Slik skal de oppleve Norge i sommer

Ansatt hos Anton Sport viser tursekk
Senterets mange sportsbutikker har merket økende friluftsinteresse blant kundene siste året.

Drømmer du om å se Norge fra sykkelsetet i år, overnatte utendørs eller lære barna å fiske sin egen kortreiste middag? Se ekspertenes beste tips denne sommeren.

En tur i marka er kanskje noe av det mest forutsigbare vi kan planlegge i disse uforutsigbare tider. Du trenger ingen avbestillingsforsikring og råder selv over når, hvor og hvordan du reiser. Vær og vind, riktig utstyr og din egen fysiske form gir de viktigste føringene.

Derfor er det ikke så rart at sportsbutikkene merker en økt friluftsinteresse etter koronapandemien rammet verden. For er det én ting som er sikkert, så er det at vårt langstrakte land byr på store naturopplevelser – også i nærområdet.

Så hvordan forberede ditt neste, kanskje kortreiste, sommereventyr? Ekspertene våre loser oss gjennom tre turer, enten du vil på sykkeltur, fisketur eller overnattingstur.

Sykler i butikk
Sykler til ulike formål, også elsykler, finner du hos XXL, Anton Sport og Intersport.
Ansatt XXL viser frem sykkel
Sykkelshorts til sykkelturen
sykkeltur, fisketur, overnattingstur, sove i telt, tur i marka, sykle, telte, fiske

Sykkelturen

– Vi opplever at interessen for sykling har økt de siste årene og jeg tror flere og flere har innsett hvilket variert og nydelig sykkelterreng vi har i Norge, forteller Kristoffer hos XXL. – Det mange investerte i utenlandsferien tidligere, investerer de nå i sykkel og sykkelutstyr. Flere har oppdaget hvor nydelig det er å oppleve Norge fra sykkelsetet, sier han.

Skal du gå til innkjøp av sykkel og sykkelutstyr, er det flere lure tips å få med seg fra eksperten. Kristoffer opplever flere som ikke har kjøpt tilstrekkelig med utstyr, eller reiser med helt nytt utstyr uten å kunne bruke det.

– En ting er å ha utstyret du trenger, men det hjelper ikke stort hvis du ikke kan ta det i bruk, forteller han. Lærer du utstyret å kjenne, vil det gi store fordeler som gjør turen langt bedre.

Et eksempel er sykkelsko og klikkpedaler.

– Mange syns det er ukomfortabelt å sitte fast i pedalene og dropper det, men bruk av sykkelsko til pedaler skaper en bedre og mer direkte kraftoverføring som gjør at man sparer enormt med energi, særlig på lange turer. Mitt beste tips for å unngå ubehagelige situasjoner er å øve på å løse de ut mens man sitter rolig på sykkelen og holder fast i noe, forklarer Kristoffer.

En paddet sykkelbukse blir også undervurdert av mange, skal vi tro eksperten.

– Uansett hvor komfortabelt sykkelsetet ditt er, så kommer du ikke unna at det er et sykkelsete. Padding i sykkelbuksen vil følge kroppen og tilpasse seg din sittestilling, i stedet for at kroppen din må tilpasse seg setet, forteller han.

Mann fra XXL viser sykkeltelt
Kristoffer tror flere vil oppdage den praktiske siden ved sykkelteltet denne sommeren.

Hans tredje tips er sykkelteltet. Sykkeltelt er relativt nytt og har bare vært på det norske markedet i et par år.

– Det er et komprimert telt som går i ett med sykkelen og gjerne er pakket på styret eller bagasjebrettet. Det er veldig enkelt å slå opp, ideen bak er at det ikke skal oppleves som en ekstra tung bagasje på sykkelen.

Hva er ditt beste tips til pakkelisten når du legger ut på sykkeltur?

Lappesaker, to slanger, sykkelpumpe, dekkspaker, umbraco-sett, sykkellås og lys. Rikelig med ernæring er også viktig. En vannflaske eller en drikkesekk med filter som lett kan fylles underveis er absolutt å anbefale.

Hvor reiser du helst på sykkeltur?

Jeg har blitt tipset om Losbymarka med lange, fine grusveier og nydelige vann for overnatting. En ideell destinasjon for de som ikke har syklet mye og ønsker mindre påkjenning på kroppen enn å sykle mil på mil på asfalt.

Telt utstilling hos Intersport
Overnattingsmulighetene er mange også i nærområdet og utvalget av utstyr er stort, som hos Intersport.

