Meny
 
Utstyrstips til nybegynner klatrere

Klatrernes ultimate startpakke for nybegynneren

Klatring har blitt en populær aktivitet for små og store, både som hobby og som treningsform. Kanskje ikke så rart, for klatring er både gøy, utfordrende og utholdende, og kan gjøres både inne og ute. Dette er den ultimate startpakken med klatreutstyr for nybegynnere.

Å klatre er en aktivitet som kan passe alle, selv dem med høydeskrekk. Det er nemlig mulig å bli såpass trygg på klatring at du kan overvinne høydeskrekken.

– Vi ser at klatring blir stadig mer populært, både som treningsform og som hobby. Det er rett og slett mange som bedriver fritidsklatring og som utfordrer den ene høyden etter den andre, forteller Simen hos XXL på Strømmen Storsenter.

 

 

Interessen er størst innendørs, før man kanskje tar motet til seg og klatrer ute. Høydene er mange her til lands, og opplevelsene storslåtte. 

– Men for mange er klatring først og fremst en god treningsform og noe som gjerne gjøres innendørs, uten at du kanskje tenker over at du trener, sier Simen. Aktiviteten er utholdende og går på flere ulike muskler og muskelgrupper, små som store. Du har også mulighet til å styre intensiteten avhengig av hvor ivrig du er i klatreveggen.

 

Ønsker du å starte med klatring, kan det være lurt å trene innendørs før du prøver deg ute. Noen holder seg bare til innendørs klatring og trener i klatrevegger som krever brattkort. Brattkort er et ferdighetsbevis du kan ta som beviser at du har de kunnskapene og sikkerhetsferdighetene som kreves for å klatre i en klatrevegg og å sikre andre. Mange steder er du nødt til ha brattkort for å få klatre på egenhånd. Når sikkerheten er ivaretatt kan du også ta kurs i klatreteknikk hvis du vil få mest mulig ut av øktene i klatreveggen.

 

 

Som i mange andre idretter er også utstyret avgjørende for en god opplevelse. Det betyr at det er noe grunnleggende utstyr du bør ha på plass for å klatre innendørs og som bør tilpasses måten du klatrer på, enten det er buldring eller i klatreveggen.

– En god klatresele er utstyrstips nummer en, forteller Simen. Seler finnes i flere ulike varianter, men ønsker du å klatre aktivt kan det være lurt å velge en komfortabel sele som er tilpasset deg.

– Nybegynnere begynner gjerne med en bred og mer komfortabel sele som gir god støtte. Som erfaren klatrer velger man kanskje en lettere sele etter hvert, særlig hvis man skal klatre ute og legger ut på langtur. Da er disse selene enklere å pakke med.

 

Klatresele fra Edelweiss/XXL, 550,-

Klatresele fra Edelweiss/XXL, kr 350,-

Klatresele fra Petzl/XXL, kr 800,-

 

Taubrems med karabinkrok er neste i rekken av utstyr for inneklatring. Også her finnes det ulike varianter. Flere velger også å investere i eget klatretau, som gjerne er på 50 eller 60 meter. – Husk at tauet skal være impregnert hvis du klatrer ute, sier Simen.

 

 

Det er også en fordel å bruke klatresko hvis du ønsker å få en best mulig opplevelse i klatreveggen. Her finnes det også forskjell på nybegynneren og den viderekomne klatreren.

– For nybegynnere anbefaler vi de litt stivere klatreskoene, som gjerne er mer komfortable. Gode sko vil tilpasse seg foten din og en god hæl gjør at det er bedre for foten å stå på små lister og å få godt tak, sier Simen.

 

 

Klatresko fra La Sportiva/XXL til dame, kr 1499,-

Klatresko fra La Sportiva/XXL til herre, kr 1499,-

Klatresko fra La Sportiva/XXL, kr 799,-

 

 

 

 De mer erfarne klatrerne velger gjerne klatresko som er mer buet i formen. En god sko skal beholde formen og den originale krummingen over tid, og ha en differensiert snøring som sørger for at du kan snøre skoene etter foten slik at de gir god støtte.

– Det er ikke et must med klatresko når du klatrer, men husk at føttene er ett av dine viktigste verktøy i klatreveggen. Gode sko sørger for et bedre grep, bedre sikkerhet og at du opplever mindre såre føtter, sier Simen.

  

 

Skal du trene ute, skal du bruke hjelm. Det er også lurt å ha inne hvis du vil være på den sikre siden. En god klatrehjelm kan gjerne brukes til ulike aktiviteter, som klatring, rappellering og grottevandring, og har ofte feste til hodelykt.

 

Er du bitt av klatrebasillen kan kalkposer for påfyll av kalk underveis være fin å ha i klatreveggen. Vil du se hele utvalget av klatreutstyr og få noen gode tips til klatring samtidig? Ta turen innom XXL på Strømmen Storsenter.

 

Sist endret - 01 november 2018