Meny
 
Slik velger du en trygg barnesykkel

Slik velger du en trygg barnesykkel

Mens barnet lar seg begeistre av farge, form og utseende, er det andre hensyn de voksne må ta i valget av en barnesykkel. Dette er smart å vite om sikkerhet og barnets mestringsfølelse når du planlegger å kjøpe ny barnesykkel.

Når barnet setter foten på pedalen og trår i gang med full kraft, er det godt å vite at sykkelen er trygg – og riktig for barnets størrelse. Så hva bør du vite om når du skal kjøpe ny barnesykkel, for at barnet mestrer sykkelen på best mulig vis?

 

Størrelsen er selvsagt av stor betydning. Fordi et barn stadig vokser opereres det med tommer når du skal finne riktig størrelse på barne- og juniorsykler. Barnesykler er gjerne mellom 12–16 tommer, mens juniorsykler er på 20–24 tommer.

 

Anton Sport har fått inn et bredt utvalg barnesykler for sesongen. 

 

Størrelsen teller

Å velge riktig størrelse høres ikke avansert ut, men er likevel en av de vanligste feilene vi gjør ved kjøp av barnesykkel.

– Kjøp ikke en sykkel som barnet skal vokse inn i, men heller ut av, oppfordrer Lars Einar hos Anton Sport. – Kjøper du en barnesykkel som er for stor, opplever du fort at barnet ikke klarer å håndtere sykkelen. Det går igjen utover mestringsfølelsen, sykkelgleden og ikke minst sikkerheten.

 

Både Anton Sport og XXL presiserer hvor viktig det er at sykkelen passer i størrelse når den faktisk er i bruk.

 

Thomas hos XXL er helt enig og mener både størrelse og vekt er viktig for sikkerheten.

– Sykkelen du kjøper til et barn skal passe nå, ikke om en sesong eller to. En riktig størrelse gir barnet et tryggest mulig utgangspunkt, sier han.

 

Derfor er vekten avgjørende

Mens sykkelens størrelse er langt mer tydelig, er vekt kanskje lett å glemme når du står i butikken og ser på sykkelen barnet peker ut. Her spiller kvalitet inn som en viktig indikator.

– Vekt gjelder spesielt for barn. Noen barnesykler er nesten like tunge som voksensykler, enda barn veier betraktelig mindre, sier Lars Einar hos Anton Sport. Thomas supplerer:

– En kilo fra eller til på en som er 15 kilo betyr mye, sier han og påpeker også her hvor viktig det er for barnet å kunne håndtere og mestre sykkelen, for en best mulig opplevelse.

 

Den nye barnesykkelen fra White hos XXL kommer med en mer barnevennlig geometri hvor barna sitter mer oppreist og komfortabelt.

 

Kjenn derfor på sykkelens vekt før du kjøper den.

– Jo lettere syklene er, desto dyrere er den fordi delene er dyrere å produsere. Sykkelens vekt er derfor et viktig kvalitetstegn, sier Lars Einar hos Anton Sport. – Er sykkelen både billig og lett, kan noen av komponentene være av dårligere kvalitet. Komponentene bør dessuten være av tilnærmet lik standard for at sykkelen skal være gjennomført god. De fleste kunder ser på girene og bremsene, men glemmer krank og nav som er mer skjult. Mekanismen er ikke sterkere enn sykkelens svakeste ledd, presiserer Lars Einar.

 

Tilbehøret spiller også inn

Husk også på at tilbehør gjør sykkelen tyngre. Du bør derfor ta sykkelens totale vekt med i vurderingen når du kjøper ny barnesykkel. Barnesykler kommer dessuten med mindre utstyr nå enn tidligere, fordi mange ønsker å velge eget tilbehør til sykkelen.

 

Barnesykler kommer kun med nødvendig tilbehør, slik at barna selv kan velge det de trenger til sykkelen. 

 

For de aller minste, har trehjulssykkelen fått konkurranse av løpesykkelen: – Her sitter barna på en sykkel uten pedaler, men bruker bena til å dytte seg fremover. Dette trener opp balansen bedre enn med trehjulssykkelen og gjør overgangen til tohjulssykkel med pedaler mye enklere, sier Lars Einar hos Anton Sport.

 

Sykkelens vekt er noe av det første som bør vurderes i kjøp av barnesykkel og som kan skille en dyrere modell fra en rimeligere.  

 

Etter du har gjort en vurdering av barnesykkelens størrelse og vekt, faller valget på gir, bremser og sykkelens generelle utseende.

– Her er prinsippene nokså like som på sykler til voksne, med unntak av måten barnet bremser på. På de minste syklene bremser barnet ved å trå bakover, noe som gir dem god kontroll. Disse har i tillegg vrigir på styret, sier Thomas hos XXL. – Overgangen til en større sykkel kommer med triggergir og skivebremser foran og bak, som styres fra styret. Det er en overgang for barnet å venne seg til når de går fra sykkel med pedalbrems.

 

Etter hvert som barna blir eldre og trenger større sykler, vil de måtte avvenne seg pedalbrems og bli vant til skivebrems. 

 

Og skulle uhellet være ute, er hjelm på hodet den viktigste beskyttelsen et barn kan ha.

– Sørg for å ha en god hjelm. Å arve sykkelhjelmer er ikke så lurt, da hjelm er ferskvare og ikke tåler altfor mange slag før den bør byttes ut, avslutter Lars Einar hos Anton Sport.

 

 

 

 

Sist endret - 19 mars 2020