40 år med Storsenter i Norge

Slik ble Strømmen først – og størst
«Strømmen er drømmen», sa Olav Thon, som valgte en gammel industritomt da han skulle bygge sitt aller første storsenter. Nå fyller vi år, og her får du historien om de første 40.
Når du er på shopping i de gamle verkstedhallene som i dag utgjør Strømmen Storsenter, kan du vite at vi har røtter dypt forankret i Strømmens industrihistorie.
Har du hørt om Strømmens Værksted eller Strømmen Staal? Er du strømling, kjenner du sikkert historien godt. Her hvor vi i dag har et av landets største kjøpesentre, hadde folk nemlig gått på jobb i flere generasjoner før Strømmen Storsenter åpnet dørene.
Faktisk skal vi veldig langt tilbake. Helt fra 1500-tallet lå det sagbruk langs Sagelva, med stor aktiviteten frem til rundt 1850. Da Norges første jernbane, den man kalte Hovedbanen, ble åpnet mellom Oslo og Eidsvoll i 1854, la det grunnlag for en helt ny næring. Norge var i full gang med å industrialiseres, og trengte verksteder som produserte og reparerte maskiner.

Store verkstedhaller
På Strømmen lå alt til rette for det. Strømmens Værksted ble grunnlagt i 1873, og det mekaniske verkstedet ble snart kjent for å bygge jernbanevogner, busser, trikker og togsett, til både NSB, Oslo Sporveier og Bergensbanen.

Like etter århundreskiftet etablerte de dessuten landets første stålstøperi, som vokste seg så stort at det ble skilt ut som et eget selskap. Og det var dette som ble Strømmen Staal, hjørnestensbedriften som gjorde Strømmen kjent over hele landet, og som ble drevet fra de samme verkstedhallene hvor du gjør innkjøpene dine i dag.
Thon kommer på banen
Da Strømmen Staal ble nedlagt mot slutten av 1977 ble bygningsmassen kjøpt opp av Olav Thon Gruppen, som allerede den gang drev med både eiendom, hotell og varehandel. De neste årene ble det planlagt og diskutert, og først i 1984 ga Herredsstyret i Skedsmo grønt lys til byggingen av det som skulle bli Strømmen Storsenter.
Ni måneder tok det, å bygge de gamle støperihallene om til et tidsriktig senter. Og ikke bare et senter, men til Olav Thon Gruppens og Norges første Storsenter. For det var stort, allerede den gangen, noen steder med hele 18 meter under taket, og med historien bevart veggene. Gamle bjelker og konstruksjoner skulle forbli synlige, og det ble lagt stor vekt på å bevare minner fra den tradisjonsrike bedriften som hadde satt Strømmen på kartet.
Shopping og møteplass
Men selv om historien skulle vises, var det et toppmoderne Storsenter som åpnet dørene torsdag 9. mai 1985. «Hele Strømmen» hadde møtt opp, og køen var så lang at de besøkende måtte slippes inn i puljer. Alle var nysgjerrige på det nye store senteret, som de hadde hørt var inspirert av de amerikanske.

Strømmen Storsenter lignet ikke noe de hadde opplevd tidligere. Senteret var åpent og luftig, med store, brede handlegater innendørs. Det representerte noe nytt og friskt i Norge – et sted hvor man ikke bare kunne handle, men møtes, og henge, sånn man tidligere bare hadde sett på tv og film.
Storsenteret, med sine 39 butikker, var bygget som en lang, rett bygning, med en stor Hennes & Mauritz i den ene enden og en stor dagligvare i den andre. I november 1990, stod andre byggetrinn ferdig, og storsenteret var nå mer enn doblet i areal og bygget om til en L-form, med betydelig flere butikker og spisesteder.
Live radio-sendinger
Visste du at vi har hatt vår «egen» radiokanal på Strømmen Storsenter? I alle fall har vi samarbeidet med en, da lokalradioen Radio Nero flyttet inn i storsenteret tidlig på nittitallet. Etter en stund bygde vi faktisk et eget radiostudio på toppen av atriet inn fra Stasjonsveien, omtrent der hvor Bohus holder til i dag. Med studio inne på senteret, var det en fantastisk periode både med tanke på markedsføring og god underholdning.