Overnattingsturen

Å overnatte i marka er langt fra så krevende og skummelt som mange skulle tro. Det er overraskende befriende og tilgjengelig, og du lærer fort hva som er lurt å pakke med seg.

– Lue er kanskje mitt beste tips, sier Marvin hos Sport Outlet. – Mange dropper den i sommerhalvåret, men det blir fort kaldt på kvelden og nettene og varmetapet er størst gjennom hodet. Det er kjedelig å våkne midt på natten av å fryse og deretter slite med å sovne igjen, så å legge seg med lue er en lur idé.

Ansatt hos Sport Outlet
Sport Outlet i 3. etasje har alt du trenger til overnattingsturen, særlig innen klær og tekstil.
Ansatt hos Sport Outlet viser frem sovepose og hodelykt
Ull T-skjorter fra Sport Outlet
Ansatt hos Anton Sport viser frem turmat
Ansatt Intersport viser frem ryggsekk

Hva må være på pakkelista ved teltovernatting i marka?

 • Riktig bekledning dit du skal og gjerne ullundertøy.
 • Lue, solbriller, caps.
 • Solkrem, myggnett, myggolje.
 • Hodelykt, teltlykt.
 • Telt, sovepose, liggeunderlag.
 • Tarp, ryggsekk.
 • Håndkle, vannflaske, termos, stormkjøkken, gass, fyrstikker, bestikk, tallerken og kopp, en liten kniv eller et multiverktøy.
 • Kart og kompass
 • Førstehjelpsutstyr – særlig gnagsårplaster.
 • Mobil og powerbank.
 • og til slutt; Godt med mat og drikke, avslutter Marvin hos Sport Outlet.

Også Anton Sport opplever økt etterspørsel og mener flere har blitt flinkere til å bruke nærområdet. Tar du turen innom dem, har de flere gode tips på lager for en god tur.

– Et viktig tips er gode sko og en sekk som sitter bra. Det betyr sko med god støtte dersom du bærer tung sekk, samtidig som du bør ha 1 cm å gå på i fronten på skoen, forteller de ansatte hos Anton Sport. – Når det kommer til ryggsekker har vi god erfaring med Osprey, fordi de kommer både i unisex og dame og dermed er delt inn i ulike størrelser for ulike rygglengder.

Anton Sport supplerer gjerne pakkelisten fra Sport Outlet med noen smarte løsninger:

 • Reparasjonssett. Tear-Aid type A er for rask reparasjon av rifter og hull og kan brukes til teltduk, luftmadrass, regnklær og mye annet.
 • Førstehjelp. Man vet aldri hva som kan skje. Med Trek førstehjelpspakke fra Lifesystems får du med det meste av det du trenger for små skader som kutt, skrubbsår, blemmer og andre mindre skader.
 • Regntrekk til sekk og vanntette pakkeposer. Været i Norge er ustabilt, og våte klær kan fort legge en demper på turgleden.
 • Ull er gull, også om sommeren. Ull er varmeregulerende. Når du blir svett og skal ha en pause underveis på turen, bidrar ull til å holde deg varm. Syntetisk vil ta opp svette, men det vil ikke gi noe varme, mens bomull lettere klistrer seg til kroppen og blir tungt og kaldt.
 • Javadrip kaffefilter til å sette rett på kaffekoppen. Kok opp vann, legg filterkaffe i filteret og hell på varmt vann – så kan du nyte kaffen.
 • Eagle Products har både toast og vaffeljern som kommer med non-stick belegg, perfekt til brenner med gassboks, multifuelbrenner, primus og brenseltablett-apparat.
 • Husk tarp og myggnetting til hengekøyen, og sjekk om det medfølger tau.
 • Lakenpose til å ha inne i soveposen, da slipper du vaske soveposen så ofte. Lakenposene fra Lifeventure kommer i silke og bomull og bidrar til å forlenge levetiden på soveposen og gir bedre isolasjonsevne.
 • Skal du på tur i nærområdet er Thermacell myggjager et must, og myggspray!

Overnatting i hengekøye.

Ida i Anton Sport velger gjerne en natt i hengekøye. -Å bruke hengekøye som seng for natten er en enkel og tilgjengelig måte å komme seg ut i marka på, og har blitt veldig populært de siste årene.

