Aladdin gull, sølv og mynter

Smykker i utstillingsvindu
Mann som undersøker gullsmykke
Thomas Fehn ser etter stempel på gullsmykket, for å finne ut hvilken karat det har.

Skal du rydde i boder og kjellere før jul? Ikke kast "gammelt skrot", det kan være verdt en liten formue.

Gamle smykker, sølvtøy som støver ned, postkort og frimerker. Mange av oss har flere esker med gammelt "skrot" stående på loft og i kjellere. Men i stedet for å kaste det eller gi det bort, bør du få en verdivurdering hos "Aladdin Gull, Sølv og Mynter". Du kan nemlig sitte på verdier for flere tusen kroner!

Thomas Fehn fra Lillestrøm har jobbet med brukt- og mynthandel i 7 år, og har drømt om å åpne sin egen butikk. Den drømmen har nå gått i oppfyllelse med åpningen av "Aladdin gull, sølv og mynter" med beliggenhet i Meny-bygget, vis a vis Strømmen Storsenter. Nå gleder han seg til å kjøpe ting andre vil kaste.

– Gull, sølv, sølvtøy, pokaler og medaljer kan være verdt mer enn du tror, forteller Fehn.

Med "Aladdin" har han laget en butikk med et navn og beliggenhet han tror folk kommer til å huske. At det finnes lignende tjenester som kjøper gull via brev og over nett bekymrer ikke Fehn.

– Strømmen er et interessant sted, da et er et knutepunkt. Det er ikke så mange slike butikker i Norge, så det kommer nok kunder fra større områder også. Fordelen med en fysisk butikk er at du får snakke med noen. Og så får du oppgjøret med en gang, sier han.

Enkel handel

Fehn synes det er ekstra gøy når det kommer kunder som har meg seg nye og spennende ting. En eske full av diverse smykker, gjenstander og metall blir en ren forundringspakke. Han synes også det hyggelig å kunne gi kunden et godt tilbud som overrasker dem.

– Alle er velkomne til å få en uforpliktende verdivurdering. Det er gratis, og det er ikke noe press for å selge. Jeg går gjennom alt kunden har med seg, og lager et tilbud. Hvis man godtar budet jeg gir, får man ved mindre oppgjør kontanter på stedet, sier Fehn, som også gjør oppmerksom på at verdier ikke oppbevares i butikken.

Noen tenker kanskje at de kan gjøre handelen selv, og kanskje få en bedre pris ved å selge tingene på egenhånd, men Fehn sier at kundene som kommer til butikken setter stor pris på enkeltheten. De får et tilbud, og blir det kjøp, er oppgjøret gjort der og da. Han sier også at han prisene på gullbørsen, og har ingen fordel av å "lure" noen.

– I denne bransjen er vi avhengige av et godt rennomé og rykte, og du overlever ikke lenge hvis du ikke driver redelig. Kundene må ha tillit til oss.

Asiatisk gull

Du kan tjene penger på alt det ovennevnte, men det er først og fremst gull det utbetales større summer på. Summen du får er basert på gullbørsen som måles mot dollar, og prisen du får avgjøres av vekt og karat. Jo høyere karat, jo høyere pris per gram.

– Norsk gull er som regel 14 karat. Gull fra midtøsten og Asia derimot har som regel høyere karat, og er derfor mer verdt, sier Fehn, og oppfordrer samtidig asiatiske kunder til å komme innom.

– Mange sitter på mye gull og av høy verdi, og kan derfor få store summer.

Hvilken farge gullet har spiller ingen rolle, det er karaten som avgjør prisen. Karaten er som regel stemplet på produktet, men har ikke smykket stempel, kan det likevel være ekte gull. Fehn tester da gullet på stedet i butikken for å avgjøre karaten.

Skattefritt

Også andre produkter kan være verdt mye penger. Gamle postkort med motiver av folk, bygd og by er historisk interessante, det samme med frimerker. Enkelte sedler og mynter også, for eksempel 2-øringen fra 1968.

– Den var aldri i sirkulasjon, så det finnes ikke så mange av dem.

Fehn avslutter med et tips til alle som tror de kan sitte på ting av verdi.

– Let i bod, kjeller og loft, skuffer og skap. Særlig i dødsbo og blant arvegods kan det ligge verdier.

Du kan dermed få litt ekstra å rutte med nå før julehandelen, og du trenger heller ikke betale skatt av slike private salg.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo