Meny
 

Testing av turskoene Hoka Sky Arkali

Les bedømmelsen av denne fantastiske turskoen - du får den hos Anton Sport.

 

Tester: Paul Norheim

 

Test Sted: De Syv Søstre

 

Produkt: Hoka One One Sky Arkali

 

 

I forbindelse med løping over de Syv Søstre på Helgelandkysten har jeg testet Hoka One One sine Sky Arkali. Det er alltid like spennende å teste en ny type sko, og skoen skiller seg definitivt ut som annerledes i turskosegmentet. Den markedsføres som en ny type tursko som kombinerer lett vekt med utrolig grep og stabilitet. Skoene er testet i alle forskjellige forhold: Tørr sti, våt stein, steinrøys og uteklatring for å nevne noen. De har blitt brukt i over 40 kilometer og blitt pushet til det ekstreme. 

 

For testing av tur og løpesko har jeg utviklet et eget evalueringssystem. Testen karaktersetter 10 forskjellige egenskaper jeg føler er viktig når jeg skal velge sko innenfor en gitt kategori. Skoen får 0 poeng hvis den ikke innfrir mine forventninger på et punkt, 0,5 poeng hvis delvis innfrir, 1 poeng hvis den innfrir. Maks oppnåelig score er 10 poeng.

 

Sky Arkali veier 392gram per sko og har et dropp på 5 mm.

 

Passform: *1/1
Jeg har en litt bredere fot en de fleste. Speedgoat skoene til Hoka kan føles litt vel trange. Arkali har god plass i front, sitter godt og føltes true to size. Jeg opplevde perfekt passform med en gang i tynne sokker. Samtidig var det også god nok plass til å løpe med litt tykkere ullsokker. Komforten var like høy når jeg løp og jeg fikk aldri et hint til gnagsår. Strammemekanismen rundt helen fungerer ypperlig og bidrar også til god passform rundt ankelen.

 

Demping: *1/1
Det er mye demping i skoene, spesielt med tanke på vekt, hvis vi sammenligner med andre tursko/fjellsko. Gjennom De Syv Søstre går mye av turen i steinrøys. Det var utrolig deilig å føle at dette ikke slet på knær, bein og føtter. Mellomsålen gjorde at den føltes myk i hælen uten at jeg noen kan mistet stabilitet.

 

 

 

Grep: *1/1
Sky Arkali hadde det beste grepet jeg noen gang har testet på en sko utenom klatreskoene mine. Det ga en god trygghetsfølelse som gjorde at jeg virkelig kunne pushe på når jeg løp i fjellet eller måtte klatre. Selv under glatte og våte forhold der andre strevde kunne jeg ha full kontroll. Jeg kunne også fint løpe og gå ned bratte svaberg der man i realiteten skal bruke tau og andre hadde sklidd. Grepet på tuppen gjør også skoen utrolig egnet til lett klatring og gjør at du kan stole på skoene uansett situasjon. Ønsker du en tursko med god grep så er Arkali uslåelig. 

 Stabilitet: *1/1
Jeg opplevde skoen som veldig stabil. Stroppen i hælen gjør at skoen har god ankelstabilitet uten at det går ut over komfort eller vekten, som er lav med tanke på hvor stabile de er. Stroppen gjør også at man kan bestemme hvor stivt man ønsker at skoen skal være rundt ankelen. Det satt jeg veldig pris på. Jeg kunne gi full gass ned steinrøys der jeg før hadde blitt bekymret for overtråkk. Demping, dropp, passform, og stivhet på skoen gjorde dem til utrolig stabile sko på min ferd over De Syv Søstre. Mellomsålen gjør jobben som Hoka beskriver.  Jeg har flere tidligere ankelskader men opplevde aldri behov for ekstra støtte. Skoen stivhet bidro også til å gjøre skoen stabil i klatresammenheng.

Vekt: *1/1
Skoen er i mine øyne utrolig lett. 392 gram for en tursko/hybridfjelltstøvel med god demping er ikke mye. Den føles også lett og behagelig. Den er såpass lett at man føler seg lett på føttene og er et par jeg gjerne kan bruke til terrengløp. For å være ærlig vet jeg ikke hvilken klasse disse skoene stiller i. Kanskje man må lage en egen klasse.

Løpe/gå komfort: *1/1
Med kjempegod passform og god demping er det klart at det blir god løpekomfort og gåkomfort. Skoene føles fantastiske ut og ga ingen gnagsår eller plager i løpet av over 30km med tur. De var perfekt for fjelløping.

 Kvalitet: *1/1
Kvaliteten på skoen føles som høy. Skoen holder seg godt selv etter mye løping i ujevnt terreng og over spisse steiner. Ut ifra forbruket tror jeg disse kommer til å holde i lang tid framover selv ved hard bruk. 

Design: 1*/1
Hoka sitt design skiller seg ut ifra andres merker. Det gjør også denne skoen. Skoen klarer derimot å se litt annerledes ut, uten å ta over fokuset. Jeg syns også de ser stilige ut i blå og gult. Smaken er som baken, men disse syns jeg var stilige.

Tekniske Egenskaper: *0,5/1
Skoene er ikke vanntette. Dette er ikke noe problem i seg selv da jeg fint kunne gå gjennom myrer og i vått terreng uten å bli våt. Elastikken på toppen gjør også at jeg fint kunne springe i snøfonner uten å bli våt eller få snø i skoen.

Man kan dessverre ikke alltid få det best av alt. Skoene er ikke i seg selv vanntette. Det betyr at man gjerne blir våt hvis himmelen åpner seg eller man tråkker feil i en bekk. Hadde skoene klart å beholde egenskapene og var vanntette hele tiden hadde de vært uslåelig.

Skoene puster veldig godt og gjør at man fint kan beholde dem på hele dagen i fjellet. Samtidig beskytter de føttene dine godt.

Helhetsinntrykk: 1/1
Skoen presterte ekstremt bra på løpeturen over De Syv Søstre og i annen aktivitet som klatring. Jeg følte en overlegen stabilitet og demping få andre sko har gitt meg når jeg løper på hardt underlag i fjellet. Grepet var også overlegent, som førte til at jeg følte meg som en skikkelig geit i dem. Skoen anbefales spesielt til alle som går og løper i fjellet, gjerne i mye ujevnt terreng. Grepet er overlegent og skoen blir definitivt min nye favoritt til lek i fjellet.

 
Total score:
 9,5/10, fortjener egentlig 10/10!

 
Anbefalt kjøp?
 Ja

Skoene får du hos Anton Sport på Strømmen Storsenter, 3. etg.

 

Sist endret - 29 august 2019