Meny
 
Specsavers

Sjekker du synet ditt ofte nok?

Specsavers informerer: Synet er din viktigste sans

 

Mange merker at det er vanskeligere å se nå i den mørke tiden av året, og flere sliter med bilkjøring på kvelden. Mange sjekker synet sitt regelmessig, mens andre tenker at det er slik det skal være og utsetter synsprøven.

Specsavers Strømmen har erfarne autoriserte optikere som jobber med alle aldersgrupper. De ser at alt for mange utsetter synsprøven for lenge. Det er ikke alltid nok med en ny styrke i brillene eller kontaktlinsene, for i enkelte tilfeller oppdager vi alvorlig øyesykdommer som det er viktig at oppdages på et tidlig tidspunkt sier optiker Svein Magne Roten.

 

 

 

 

 

Synet, din viktigste sans

 

Fakta om syn:

- 80% av sanseinntrykkene kommer gjennom øynene.

- 180 000 nordmenn har i følge Verdens helseorganisasjon så svekket syn at de har problemer med dagligdagse gjøremål som å lese avisen, kjenne igjen folk på gaten og gå i butikken.  

- Hvert år blir ca. 14 000 nordmenn synshemmet.

- Å oppdage egen øyesykdom kan være vanskelig fordi man ikke har oversikt over hva det ”friske” synsfeltet burde dekke og se, og derfor ikke legger merke til at noe har falt bort eller endret seg.

 

Symptomer på øyesykdom

-  Tåkesyn

-  Nedsatt syn i mørket, nattblindhet

-  Blendes kraftig og lenge av sollys eller møtende bil

-  Kjenner ikke igjen folk på gaten, selv med briller eller kontaktlinser

-  Klarer ikke å lese avisen, selv med briller eller kontaktlinser

-  Rette linjer (for eksempel dør- og vinduskarmer) ser skjeve ut

-  Bommer når man skjenker i kaffekoppen

-  Endring i fargesynet, vanskeligere å skille farger

-  Endret syn bare på det ene øyet

-  Innskrenket synsfelt

-  Ser ikke fortauskanter

-  Dobbeltsyn

-  Smerter

-  Lyn eller lysglimt i synsfeltet

- Ubehag eller smerte ved øyebevegelser

 

Vi i anbefaler alle å ta en synsundersøkelse om de ikke har gjort dette tidligere. For de fleste er det tilstrekkelig med en synsprøve ca hver annet år, men hyppigere hos de som har endringer og plager med synet. Barn og unge som har påviste plager, anbefales synsundersøkelse årlig eller oftere.

 

Ta gjerne kontakt med Specsavers Strømmen hvis det er lenge siden du sjekket øynene dine eller hvis du har merket endringer på synet. Her får du en grundig, trygg og god synsundersøkelse hos deres dyktige optikere på deres klinikk på Strømmen Storsenter.

Sist endret - 17 oktober 2017