De beste turtipsene fra en turglad småbarnspappa

Bilde av smilende butikkansatt
Simen, selger hos Intersport, har alltid vært glad i turer i skog og mark.

Som småbarnspappa er ikke lange turer og destinasjonen lenger målet, men å holde på turgleden til datteren. Det handler om å gi seg på topp.

Han har alltid elsket turer i skog og mark og ferdes gjerne i nærmarka rundt Strømmen, i Rælingsmarka og i Østmarka. Iveren etter å komme seg ut på tur forandret seg ikke da han fikk barn, men turene har fått et annet innhold. Med det håper Simen å holde liv i datterens turglede i årene som kommer.

– Å dra ut på tur på barnas premisser betyr at du bør legge igjen egne forventninger hjemme og ikke legge ut på lengre tur enn det barnet orker, sier Simen hos Intersport.

For har du planlagt at dere skal campe ved et spesielt vann, kan du nesten være sikker på at det ikke går helt etter planen.

– Du må fort campe ved et tidligere vann enn det du kanskje så for deg. Heldigvis er barnet gjerne fornøyd uansett hvor du camper, og med små barn er det bedre å gå litt for kort enn litt for langt, sier Simen.

– Gi dere på topp

Tur på barnets premisser kan også bety å gi seg mens leken er god, særlig på overnattingsturen.

– Reis hjem tidlig nok dagen etter, gjerne når turen er på sitt beste eller nettopp har nådd sin topp. Da vil barnet huske turen som et høydepunkt og ønske å gjøre det igjen, og du ender ikke turen med en sliten unge som husker de dårlige opplevelsene bedre enn de gode, sier Simen.

Bilde av pølser i stekepanne og primus og innsjø
Pølser på primusen og fisking ved et stille vann, er ofte mer enn nok for å glede de aller minste på tur.
Bilde av sykkelvogn
En sykkelvogn er superpraktisk, enten du har barna i den, eller bruker den til å frakte bagasjen i.
Bilde av mann som holder hengekøye
Simen sover gjerne selv i hengekøye og overlater teltet til datteren.
Bilde av flytevester i butikk
Ikke glem flytevestene dersom dere skal oppholde dere ved vann.
Bilde av sykkelhjelmer i butikk
Sykkelhjelm er en selvfølgelig del av sykkelturen, også for de minste som sitter i sykkelvognen.

Selv ble han pappa til en datter for snart 2 år siden og har allerede hatt henne med på flere turer i marka. Før gikk han lange turer, trivdes i eget selskap og kunne fiske i flere timer. Nå er han opptatt av å skreddersy turene så de blir mest mulig barnevennlig.

– Det betyr at du ikke kan fiske i flere timer, og du bør aller helst få fisk – gjerne med én gang, humrer han. – Ha med deg en bøtte, så barnet kan få studere fisken på nært hold.

Telttips for de minste

Simen og familien ferdes både på sykkel og med bæremeis.

– Vi sykler gjerne inn til Losby, låser sykkel og sykkelvogn ved et av vannene og tar bæremeisen videre inn til de mer skjulte perlene eller går rundt vannet, forteller han.

Sykkelvognen kommer også godt med på overnattingsturer med telt. Da tar han bæremeisen på ryggen, utstyr i sykkelvesker og pakker telt og tyngre ting bak i sykkelvognen.

– Og sykkelvognen er vanntett. Kommer det en regnskur kan jeg plassere barnet raskt inn i vognen.

Da datteren var ni måneder, tok han henne med ut på telttur for første gang, sammen med en kompis og hans barn. Selv sov han i hengekøye slik at barnet kunne legges for godt på kvelden i eget telt.

– Det er lett å glemme at det er mye bråk med et telt når du skal legge deg noen timer senere, som når du må ta opp og igjen glidelåser i innertelt, yttertelt og på soveposen. Det unngår du om du sover i hengekøye utenfor teltet og gjerne har med tarp som tak, sier Simen.

Temperatur er essensielt å tenke på når du telter med små barn. Særlig for de minste, som ikke regulerer temperaturen sin på samme måte som voksne eller får gitt like tydelig beskjed.

– Finn en teltplass hvor morgensola ikke treffer teltet og gjør innetemperaturen veldig varm. Noe annet man bør tenke på er at teltet ikke bør settes opp på helling. Gjør det det, bør barnet legges øverst, slik at det er barnet som triller over deg og ikke omvendt skulle det skje i løpet av natta.

Simens beste tips til pakkeliste med barn:

 • Nok skift. Barn blir fortere møkkete og våte i skog og mark.
 • Solkrem og myggspray som barnet tåler.
 • Hodeplagg eller caps til barnet.
 • Kjente gjenstander barnet har et forhold til, som drikkeflaske og kosebamsen.
 • Et aktivitetshefte eller noe de kan leke med når det blir venting og stilletid.
 • Nakkepute til sykkelvogna hvis barnet sovner og trenger støtte.
 • Førstehjelpsskrin.

Tidsfordriv på pakkelista

Simen har stor tro på at man får mye igjen ved å involvere barna tidlig – i alt fra planlegging til ulike aktiviteter på turen.

– Allerede i starten av uka kan man begynne å snakke om teltturen man skal på til helgen, så de kan være med i forberedelsene, planlegge og glede seg.

Med små barn er det også lurt å ta med hjemmekjære ting barnet kjenner igjen, som egen drikkeflaske, kosebamsen, vognposen fremfor en sovepose og gjerne et aktivitetshefte.

– Aktivitetshefter er lette og tar liten plass i motsetning til leker, og holder barnet i aktivitet når det er venting og stilleperioder på turen. For barn skal det jo gjerne skje noe med én gang de våkner om morgenen, og de syns kanskje det er kjedelig å vente når ting pakkes sammen før hjemreise. Da har datteren min hatt stor glede av å ha et aktivitetshefte med klistremerker å sysle med. På overnattingsturer sitter hun gjerne med det i teltet, mens jeg pakker ned og gjør alt annet klart, avslutter Simen.

God tur!

Simen oppsummerer sine beste turtips slik:

 • Involver barna i planleggingen av turen.
 • Ikke legg ut på altfor lang tur, du må kunne regne med at ikke alt går som planlagt.
 • Legg igjen egne forventninger hjemme.
 • Tenk nøye gjennom hva du pakker med så du får med alt du trenger, uten å pakke for mye.
 • Gi deg mens leken er god – da sitter de gode opplevelsene igjen til neste gang.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00