Meny
 
Tips til turutstyr

Ut på tur? Se ni tips til en smartere pakkeliste

Skal du ut på tur i sommer? Flere tyr til gode naturopplevelser og velger å legge ut på tur i marka, enten det er dagstur, langtur eller en helg med fredagstacoen på primus og natta i hengekøye. Da kan disse geniale tipsene gjøre turopplevelsen både lettere og smartere! 

Planlegger du langtur i sommer? Dagstur til en fjelltopp? Eller avslutte arbeidsuka med en helg i marka? Uansett mål med turen, er godt turutstyr gjerne en del av opplevelsen. Hvert år lanserer leverandørene spennende nyheter som skal gjøre turen både tryggere og bedre, noe som kan bety en lettere sekk, mer plass, tid spart, bedre komfort eller andre smarte løsninger du kanskje aldri har tenkt på.

 

Så hva slags utstyr bør du sette på pakkelista i sommer? Se ni smarte løsninger XXL anbefaler på tur i år:

 

 

 1. Drikkeflaske som renser vannet

Vann må man ha! Og har du tilgang til en naturlig vannkilde når du er på tur, er dette langt enklere enn å frakte med seg vannflasker. Men ikke alle vannkilder er like trygge. Det løser denne drikkeflasken fra Lifestraw hos XXL.

– Denne drikkeflasken er gull verdt å ha på tur da den renser vannet og fjerner 99 prosent av bakteriene i vannet, forteller Sander og Kristian hos XXL på Strømmen Storsenter. – Det betyr at den renser vannet for pollen, dyremøkk og bakterier som blant annet parasitten Giardia lamblia, som kan gi diaré og magesmerter. Det er dumt å få ødelagt turen på grunn av magesjau, og denne drikkeflasken er like praktisk og liten som en vanlig drikkeflaske. Større utgaver som gjør tilsvarende jobb krever pumpe og lengre tid, mens denne er enkel i bruk, forteller Sander. Ett filter kan rense 1000 liter med vann før det må byttes!

 

 

Lifestraw Go drikkeflaske med vannfilter, 379,- hos XXL 

 

2. Pumpepose som blåser opp liggeunderlaget

Et liggeunderlag kommer godt med på overnattingstur og pakker du med en pumpepose, fanger posen luften og blåser opp liggeunderlaget.

– Ideelt sett bør vi ikke blåse opp liggeunderlaget med egen munn, fordi fuktigheten vi puster ut kan skade materialet. Samtidig er en pumpe ofte en tungvint og unødvendig løsning hvis du bærer alt på ryggen. Denne geniale pumpeposen veier ingenting, tar ikke plass og fanger lufta for så å presse det inn i liggeunderlaget, forklarer Sander.

 

Neo Air liggeunderlag 1049,- fra XXL

Neo Air pumpepose 399,- fra XXL

 

3. Fra liggeunderlag til stol

Enten du skal på dagstur, overnattingstur eller fisketur, er det godt å hvile kroppen i sittende stilling med ryggstøtte. Da vil dette stoltrekket kombinert med et liggeunderlag gi deg en smart stol.

– Alle liggeunderlag som er 60 cm brede eller mindre passer inn i denne stolen. Unngå å fylle liggeunderlaget helt med luft og brett det deretter dobbelt slik at du får lagt det inn i stoltrekket. Så strammer du på hver side avhengig av hvor «rett» du ønsker stolryggen, og voila – du har en stol!

 

Chair for self-inflating mat 249,- fra XXL

 

4. Sammenleggbar gassbrenner i miniutgave

Liten plass? Da er denne sammenleggbare gassbrenneren perfekt å pakke med i sekken hvis du skal lage mat eller koke kaffe. 

– Den er både liten og har svært lav vekt, samtidig som den er supereffektiv og bærer større kjeler, forklarer Kristian. Gassbrenneren monteres på toppen av gassbeholdere og du får god vindmotstand og rask oppkoking. Brenneren kan i tillegg koke opp 1 liter vann på 3,5 minutter hvis værforholdene tillater det. 

 

Pocket Rocket 2 gassbrenner 299,- fra XXL

 

NB! Vær oppmerksom på at det for tiden er totalforbud mot åpen ild i skog og mark grunnet stor skogbrannfare. 

 

5. Hengekøye med alt-i-ett

Hengekøyene er i vinden som aldri før og kommer i flere ulike utgaver. De enkleste krever tilleggsutstyr som tau og oppheng, mens denne har alt inkludert, med unntak av liggeunderlag. 

