Meny
 
Ut på tur med hengekøye

På overnattingstur med hengekøye

Friluftsentusiast Carl Espen Nergaard fra G-MAX overnatter gjerne i hengekøye når han er på tur i skogen, eller tar den med som et fristed på dagsturer. Se hans beste tips til tur med hengekøye!

 

 

Han beskrives som en ekte friluftsentusiast av sine kollegaer på G-MAX, og vet akkurat hvor vi bør dra når vi spør om å få være med på tur.

– Jeg har vokst opp på Strømmen og vært med på turer hele min barndom, forteller Carl Espen Nergaard fra G-MAX. – Fiskestanga var med fra jeg var 15 år. Det er fantastisk å komme seg ut i naturen og kjenne på stillheten, særlig når du finner det rett utenfor døra! foreller han. Veien fra butikken på Strømmen Storsenter er kort, og ti minutter senere er vi i skogen – med utsikt over senteret og Strømmen.

– Det skal være gøy å gå på tur, det er det viktigste! Da er det enklere å komme seg oftere ut, som en fredag ettermiddag hvor du kan nyte fredagstacoen i fri natur!

 

 

«Å ta med hengekøya til skogs er perfekt til både overnattingsturer og dagsturer!»

Carl Espen Nergaard, G-MAX

 

 

Hengekøye er den nye trenden

Det eneste som har endret turopplevelsen fra han var barn, er utstyret han pakker med seg. Nå er nemlig hengekøya blitt en god turkamerat.

– Å ta med hengekøya til skogs er perfekt til både overnattingsturer og dagsturer! Jeg var ute på overnattingstur med hengekøye senest i helgen, og ble ikke støl etter å ha sovet i den, noe jeg ofte kan bli i telt på tynne liggeunderlag. Jeg ligger godt og sover komfortabelt, og det er helt fantastisk å sove under åpen himmel og å våkne til utsikt, forteller Carl.

 

 

Enkel pakkeliste

Pakkelisten er heller ikke lang hvis du velger å ta med deg hengekøye på overnattingstur. Alt du trenger er en hengekøye og snorer til å feste den, såkalte threehuggers. Disse klemmer godt rundt treet og sørger for at hengekøya henger der den skal.

– I tillegg bør du ha med sovepose, tarp til tak hvis du ønsker beskyttelse over, og et godt liggeunderlag. Her anbefaler jeg på det sterkeste å bruke et isolert underlag – det er like viktig som en god sovepose. På denne tiden av året er luften i et oppblåsbart liggeunderlag like kald som luften ute, og det du ligger på bør både varme og isolere, forklarer Carl. – Så må du selvsagt huske gode klær på tur, særlig når du overnatter. Kle deg etter tre-lags-prinsippet og ha ull innerst. Det er også lurt å ha med et ekstra skift, særlig i ullundertøy hvis du overnatter eller svetter mye på tur.

 

 

Ta med hengekøya på dagstur

Hengekøyetrenden har for alvor tatt nordmenn med storm, og for mange har hengekøya blitt en god turkamerat også på dagsturer, noe Carl forstår godt.

– En hengekøye er satt opp på et blunk, og da har du et behagelig sted å sitte eller ligge når du tar en pause eller vil bruke tiden på å nyte naturen fra hengekøya. Installerer du deg ved et vann er det jo en spesielt god utsikt herfra, sier Carl.

 

«Finn deg to solide trær som tåler vekta di og som henger i riktig avstand til hverandre, slik at hengekøya får godt spenn.»

Carl Espen Nergaard, G-MAX 

 

Finn riktige trær

Det skal heller ikke være noe problem å finne en god overnattingsplass for hengekøya her til lands. For Carl er nærområdet på Strømmen det området han trives best i. Hit tar han gjerne turen både i helger og på ettermiddager etter jobb.

– Med så mye fin natur rett utenfor døra, er det mye enklere å komme seg ut, og Norge er et perfekt landskap for hengekøyesporten. Med så mye skog mangler det ikke på trær! sier Carl lattermildt. – Finn deg to solide trær som tåler vekta di og som henger i riktig avstand til hverandre, slik at hengekøya får godt spenn. Avstanden ligger gjerne på litt over to meter. Deretter må du prøvehenge, og fungerer det ikke henger du den opp på nytt!

 

 

Husk primusen

Når hengekøyen er oppe, er det bare å nyte alt det andre friluft har å by på, og da er kaffe det første Carl koker.

– Kaffe er viktig, og det første jeg pakker med i tillegg til mat og snacks. Det er viktig å belønne seg selv på tur, og å få i seg varm drikke for å holde varmen, minner Carl oss på.  

Når han lager kaffe tar han frem primusen, espressokanna og en god pose kvernet kaffe.

– Jeg gikk i Jotunheimen for ikke så lenge siden, og møtte på noen nederlendere som er kjempeglad i kaffe, men som bare drakk pulverversjonen. Da bød jeg på ordentlig god kaffe og jeg opplevde å få mange venner på den turen!

 

 

 

Carls tips til pakkelista:

 • Hengekøye
 • Festesnorer / threehuggers
 • Sovepose etter sesong
 • Tarp
 • Ullundertøy/sokker
 • Tynn dunjakke 
 • Kaffe
 • Frokost/middag
 • Ryggsekk 40-60L
 • Se på værmeldingen 
 • Ikke minst godt humør!

 

 

Fleecejakke Granitt til herre 399,- fra G-MAX

Isolert liggeunderlag Bamse 499,- fra G-MAX

Hengekøye 449,- fra G-MAX

 

Rondane turjakke 999,- fra G-MAX

Vanntett pakkepose 139,- fra G-MAX

Rondane turbukse 799,- fra G-MAX

 

Primus Gravity gassbrenner 799,- fra G-MAX

Sist endret - 03 november 2017