– Radio Nero var en foregangsstasjon, og sammen med Strømmen Storsenter hadde de så god standing at da Ole Gunnar Solskjær hadde spilt sin første sesong i Manchester United i 1997, var Strømmen Storsenter det første stedet han møtte fans etter at han kom tilbake til Norge.
Vi startet dessuten «Julestua» og sendte daglige julesendinger direkte fra storsenteret, med et topplag av A-kjendiser på gjestelista. Det var utrolig moro, både for oss og for lytterne, med direktesendinger inne i senteret. Folk valfartet nærmest for å se Wenche Myhre, Thorvald Stoltenberg, Rolv Wesenlund og sjefen vår Olav Thon «live» fra Strømmen, sier Trøen.
Det skal også sies at selv om radiostudioet etter hvert ble lagt ned, har det fortsatt å strømme kjendiser til senteret. Strømmen har tradisjon for å ha mange, og store signeringer, og ikke minst arrangeres det månedlige konserter og show på Strømmen Scene.
– Turde tenke nytt
Da radioen flyttet inn, hadde det allerede vært annen virksomhet som ikke drev med varehandel, på storsenteret i flere år. I 1987 etablerte nemlig det som skulle bli det største private legesenteret på Romerike, Romeriksklinikken, seg på senteret. (Det heter i dag Aleris Medisinske Senter).
– Det er nok et eksempel på hvor visjonære eierne våre var. Thon turde å tenke utenfor boksen, og var en av de første som våget å tenke tanken på å samlokalisere helse, handel, kultur og ulike ikke-kommersielle aktører. Strømmen Storsenter har blitt etablert og videreutviklet som et destinasjonssenter og en møteplass, og man har i hele storsenterets levealder vært opptatt av å fylle senteret med innhold og opplevelser, også utover shopping. Vi må skape aktiviteter som får Strømmen Storsenter på kartet og gjøre oss fortjent til alle de besøkende som kommer hit. Det er en stor arv vi skal forvalte, og foredle, sier Per Kr. Trøen, som har vært senterleder på Strømmen siden 1995.

Det var forresten Trøen og hans kollegaer i senterledelsen, som ble så irritert på lederen av daværende HSH (nå Virke) sine uttalelser om den økende handelslekkasjen til Sverige, at de høsten i år 2000 satte opp gratisbusser fra Arvika og Ärjeng i Sverige til Strømmen, i ren protest. Saken fikk stor nasjonal oppmerksomhet,og på det meste kom det fire stappfulle busser med svensker hver onsdag. Apropos det å tenke utenfor boksen.

– Vi har også markert oss som nytenkende på andre måter, ikke minst i forbindelse med Eid-markeringen de seineste årene, hvor vi har vært vårt ansvar bevisst og feiret en viktig høytid for svært mange av våre ansatte og tusenvis av besøkende, sier Trøen.

Størst i Norden
For dere som husker den siste utvidelsen av Atorsenteret – hvem skulle tro at det allerede nærmer seg 13 år siden? Etter en byggeperiode på 2,5 år, kunne senteret nyåpne i oktober 2012, nær doblet både i areal og antall butikker.
– Vi gikk fra å ha 112 butikker i 2007, til å bli Nordens største kjøpesenter i antall butikker, med hele 203 forretninger, sier Trøen.
I ettertid viste det seg imidlertid å være litt for mange, og at ikke alle var levedyktige over tid.

– Det var en bevisst strategi og en sjanse vi tok. Vi hadde så mange henvendelser fra personer som drømte om å starte butikk, og vi ønsket å gi flere av dem mulighet til å realisere drømmen sin. Vi hadde sett det før, at butikker som etablerte seg hos oss, ble til store, velkjente kjeder. Det valget førte til at vi ble skikkelig gode på nisjebutikker og at det ble litt utskiftninger etterhvert, sier senterlederen.
– Samtidig har vi alltid har vært opptatt av de store «bjellesauene» eller ankerne, og å ha nok av de virkelig gode og kjente kjedebutikkene, som skal ha en av sine beste butikker hos oss. Det har vært en annen viktig strategi for oss, og er grunnen til at vi har flere av de beste butikkene innen sine kjeder. Tyske New Yorker har blant annet sin mestselgende butikk i Norge på Strømmen. H&M og Specsavers har de beste av butikkene de har i Thon-sentre, nettopp her på Strømmen. Nyetablerte SoulCake selger mest på Strømmen, og Dressmann har i flere tiår hatt sin beste eller nest beste butikk hos oss – bare for å nevne noen.
For oss er det viktig at Strømmen Storsenter skal kjennetegnes med en god miks av lokale, nasjonale og internasjonale butikker, sier Trøen.
Visste du at?
Ved inngangen til jubileumsåret, var Strømmen Storsenter Norges nest største kjøpesenter i omsetning, og landets største senter i antall butikker, med 190 butikker og spisesteder, fordelt på 71.000 kvadratmeter shoppingareal.

Over sju millioner besøkende var innom Strømmen Storsenter i 2024. Storsenteret har i dag rundt 2000 ansatte med bakgrunn fra over 60 forskjellige nasjoner. Årsomsetningen i 2024 var på 3.83 milliarder.
Nå gleder vi oss veldig til å markere 40 gnistrende år med Strømmen Storsenter fra fredag 2. til lørdag 10. mai. Da ønsker vi velkommen til masse ulike aktiviteter, spennende foredrag med inspirerende folk innen ulike bransjer, en historisk fotoutstilling og ikke minst en stor jubileumskampanje i vår rekordstore kundeklubb – som har over 100.000 medlemmer!
– Olav Thon pleide å si at både vi og all hans øvrig virksomhet skulle være skapende i alt vi gjør. Det lover vi å fortsett med både i forbindelse med 40-årsmarkeringen og i tiden fremover, sier Trøen.