Hekta på topptur

Butikkansatt som viser skiutstyr
Tommy hos Anton Sport elsker å gå toppturer

Med fjellet for dine føtter, kan du vente deg vinterens fineste naturopplevelser på topptur. Slik forbereder du deg.

En topptur byr på nydelige naturopplevelser og frihet, uten folkemasser, kø og heiskort.

– En topptur starter der du setter fra deg bilen. Ta på deg støvler, fest fellene til skiene og sett dine egne spor i snøen, sier Tommy hos Anton Sport på Strømmen Storsenter. Selv elsker han å gå toppturer i fjellet, i likhet med mange av kollegaene hans. Flere er aktive alpinister og har flere gode råd å komme med når du besøker butikken på storsenteret. Så hvor starter du?

Utstyr for topptur

Randonee-ski er først ut på utstyrslisten – en ski designet for toppturaktivitet.

– Randonee-ski er brukt i alpene i en årrekke og kommer i ulike bredder. En bred ski gir god flyt i snøen, samtidig som de er lettere enn vanlige alpinski – en stor fordel når du går oppover store deler av turen, forteller Tommy. – Du trenger også teppebelagte feller som festes til skiene når turen starter og som tas av før du starter nedkjøringen.

Støvel og binding må ha de rette funksjonene for oppstigning og utforkjøring.

– En toppturstøvel har gåutslag, hvor du kan endre vinkelen i støvelen så du får en naturlig gåbevegelse. En topptur-binding gir mulighet til å frigjøre hælen slik at den er løs når du går oppover, forteller han. På toppen festes binding som en alpinbinding før du kjører ned. Regulerbare staver er anbefalt, for å kunne justere lengden hele veien.

– Når du går, bruker du lengre staver enn når du kjører nedover – da ønsker du gjerne å ha albuleddet i 90 grader. Samtidig går du kanskje på skrå oppover deler av fjellsiden, og da er det fint å justere lengden for en mest mulig naturlig gange.

Bilde av alpintski
Bilde av alpintski
Butikkansatt som viser randoneesktøvel
Bilde av alpintski

Kameratredning kan redde liv

Det viktigste på en topptur er godt utstyr, gode forberedelser, kunnskap om værmeldingen på forhånd og å gi beskjed hvor ferden går.

– Alle vet at det kan være risikabelt å gå i fjellet og at faren for snøskred er der. Du skal aldri gå brattere enn 30 graders helling og det anbefales å sette seg inn i terrenget og følge et bratthetskart. Legg en plan for turen og last gjerne ned appen til Varsom.no, forklarer Tommy. Kameratredning, skredutstyr og kunnskap kan redde liv i fjellet.

– En grunnutrustning i sekken bør være en sende-mottaker (også kalt skredsøker), en søkestang og en spade. Dette bør alle i turfølget ha og alle bør kjenne til kameratredning og vite hva man skal gjøre hvis et skred går. Det kan redde liv i påvente av redningsmannskapene, sier Tommy hos Anton Sport på Strømmen Storsenter.

Temperaturregulering

I fjellet kan det også lønne seg med en god sekk med feste for ski og staver, og riktig bekledning.

– Ikke ha på for tykke klær når du begynner å gå, da unngår du å bli altfor svett og senere kald. Det er viktig å regulere varmen underveis og å kle seg etter trelagsprinsippet, med ulltøy innerst, en fleece eller ull som mellomlag og en vind- og vanntett jakke som ytterlag. I sekken bør du ha en dunjakke du kan ta på deg på toppen, når du spiser matpakken, pakker fellene i sekken og låser binding og støvler i kjøreposisjon, sier Tommy. Husk også solkrem og solbriller.

Til slutt er det bare å nyte turen og de gode naturopplevelsene, også på vei nedover. God tur!