Meny
 

Slik bør du vaske og vedlikeholde sykkelen din

G-MAX kan hjelpe deg med service og rengjøring av sykkelen, som vil forlenge sykkelens levetid.

Du vasker ikke sykkelen med høytrykkspyler? Eller med zalo uten å smøre den tilstrekkelig etterpå? Å klargjøre sykkelen på riktig vis er ikke vanskelig, så lenge du vet hva du må huske på og hva du bør unngå. G-MAX på Strømmen viser deg hvordan du vasker og justerer sykkelen til årets sykkelsesong!

 

Ønsker du at sykkelen din skal fungere optimalt og holde lenge, trenger den både rengjøring og vedlikehold. Den årlige sykkelvasken bør du ta før du setter den inn for vinteren, men har du ikke allerede gjort det er det på tide nå – før du starter årets sykkelsesong!

 

 

 

Simen Johannessen er ansvarlig for verkstedet på G-MAX Strømmen og jobber daglig med vedlikehold og service av sykler. 

  

– Å kjøpe sykkel er en investering, og da er vedlikehold og service nesten like viktig som på en bil, forteller Simen Johannessen hos G-MAX på Strømmen Storsenter. Han er ansvarlig for butikkens verksted og har ski og sykkel som sine hovedområder.

– Det mange ikke vet, er at når du kjøper en ny sykkel er den kun 99 prosent klar. Etter tre måneder bør du komme tilbake med den og få alt etterstrammet. Først da er den 100 prosent og tilpasset deg, forteller Simen, og minner oss samtidig på G-MAXs serviceavtale:

– Alle sykler du kjøper hos oss for over 2500,- kommer med en treårig serviceavtale med gratis sykkelservice i tre år. Den anbefaler vi at du bruker årlig for å gi sykkelen din et lengre liv, understreker han.

«Kjøp vaskeprodukter som er beregnet på sykler, akkurat som du ville kjøpt produkter som er beregnet til bil.» 

 

G-MAX tilbyr også service for alle andre sykler, i likhet med senterets andre sportsbutikker, XXL og Anton Sport. Ønsker du heller å teste egne ferdigheter, tar Simen oss i gjennom vask og enkel service på sykkelen for å gjøre den klar til våren.

  

På samme måte som du kjøper vaskeprodukter til bil, bør du gjøre det samme med produkter egnet til sykkel. Et komplett vedlikeholds- og vaskesett får du hos G-MAX for 399,-

 

 

Første steg er å vaske bort gammelt skitt og smuss, og her bruker Simen et vedlikeholds- og vaskesett beregnet for sykler og som kan kjøpes hos G-MAX. 

– Dette settet har stort sett alt du trenger for å vaske sykkelen, uten at rengjøringsmidlene fjerner alt fettet komponentene trenger, forklarer Simen. Han anbefaler ikke å bruke zalo eller diesel, fordi det renser sykkelen helt for smøring og gir en omfattende jobb etterpå. – Den jobben er gjerne forbeholdt de proffeste av oss. Kjøp vaskeprodukter som er beregnet på sykler, akkurat som du ville kjøpt produkter som er beregnet til bil. Vaskesettet vi bruker her gir en god og grundig rens, samtidig som det inneholder smøring sykkelen har godt av.

 

 

 

Slik går du frem frem for å vaske sykkelen:

 

 1. Gjør klart vann i en bøtte, eksempelvis i bøtten vaskesettet kommer i. 
 2. Spray med en såpe som er egnet til sykler, som Bike Cleaner, og la det virke i 30 sekunder. Denne er snill mot fett og sykkelens oljelagere.
 3. Gå over med en fuktig svamp. 
 4. Gå deretter over med en børste på de vanskeligste stedene. På steder som er ekstra møkkete, anbefales Citrus Degrease Spray fra samme vaskesett, som både har sitrus og smøring. 
 5. Nå tar du frem hageslangen eller bruker vann, og spyler sykkelen med lavt trykk. For all del; ikke bruk høytrykkspyler! Da trenger vannet inn i kranken og driver bort fett og smøring sykkelen trenger.
 6. Til slutt gjenstår en berøringsvask med svampen, der du går over eventuelle rester, som asfaltrester mellom eikene på felgene.

I filmen over kan du enkelt se hvordan Simen går frem for å vaske sykkelen!

 

 

 

Dette bør du justere og kontrollere før du tar sykkelen i bruk:

 

 1. Sjekk at gir og bremser fungerer som de skal etter vasken. Dette gjøres best ved at sykkelens dekk ikke berører bakken.
 2. Test girene ved å dra pedalene rundt. Går den ikke opp til neste tannledd må vaierne strammes.
 3. Kontroller og juster bremsene. Fungerer ikke bremsene optimalt vil du høre en ujevn lyd når du kjører pedalene rundt, og hjulet vil stoppe relativt fort. Det tyder på at bremsene er forskjøvet. Hold forbremsen inne mens du strammer på begge sider av bremsen eller bremsecaliperen, eventuelt på begge sider av bremseklossene hvis sykkelen har V-brems fremfor skivebrems.
 4. Sjekk at sykkelens øvrige bolter sitter godt.
 5. Spray med en smørende teflonspray i alle bolter samt på kjedet slik at boltene ikke ruster. Her bruker G-MAX Lubricant-sprayen som følger med i vedlikeholdssettet. Har sykkelen bremseskive må du unngå å spraye denne da det vil hindre den i å bremse. Et godt tips er derfor å spraye på fremgiret slik at du slipper olje på bremseskiven. Du kan også bruke en sykkelolje som ikke er på spray – da er du sikker på at skivebremsene ikke påvirkes av olje. Disse selges i ulike typer, for tørt vær, vått vær og som universal, og holder gjerne lengre enn teflon. Til slutt tørker du bort det overflødige!

I filmen over kan du enkelt se hvordan Simen justerer gir og kontrollerer bremsene!

 

 

Har du fulgt disse stegene, kan du være fornøyd med egen innsats! Stegene kan også ses i filmen på denne siden. Ønsker du heller at G-MAX eller noen av våre andre sportsbutikker tar servicen og vasken for deg, kan du ta kontakt med de ulike butikkene.

 

God sykkelsesong!

 

 

 

Navajo 955 NO 19, terrengsykkel unisex, Grå 6499,- hos XXL

SC Comp FF 19, hybridsykkel herre, Grå 4999,- hos XXL

E SUB Park eRide 19, elsykkel dame, Hvit 29999,- hos XXL

 

Sist endret - 28 mars 2019

Relaterte butikker

G-max
anton sport logo
XXL