Meny
 

Slik velger du en skolesekk både du og barnet vil like

Ny skolesekk er kanskje den viktigste investeringen når barnet nærmer seg skolealder, og valget overlates sjelden til tilfeldighetene. Mens barnet gjerne har sterke meninger om utseende og spennende detaljer, er foreldre opptatt av komfort og funksjon. Slik får du alt i én og samme sekk.

Slik velger du en skolesekk både du og barnet vil like

Foto: Beckmann

Utseendet trenger heldigvis ikke gå på bekostning av komfort og funksjon, for dagens skolesekker er både praktiske, behagelige, romslige og designes i mange ulike temaer, mønstre og farger. Det gir mange muligheter.

 

Så hva bør du prioritere når du skal kjøpe skolesekk til barnet?

 

Utvalget er stort hos Norli på Strømmen Storsenter. 

 

– Mitt første tips er å ha med barnet når du skal kjøpe skolesekken, forteller Cathrine hos Norli på Strømmen Storsenter. Den beste skolesekken skal passe kroppen som skal bære den, og kunnskapsrike butikkmedarbeidere er gjerne behjelpelige med å finne en sekk som sitter godt, slik at vekten fordeles riktig.

– Er barnet med for å prøve sekken kan vi tilpasse sekkens mange justeringsmuligheter til barnet, sier Cathrine. Barnet kan gjerne ta en runde rundt i butikken for å kjenne at den sitter godt og at det er lett å bevege seg med skolesekken på ryggen.

 

«Beckmann-sekkene er bygd opp med en metallstang som er ergonomisk utformet til å følge ryggsøylen. Den sprer vekten utover barnets hoftekam i stedet for at vekten blir for stor på korsryggen.»

Ole André, Norli

 

En metallstang i Beckmann-sekkene følger ryggsøylen og sprer vekten utover barnets hoftekam. 

 

Skolesekk-favoritten Beckmann

– I Norli selger vi sekker fra Beckmann, en av de største leverandørene av skolesekker til barn. De har en supergod bærekomfort med polstring, reimer og god vektfordeling, forteller Cathrine.

 

Kollega Ole André supplerer.

– Beckmann-sekkene er bygd opp med en metallstang som er ergonomisk utformet til å følge ryggsøylen. Den sprer vekten utover barnets hoftekam i stedet for at vekten blir for stor på korsryggen, forteller Ole André. 

 

Polstring og bærekomfort er noe av det viktigste å velge etter ved kjøp av ny skolesekk. 

 

For etter hvert som skolesekken fylles med bøker og ting, øker vekten. Da er det viktig å unngå at stroppene glir ned, slik at vekten henger på et uheldig sted og ryggen får en uheldig svai. Den bør fordeles riktig på rygg, skuldre og hofte. Det er også viktig å påse at armene er frie slik at de kan svinge fritt frem og tilbake når barnet går.

– Tilpasses stroppene til barnets bryst, hofte og rygg gir dette bedre vektfordeling og også bedre balanse for barnet. Spiler foran på bryst tar i mot noe av vekten, så ikke alt går på skuldre og ryggen, sier Cathrine.

 

 

Sekkene fra Beckmann brukes av tre av fire skolebarn i Norge.

 

Når du skal velge skolesekk er det en tommelfingerregel å sørge for at sekken ikke er for stor og at den er justert riktig.

– Sekken bør ikke henge lenger ned enn 10 cm under barnets midje, kan Cathrine fortelle. Og sekkens størrelse er viktig, for en sekk som passer er en klok investering i barnets helse. Barn vokser etappevis og svært forskjellig, der noen strekker seg jevnt og trutt mens andre plutselig kan «skyte i været». En sekk til en førsteklassing vil sannsynligvis derfor ikke fungere helt frem til ungdomskolen, men det kan være lurt å velge en variant som kan vare noen år. Med justeringsmuligheter kan sekken til en viss grad vokse med barnet.

 

Et lys foran gjør sekken litt morsommere for barnet. 

 

Reimene bør være brede og i en form som er tilpasset små skuldre. Det bredeste partiet er gjerne øverst der vekten er tyngst. Et hoftebelte fungerer like godt på en skolesekk som det gjør på en tursekk, og hjelper å fordele vekten slik at skolebøkene også bæres med hofta. Skulderstroppene bør dessuten være konstruert slik at de svinger litt innover på skolesekken til de minste skolebarna. Da henger sekken bedre og glir ikke ned.

 

 

 

Sekkene kommer med smarte romløsninger for å holde orden på innholdet.

 

Smarte løsninger 

Sekkene fra Beckmann har alle justeringsmuligheter, morsomt tilbehør for barna og funksjonene en sekk trenger.

– Ekstra lommer i sekken gir plass til papirer og holder det adskilt fra det store rommet. I tillegg er sekkene tilpasset slik at du kan kjøpe drikkeflaske og matboks i samme tema, og en smart gymbag eller tursekk kan enkelt festes utenpå sekken, sier Cathrine.

 

«Sekkene har regntrekk i lokket som kan trekkes over sekken når det regner, så ikke innholdet blir ødelagt av regn.»

Cathrine, Norli

 

En matchende gymbag kan enkelt monteres utenpå sekken.

 

Beckmann-skolesekkene kommer også med flere smarte løsninger som både barn og foreldre setter pris på:

– Sekkene har regntrekk i lokket som kan trekkes over sekken når det regner, så ikke innholdet blir ødelagt av regn. Det er reflekser rundt på sekken, noe som er viktig å tenke på. På de nye modellene følger det også med morsom glidelåspynt som matcher sekken – en liten veske. Denne er morsom for barna å bruke og er et populært tilbehør til sekken, avslutter Cathrine med et smil.

 

Hos Norli får du gode råd hvis du tar turen innom, og Cathrine oppfordrer alle til å ta med barnet for å prøve.

 

Se disse praktiske tipsene hvis du skal kjøpe ny skolesekk til barnet:

 

  • En skoleelev må klare det meste selv. Sjekk at barnet klarer å åpne og lukke sekken selv.
  • Spennene bør være solide og ha enkel betjening og det bør være gode glidelåser.
  • Sjekk at skolesekken er utstyrt med nok refleks. 
  • Et vanntett trekk til å dra utenpå sekken er bra å ha på dager med regn. Noen skolesekker har et eget regntrekk i lokket, slik at man enkelt kan folde det ut og trekke det rundt hele sekken hvis det plutselig kommer en skur.
  • Planlegg en øve-dag hjemme. Snakk med barnet om hvordan det er lurt å pakke sekken. La barnet kjenne forskjellen på når vekten er ulikt fordelt. At det er smart å legge det tyngste nederst i sekken og inn mot ryggen er en kunnskap som man har bruk for hele livet.
  • Velg en leverandør du stoler på, som Beckmann som fås i flere av butikkene på Strømmen Storsenter. De jobber med å lage de beste skolesekkene i verden, samtidig som de er et norsk merke. Hele 3 av 4 barn i barneskolen bærer en Beckmann-sekk på ryggen.

 

 

Sist endret - 24 mai 2019