– Hengekøyetrenden er nok like stor i år som i fjor, og vi får nesten ikke inn nok av denne. Det er en komplett hengekøye, med myggnetting, duk, oppheng og tau. Det gjør at den har alt du trenger for å overnatte, selv om det kan gi bedre komfort å ha med et liggeunderlag hvis du skal overnatte, og en sovepose hvis gradestokken tilsier det, sier Sander. Myggnettingen er sydd fast slik at den danner et beskyttende tak når du henger opp hengekøya. I samme netting er det en liten lomme hvor du kan legge ting du trenger å ha enkelt tilgjengelig.

– Nettingen har også veldig god sikt, og du ser bedre ut av myggnettingen enn inn i hengekøya. Her sover du både beskyttet og godt og fortsatt under åpen himmel hvis været tillater det, forklarer Sander. Hvis ikke kan duken som følger med benyttes som tak.

 

 

Hengekøye Expedition Zip 1349,- fra XXL

 

Har du kastet deg på hengekøyetrenden? Se hvordan du kan bruke hengekøya ute!

 

6. Myggfrastøtende klær 

Er du et yndet mål for myggen? Da kan denne teknologien være redningen for deg.

– Disse klærne er impregnert og frastøter mygg, knott og flått, slik at de ikke lander på deg i det hele tatt, forteller Sander og Kristian. – Impregneringen er faktisk den eneste som tar flått og den fungerer derfor veldig bra på tur og hvis du fisker. Klærne kommer både som bukse, skjorte, sokker og hatt og i fargene beige og blått. 

 

 BugsAway Breexr herre 649,- fra XXL

 

7. Smart mini-myggjager 

Er dere flere på tur, vil du gjerne ha et myggmiddel som beskytter flere samt området dere er i. Da kan denne myggjageren i miniversjon være tilfredsstillende nok både i vekt, størrelse og effekt.

– Dette er et genialt produkt som tar liten plass, veier svært lite og fungerer kjempebra mot mygg og knott, forteller Sander og Kristian. Myggjageren er portabel og passer til alle gassbokser med universale gjenger, som gjør at den kan brukes på samme gassbeholder som du lager mat på. En innebygget Piezo-tenner gjør at du kun trenger å sette i myggtabletter med virkestoff inn i myggjageren for å få effekt, og effekten kommer med én gang. 

– Den gir deg 20 myggfrie kvadratmeter, sier Kristian. – Den varer også lenge på denne type gassbeholdere enda så liten den er, og kan brukes i 90 timer på en gassbeholder på 100 gram. 

En gassbeholder har du gjerne med deg i sekken uansett, hvis du skal lage mat. Den gir heller ingen åpen flamme når myggjageren er i bruk.

 

ThermaCELL myggjager backpacker 699,- fra XXL

Jetboil Gass 100 gram 49,- fra XXL

 

8. Alt i ett-kokesett for to personer

Ønsker du varm mat på tur, kan du gjøre det både enkelt, praktisk og godt med dette kokesettet fra GSI. Kokesettet tar ekstremt liten plass, men rommer overraskende mange muligheter.

– Dette kokesettet er laget for to personer og har alt du trenger for et hyggelig måltid rundt bålet! Aluminiumskjelen er hardanodisert og på 1,8 liter og rommer to boller, to drikkebegre og to sporks – som er en gaffel og skje i ett, i tillegg til lokk og oppvaskkum, forteller Sander. – Den ene bollen er isolert og den andre ikke, og lokket har hull slik at du kan helle væske gjennom uten å brenne deg eller slippe ut varme. Koppene kommer også med både luftehull og drikkehull slik at de blir mer praktiske, og det medfølger også en pose til en brenner, forklarer Sander. Alt pakket sammen i et praktisk volum med lav vekt!  

 

 

Pinnacle Dualist kokesett 469,- fra XXL

 

9. Gjenbrukbar kaffe to-go

Helt til slutt er mat på sin plass å pakke med seg, og mange benytter seg av turmat og kaffeposer fra sportskjedene, da disse tar liten plass og veier lite. 

– Et tips til god kaffe er Coffee Brewer fra Brasil eller Colombia, som er en deilig og smart turkaffe. Har du ikke mulighet til å koke kaffe på primusen – som når det er skogbrannfare, kan du ta med varmt vann på thermos og fylle i disse. En sort ventil gjør at du enkelt kan helle kaffen rett fra posen og over i en kaffekopp, sier Kristian. Posen er også gjenbrukbar så du kan fylle på kaffepulver flere ganger!

 

Turkaffe18,- fra XXL 

  

 

Sist endret - 07 juni 2018