Meny
 

Bruker du nok solkrem?

Bruk nok solkrem!

Det hjelper lite med solkrem hvis du ikke bruker nok. Mange nordmenn bruker ikke solkremen slik de bør, og da får de heller ikke den beskyttelsen de trenger.  Fagsjef i Boots apotek, Lisa Grinaker, gir deg tipsene som gir deg en hudsikker solsesong.

 

Det begynner å demre for de fleste at solfaktor er en god ting hvis man skal beskytte huden sin mot tidlig aldring og solskader. Norge har beholdt sin topp-plassering i hudkreftstatistikken, og skal vi få endret det, må nordmenn få et enda med bevisst forhold til solkrem og smørerutiner.

-Det hjelper lite å ha investert i solkremer hvis man lar dem ligge i urørt vesken hele dagen, slår Lisa Grinaker fast.

 –Enda verre er det hvis de får støve ned i badeskapet. Man må ikke bare bruke nok solkrem, man må også gjenta innsmøringen ofte nok

 

Men hva betyr det?

-Man må regne en håndfull, ca. 45 ml solkrem til hver innsmøring, og man må smøre på nytt hver annen time for å opprettholde fullgod beskyttelse. En flaske med 200 ml solkrem holder da til ca. 4 påføringer. Bader man, svetter mye, eller gnir av seg solkremen på annet vis, må smøringen gjentas. Mange solkremer tåler noe bading, men det finnes ikke solkrem som er vannfast.

 

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

-Ja og nei. Som alle andre hudpleieprodukter har solkrem en viss holdbarhet. Hvis man bruker produktet innenfor holdbarhetstiden skal det normalt sett være brukbart og sikkert med hensyn til solfilterets effekt, men for solkrem er det likevel litt spesielt. Hadde du med deg solkremen i stekende hete på stranden i fjor, er det ikke sikkert den har samme beskyttende effekt i år. Solkrem vil være sensitiv for høye temperaturer og soleksponering. Men det betyr ikke at solkremen skal oppbevares i kjøleskapet heller. Vanlig romtemperatur er best. Er det svært varmt ute, kan solkremen ligge i kjølebagen. Jeg vil anbefale å kjøpe ny solkrem til hver sesong, slik at du er sikker på at solkremen har den effekten den skal ha.

 

Ungene er ikke så glade i å smøre seg, må de også smøres annenhver time?

-Ja, det må de, og det er særlig viktig å smøre barn fordi har tynnere hud og lettere blir solbrente. Nå er det ikke så lett å snakke med ungene om at de kan få rynker og hudskader hvis de ikke er flinke å smøre seg, men velg gjerne solprodukter spesielt tilpasset barn og prøv å jobbe inn de gode rutinene. Solspray er ofte et godt alternativ til barn. Den er lettere å påføre.  

 

 

 

Så mange solprodukter trenger du

I jungelen av solprodukter kan det være vanskelig å navigere. Trenger vi virkelig alle disse produktene?

 

«Krem er krem», tenker du kanskje, og da burde det ikke være noe problem å bruke solkrem til kroppen i ansiktet, men Hilde Marie Hamre, hudterapeut og fagleder/kvalitetsrådgiver i Boots apotek vil ikke anbefale det til alle:

-Solfilteret kan godt være det samme, men de øvrige ingrediensene i kremene kan være ulike i forhold til om de er tilpasset kropp eller ansikt. Solprodukter til barn kan vanligvis brukes både i ansiktet og på kroppen, og mange familieprodukter kan også det, men mange vil ha stor fordel av å velge solprodukter tilpasser ansikt. For noen vil det også være snakk om et behov for annen solfaktor i ansiktet enn på kroppen, forklarer Hilde Marie.

 

Mens noen solkremer kan brukes både til kroppen og til ansiktet, er det mange gode grunner til å bruke en tilpasset krem til ansiktet. Viktige forskjeller mellom solprodukter til ansiktet og solprodukter til kropp er for eksempel fettinnhold, konsistens og ingredienser som kan forebygge tidlige aldringstegn, gi ekstra fukt, forebygge pigmentflekker, korrigere farge og dekke ujevnheter.

 

Ansiktssolkremer kan være ganske avanserte, og til ansiktet vil de fleste også kunne finne solprodukter som passer deres hudtype og hudtilstand. Den gode nyheten er at med solprodukter tilpasset hudtypen vil også de som kan slite med urenheter og kviser ved bruk av tradisjonelle solkremer finne lettere og mattende produkter som ikke klisser eller stopper til porene. Vi vet at en del vegrer seg mot solkrem, nettopp fordi den tradisjonelt har vært fet og klissete. I dag har alle muligheten til å finne solprodukter som passer dem, smiler Hilde Marie.

 –Nå ser vi at også solproduktene til kroppen kommer etter og blir mer avanserte. Det er gode nyheter for de som ønsker hudpleiende solprodukter også til kroppen.

 

Solstiften skal med!

Utsatte områder som lepper, nese og ører trenger ekstra beskyttelse. Derfor er det anbefalt å bruke høyere faktor på disse områdene, og å bruke solstift fordi den sitter bedre på huden.

 –I utlandet er det ganske vanlig både blant surfere og skientusiaster bruker godt synlig solstift på de utsatte stedene. I Norge er vi kjent for å være mye ute på tur, og da skal solstiften være med, sammen med solkremen, slår Hilde Marie fast.

–Bruk solstift ofte og bruk den med stolthet. Når du er i aktivitet er det viktig å velge solstifter som er svetteresistente og vannresistente (tåler 2x20 minutter bading) eller de som er vannresistente (tåler 2x20 minutter bading).

Til leppene finnes det mange produkter som kombinerer alle egenskapene fra pleiende leppeprodukter med solfaktor og gjerne litt farge.

–Her er det et spørsmål om smak og behag om man velger å bruke solstiften også på leppene eller om man går for et spesielt leppeprodukt i tillegg. Huden på leppene er annerledes oppbygd enn resten av ansiktshuden og er mer utsatt for uttørking i solen. Derfor er en vannresistent solstift, gjerne med ekstra tilskudd av fett og fuktighet å foretrekke. Leppeproduktene vil for det meste smake bedre i den grad det er viktig, smiler Hilde Marie.

 

Kort oppsummert, her er de produktene du trenger: Solprodukt til kropp, solprodukt til ansikt og solstift!

Sist endret - 24 juni 2019