. I ekstreme tilfeller har badedrakten nærmest smuldret opp.

 

Forklaringen er egentlig enkel.

 

– Hvis du dropper å skylle eller vaske badetøyet etter bruk, lar du saltvann og klor slite på stoffet. Dette ødelegger elastikken i tøyet og spiser opp materialet, forteller Elisabet. – I de verste tilfellene får saltvann og klor ligge å godgjøre seg i badedrakten eller i bikinien over en hel sommer, eller i verste fall gjennom hele vinteren, hvis den ikke vaskes før du pakker den bort på høsten. Da kan badetøyet være ødelagt når du tar det frem neste sommer.

 

 

Slik bør badetøy vaskes på ferie

Mangel på gode rutiner eller nok kunnskap kan ta sin del av skylden for manglende vask av badedrakt, bikini og badeshorts, men hva gjør vi den uken vi er på ferie uten vaskemidler for hånden?

 

– Vi anbefaler alltid at du skyller den opp på kvelden eller etter den er brukt, og bruk gjerne litt såpe. Milo eller flytende vaskemiddel er å foretrekke hjemme eller hvis du har det tilgjengelig, men har du ikke det vil også håndsåpe eller sjampo fungere bra som såpemiddel.

 

Med såpe blir du kvitt klor- eller saltrester som kan etse opp stoffet. Og la for all del ikke badetøyet ligge sammenrullet i håndkle over lang tid, presiserer Elisabet:

– Heng det opp så fort du har mulighet og etter det er skylt i vann og gjerne såpevasket. Da varer det mye lenger. Og heng det ikke i direkte sollys, da vil det falme!

«En feil mange gjør er å vaske undertøy med hvitvask; vaskemiddel beregnet på hvite plagg. Dette er det blekemiddel i, noe som bidrar til å fjerne farge fra undertøyet.»

Elisabet, Auds undertøysalong

 

 

Feilen som gjør undertøyet grått

Når det gjelder undertøy er utfordringen gjerne en helt annen, men også her kan feilvask ødelegge tøyet eller gjøre det stygt med tiden.

– En feil mange gjør er å vaske undertøy med hvitvask; vaskemiddel beregnet på hvite plagg. Dette er det blekemiddel i, noe som bidrar til å fjerne farge fra undertøyet, sier Elisabet. Så ender du stadig opp med gråfarget undertøy kan det være en forklaring. Auds undertøysalong oppfordrer også til forsiktig bruk av Biotex, fordi dette kan ta bort noe av fargen.

– Det kan selvsagt brukes på undertøy når du er på ferie, men vurderer du å vaske badedrakten med Biotex ville jeg heller brukt sjampo eller såpe hvis ikke du har med flytende vaskemiddel uten bleking, forklarer Elisabet.

 

 

Slik holder BH-ene seg lengre

Når det kommer til undertøyet bør det vaskes med flytende vaskemiddel, men ikke vær sjenerøs med dosen.

– Undertøy kan vaskes i maskin på finvask, men uten for mye sentrifugering eller vaskemiddel. Mitt tips er å ha litt mindre undertøy i maskina og kjøre det på et kortere program. Kjører du BH-er med spiler i en tettpakket vaskemaskin, kan spilene knekke ved tøff behandling. BH-er skal heller ikke ha for høy temperatur, da plastfilmen rundt spilene kan smelte og grave seg ut av BH-en.

«Et godt tips er å bytte på BH-ene du bruker fra dag i dag.  Når den brukes blir den nemlig varm og tøyes ut, mens en hviledag eller to gir elastikken mulighet til å trekke seg tilbake før den brukes på nytt.»

Elisabet, Auds undertøysalong

 

BH-ene vaskes i vaskeposer på 30 eller 40 grader og kan gjerne vaskes sammen med lette plagg som T-skjorter som ikke trenger så hard behandling. Annet bomullsundertøy kan vaskes på 60 grader, men her er det alltid lurt å sjekke vaskeanvisningen. Ullundertøy kan gjerne kjøres sjeldnere i maskinen enn det man kanskje tror.

– Enzymene i vaskemidler kan lage hull i plagget. Det mange ikke vet er at ull er et selvrensende plagg, som med fordel kan luftes ute på henger hvis det ikke har flekker på seg.

 

 

Følger du vaskerådene, kan undertøyet holde seg fint over mange år. Og visste du at smart bruk av BH-en kan forlenge levetiden?

– Hvor ofte du vasker BH-ene dine kommer an på hvor mye du svetter, men et godt tips er å bytte på BH-ene du bruker fra dag til dag. Ha for eksempel fire BH-er du bytter på hele tiden slik at BH-en får hvile mellom slagene. Når den brukes blir den nemlig varm og tøyes ut, mens en hviledag eller to gir elastikken mulighet til å trekke seg tilbake før den brukes på nytt. Den kan gjerne henges opp til lufting etter bruk, forteller Elisabet.

– Det samme anbefales faktisk for sko for å la materialet tørke etter bruk, selv om de færreste gjør dette. Det er nok enklere å gjennomføre med BH-er, sier Elisabet med et smil.

 

 

Sist endret - 28 mars 2019