Hekta på topptur

Butikkansatt som viser skiutstyr
Tommy hos Anton Sport elsker å gå toppturer

Med fjellet for dine føtter, kan du vente deg vinterens fineste naturopplevelser på topptur. Slik forbereder du deg.

En topptur byr på nydelige naturopplevelser og frihet, uten folkemasser, kø og heiskort.

– En topptur starter der du setter fra deg bilen. Ta på deg støvler, fest fellene til skiene og sett dine egne spor i snøen, sier Tommy hos Anton Sport. Selv elsker han å gå toppturer i fjellet, i likhet med mange av kollegaene hans. Flere er aktive alpinister og har gode råd å komme med når du besøker Anton Sport. Så hvor starter du?

Utstyr for topptur

Randonee-ski er først ut på utstyrslisten – en ski designet for toppturaktivitet.

– Randonee-ski er brukt i alpene i en årrekke og kommer i ulike bredder. En bred ski gir god flyt i snøen, samtidig som de er lettere enn vanlige alpinski – en stor fordel når du går oppover store deler av turen, forteller Tommy. – Du trenger også teppebelagte feller som festes til skiene når turen starter og som tas av før du starter nedkjøringen.

Støvel og binding må ha de rette funksjonene for oppstigning og utforkjøring.

– En toppturstøvel har gåutslag, hvor du kan endre vinkelen i støvelen så du får en naturlig gåbevegelse. En topptur-binding gir mulighet til å frigjøre hælen slik at den er løs når du går oppover, forteller han. På toppen festes binding som en alpinbinding før du kjører ned. Regulerbare staver er anbefalt, for å kunne justere lengden hele veien.

– Når du går, bruker du lengre staver enn når du kjører nedover – da ønsker du gjerne å ha albuleddet i 90 grader. Samtidig går du kanskje på skrå oppover deler av fjellsiden, og da er det fint å justere lengden for en mest mulig naturlig gange.

Bilde av alpintski
Bilde av alpintski