Pakkeliste for en natt i hengekøye

Det essensielle:

 • Hengekøye.
 • Sovepose tilpasset sesong og værmelding. Du trenger litt mer varme enn i et telt.
 • Liggeunderlag, helst av den litt stive og isolerte typen. Holder ryggen litt rettere og rumpa varm.
 • Sekk. Ca. 40 liter er en fornuftig størrelse dersom du ikke har gått så mye med sekk tidligere.
 • Ull. Sommerull er den perfekte hengekøyepysjen; lett, pustende, varmt og mykt.

Det praktiske:

 • Myggnetting, tarp og ekstra trekk til soveposen. Jervenduk eller lignende for mer isolasjon på kalde dager.
 • Øyemaske til lyse sommernetter.
 • Lue som ikke klør. Merinoull er tingen.
 • Gassbrenner til vannkoking.
 • Vannflaske som kan brukes som varmeflaske.

Det lille ekstra:

 • Reinsdyrskinn. Sitteunderlag, liggeunderlag, hundeseng – kjært skinn har mange navn.
 • Lyslenke, for ekstra magisk stemning.
 • Bra selskap. Jeg anbefaler bok, hund og turvenner som står opp først for å lage kaffe.
Ansat thos Anton Sport viser frem kjelesett
Velger du riktig og praktisk utstyr, kommer du langt med lite plass i bagasjen.

Fisketuren

Som medlem i Rælingen Jeger- og Fiskeforening, er det trygt å si at det å fiske er noe av det beste Simen gjør. Før dro han gjerne på fisketur alene eller sammen med kompiser. Nå legger han helst ut på tur med datteren på snart to år, og da blir turen på hennes premisser. Det gjelder også fisketuren.

– Mitt beste tips er å reise et sted det er mye fisk. Husk også at barna ikke nødvendigvis tenker på hva slags fisk de får og at det ofte kan være lettere å få abbor og mort enn ørret, sier den erfarne fiskeren.

Ansatt hos Intersport
Simen hos Intersport har lang erfaring med fiske som medlem i Rælingen Jeger- og Fiskeforening.

Har dere fiskelykken, kan fangsten gi en fantastisk lunsj eller middag til små og store. Tar du med bøtte, kan fisken få svømme rundt og barna få oppleve den på nært hold.

Fisketuren kan gjennomføres nesten overalt i landet, så lenge du har fiskekort til de voksne i ferskvann der dette gjelder. Barn under 16 år fisker gratis så å si alle steder i Norge, og i sjøen er det gratis.

– Mange ferierer ved sørlandskysten og vil teste fiskelykken der, både voksne og barn. Her er det enklest å fiske med reke, blåskjell, en fiskestrimmel eller lignende, forklarer Simen. Leppefisken er den fisken det finnes mest av ved bryggene og de er enkle å få tak i, husk bare små kroker.

Når du fisker med barn, anbefaler Simen å kaste ut din egen stang med mark og dupp så du deretter kan fokusere fullt ut på å fiske sammen med barnet.

– Et barn som vil fiske vil trenge en barnefiskestang, som oftest med lukket snelle. Når de blir eldre kan du begynne med en kort haspelstang. Jeg har brukt haspelsnelle på en isfiskestang tidligere og det fungerer utmerket. Du kommer også langt med spinnere, sluker og wobblere, forklarer Simen.

Fiskeutstyr på reol i butikk
Fiske er midt i blinken som uteaktivitet for både voksne og barn.

Hva pakker du når du legger ut på fisketur?

Nok med klær og skift til deg og barnet, sko og støvler, turmat, kokeutstyr som primus, stekepanne og kjele, en sammenleggbar stol, tarp eller jervenduk, telt, hengekøye, toalettsaker, solkrem, myggmiddel og mygghatt, solhatt/caps, førstehjelpsskrin, kniv/Leatherman, hodelykt og kamera/mobil.

Hvor reiser du helst på fisketur?

Østmarka. Det er i nærheten av der jeg bor og byr på mange nydelige perler – det er bare å ta med fiskestangen ut på tur og gjøre seg kjent!

Og er du superklar for sommerens virkelig store eventyr? Ja, da legger du kanskje ut på disse turene i én og samme tur, med fiskestanga i sekken, sykkelsko på pedalene og teltet bakpå sykkelen. God tur!

Aktuelle tilbud

Anton Sport

-20-70% på mengder vintervarer

Verdens største Anton Sport butikk på Strømmen Storsenter har en mengde vintervarer til 20-70%!

Gjelder 24. mars til 10. april

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00