Meny
 

Teknologien blir stadig bedre: Dette bør du vite om felleski

Hva er felleski

Felleski har tatt nordmenn med storm og har blitt et foretrukkent valg for dem som ønsker smørefrie ski – med god glid. Kanskje ikke så rart, for teknologien bak integrerte feller og regulerbare skibindinger blir stadig bedre. Dette bør du vite om felleski.

Å spare tid i en hektisk hverdag er populært og det er derfor ikke så rart at vi omfavner ski som krever minimalt med forberedelse. Det forklarer hvorfor felleski har tatt nordmenn med storm. Men hva er felleski og hvordan har de blitt bedre det siste året?

 

Smørefrie felleski har tatt skiglade nordmenn med storm og kommet for å bli. 

 

Den fysiske forskjellen på felleski og smøreski

Hos G-MAX på Strømmen Storsenter snakkes det varmt om felleski, som i stadig økende grad utkonkurrerer tradisjonelle smøreski blant mosjonistene. Så hva er felleski?

– Felleski er smørefrie ski som sitter godt på nesten all slags føre, særlig på føre fra null grader og oppover, sier Tom hos G-MAX. – Felleski har feller integrert i sålen og rent praktisk betyr det at hvis du fjerner fellene i skiene, sitter du igjen med et hull i sålen, forklarer Tom. Fellene utgjør et slags teppe som sørger for at du får god glid i skisporene. Dermed slipper du den tradisjonelle smøringen på samme måte som tidligere. Du slipper smørebom.

– Bakglatte ski er historie, sier Ante hos XXL på Strømmen Storsenter. – Teknologien med felleski har gjort det enklere for alle å få en god opplevelse på langrennsturen og brukes nå av aktive løpere på høyt nivå. Stafett-Birken er faktisk vunnet på felleski, sier Ante.

 

I felleski er feller integrert i skiene, for å gi god glid i skilypa uten den tradisjonelle smøringen.

 

Verdt å vite ved kjøp av felleski

Skal du kjøpe felleski, enten du kjøper kun skiene eller går for en felleskipakke, er det noen ting du bør tenke på som er viktigere enn ved kjøp av smøreski.

 

Riktig kroppsvekt er regel nummer én for å finne felleski som gir deg best glid. Velger du felleski etter feil vekt kan du nemlig risikere langt dårligere glid enn det som bør forventes.

– Felleski er mer sensitive for vekt enn smøreski fordi god glid avhenger av hvor på fellen vekten ligger, forklarer Tom hos G-MAX. Du kan fint ligge i en vektklasse som varierer fra pluss-minus fem kilo, men utover det bør vekten stemme noenlunde. Her har også bindingens plassering mye å si.  

 

 Gode bindinger er enda viktigere på felleski, fordi de kan reguleres underveis i skituren avhengig av om du ønsker bedre glid eller godt feste.

 

Nye bindinger gir bedre glid

Det andre grepet du bør være klar over er de flyttbare bindingene felleski kommer med. Her leverer produsentene stadig bedre og mer effektive løsninger, hvor bindingene enkelt kan reguleres underveis i turen.

– Ønsker du bedre feste, som i en slak oppoverbakke, flytter du bindingen fremover. Ønsker du bedre glid, som i en nedoverbakke, flytter du bindingene bakover, forklarer Tom. Før måtte du ta av skiene for å gjøre dette, men nå har Rottefella lansert et nytt MoveTM-system som gjør at du kan «gire om» på selve bindingen. En erfaren felleskiløper kan gjøre dette i fart, sier produsenten.

– Rottefellas NIS-plate har eksistert i mange år, men MoveTM-systemet kom sent i fjor og leveres på stadig flere felleski hos G-MAX. Har du eldre felleski eller smøreski kan du også oppgradere bindingen din til Rottefella MoveTM Switch. Det er noe vi kan hjelpe deg med hvis du tar turen innom oss, sier Tom.

 

Det nye bindingssystemet fra Rottefella er helt nytt på markedet og gjør opplevelsen på felleski enda bedre. 

 

Når du oppgir kroppsvekt og kjøper felleski, leveres skiene på bindingens 0-punkt og kan justeres opp eller ned fra 0 til 3. Hovedregelen bak alle bindingene er måten du frigjør buen på ved å plassere bindingene bakerst, slik at du kan stake og få god glid. Eller flytte den frem for bedre feste.

 

Slik velger du felleski til ditt behov

Hvilke felleski du bør kjøpe avhenger også av bruk, behov og ferdigheter, hvor god du er på vektoverføring og om du bør ha stive eller myke ski. De rimeligste felleskiene får du fra 1499,- hos G-MAX, mens prisen øker avhengig av sålemateriale, skienes oppbygning og innmat og skienes mykhet foran og bak. Det betyr at det finnes ski både for mosjonisten og for den som trener eller går aktivt.

– Tar du turen innom oss, danner vi oss et bilde av deg og dine behov, og hjelper deg med å finne felleski som passer ditt bruk best, beroliger Tom oss.

 

Felleski må likevel vedlikeholdes selv om de er smørefrie, blant annet med impregnering, rens og gliding. 

 

Slik vedlikeholder du felleski

Har du kjøpt felleski og er klar for tur, er det nesten bare å legge rett ut i løypa. Men bare nesten. For et par ting må du likevel ha på plass, selv om felleski er smørefrie:

– Fellene i felleski må impregneres og deretter renses etter turen, så invester i en rens som fjerner smøringen skiene tar opp i skisporet. I tillegg må du fortsatt glide skiene over og nedenfor fellene fordi dette området består av en vanlig såle som skal gli på samme måte som tradisjonelle ski. På visse typer føre kan det også legge seg is i smøresonen, noe en glider på fellene vil forhindre, forklarer Tom.

 

I tillegg bør det legges en beskyttelsesvoks på glidesonen etter endt sesong, slik at sålen ikke tørker ut. 

– Det er ikke mange som gjør det, men de aktive gjør det. Hvis du ønsker god glid på skiene dine i flere sesonger er det lurt å ta vare på dem.

 

 

Når smøreski er best

Hvis du nå lurer på om felleski er slutten på tradisjonelle smøreski, er svaret nei. Aktive løpere som trives på minusføre kommer nok ikke unna smøreski med det første:

– De tradisjonelle skiene med blå Swix fungerer fortsatt best når det er mange minusgrader ute og de aktive velger nok gjerne et par felleski som skipar nummer to, erfarer G-MAX. Rett og slett fordi smøreski fortsatt fungerer best når vinteren er på sitt kaldeste, avslutter Tom hos G-MAX på Strømmen Storsenter.

Vil du få invitasjoner til eksklusive arrangementer og gode tilbud kun for medlemmer? Meld deg inn i vår kundeklubb helt gratis!

 

 

 

Sist endret - 30 januar 2019