9 gode strømsparetips

Lyspære

La oss gå til kamp mot høye strømregninger! Her er 9 gode tips som kan redusere strømforbruket ditt hjemme.

1. Bytt tetningslistene

Bor du i et gammelt hus, eller har vinduer og dører som ikke er skiftet på mange år, kjenner du kanskje at det trekker. Da kan det være lurt å tette sprekkene rundt vinduene og dørene med en tetningslist, eventuelt bytte de gamle tetningslistene. Dette gjør du enkelt selv. Hos Jernia får du kjøpt tetningslister som kan brukes både inne og ute.

2. Spar på vannet

Etter oppvarming er bruk av varmt vann det største strømsluket i norske hjem. Et viktig ENØK-tiltak er derfor å redusere tiden i dusjen, og å bytte til sparedusj. Regnestykket er enkelt: Et vanlig dusjhode slipper ut rundt 20 liter vann per minutt, mens en sparedusj kun slipper ut 6–10 liter. Hos Jernia og Clas Ohlson finner du ulike typer sparedusjer, både dusjhode og hele dusjsett. Og du trenger ikke fagfolk for å skifte til sparedusj, det er veldig enkelt å gjøre selv.

3. Heng opp rent tøy

Tørketrommelen bruker tre til seks ganger så mye strøm som en vaskemaskin, så det er mye å spare på å henge opp klesvasken til tørk innimellom. Om du kutter tre runder med tørketrommelen i uka, reduserer du strømforbruket med mellom 250 - 500 kWh per år, avhengig av størrelsen på trommelen og hvor tørt du tørker. Hos Jernia og Clas Ohlson finner du tørkestativ tilpasset alle behov, enten du har liten plass eller stor, ønsker vegghengt eller frittstående.

Gardiner og tøfler
Mulbury gardin, Kid Interiør, 1999,- // The Home Hub Slippers, Auds Undertøyssalong, 469,-

4. Bytt til trykkoker:

Visste du at en trykkoker bruker 70 % mindre energi enn en vanlig kjele? I tillegg blir maten enda mer smakfull og beholder mange av næringsstoffene. I en trykkoker lager du maten under høyt trykk, som gir kortere koketid enn vanlig metode. Faktisk kan du koke fårikål og andre gryteretter på 40 minutter, som muliggjør mye god mat også på hverdager. Hos Jernia og Clas Ohlson finner du en trykkoker som passer for deg.

5. Dra for gardinene

Er det kaldt ute vil det sive inn kulde gjennom vinduene, særlig hvis du har store vindusflater. Et godt tips kan være å dra for gardinene før du går og legger deg, eller når du ikke er hjemme. Tykke gardiner kan nemlig beskytte mot kulderas fra vinduene. Du får kjøpt tykke gardiner hos både Kid Interiør og Princess, som både er pene og kan hjelpe deg å holde temperaturen stabil inne.

6. Hold føttene varme

Fryser du på beina, så fryser du over hele kroppen. Og bor du i et hus med gulvtrekk er det ekstra viktig å beskytte føttene og isolere mot trekk. Et godt tips er å legge varme tepper under spisebordet, salongbordet og andre steder du ofte sitter eller det trekker. Hos Saeid’s Tepper finner du persiske og orientalske tepper, og hos Bohus finner du blant annet et stort utvalg av gulvtepper i ull og pledd i alle stiler og prisklasser. Et annet godt tips er å bruke tykke og gode tøfler. Hos Skoringen, Shoeday og Auds Undertøyssalong kan du velge mellom flotte tøfler i skinn, pusestoff og filt, som garantert holder deg varm på beina.

Lampe og gulvteppe
Stay Gulvlampe, Christiania Belysning, 3899,- // Sherpa gulvteppe, Bohus, 5499,-

7. Velg riktig belysning

Felles for alle LED-pærer er at de er generøse med lyset og gjerrige på strømforbruket. Det vil derfor lønne seg å bytte til LED-belysning i alle lamper. Hos Clas Ohlson, Lampehuset og Christiania belysning finner et bredt utvalg av LED-pærer fra varmhvitt til kaldhvitt lys; normalpærer, kronepærer, mignonpærer og spesialpærer. I tillegg får du dimbar LED og LED-pærer for utebruk.

8. Bruk ull innerst og ytterst

En ullgenser eller en god ulljakke kan bli viktig i kampen mot en høy strømregning. Heldigvis er motebildet med oss i år, så du finner et bredt utvalg av fine, varme og behagelig ullplagg i mange av våre motebutikker. I tillegg er det hyggelig å tulle seg inn i et varmt ullpledd i sofaen. Hos Kid Interiør og Princess finner du et godt utvalg av myke ullpledd i fine farger og mønstre. I tillegg kan du gå for varme lammeskinn; de store er kjempefine i sofaen og godstolen, mens sitteputene er supre på kjøkkenstolene.

9. Hold kjærligheten varm

Sist, men ikke minst: Når det er kaldt ute er det ekstra viktig å kose seg inne. Hos Kondomeriet finner du et godt utvalg av sexleketøy som kan holde dampen oppe, enten du er alene eller sammen med kjæresten din.

Ullgenser til herre og dame
Canmore Zip genser, Match, 899,- // Stina genser, Match, 1499,-