Jakten på løpegleden
Om det er én ting vi ikke har noe imot av å bli smittet av i høst, så er det løpebasillen. Slik går du frem for å bli glad i å løpe – og dette må du huske på.
Akkurat nå rir løpebølgen landet vårt, spesielt blant unge voksne. Influencerne får mye av skylden, eller æren. Det er ikke langt mellom «koseturene», spillelistene, trenings-outfitene eller målgangen i sosiale medier, og hos de fleste er fokus på løpeglede og mestring. Samtidig opplever arrangører av løp over hele landet en kraftig økning i påmeldinger, en stigende trend siden koronaen stengte landet – og treningssentrene – ned.
Trening for alle
– Løping er en superfleksibel treningsform som kan gjøres hvor som helst og når som helst, og som de aller fleste kan få til. Uansett forutsetninger, konkurrerer man først og fremst mot seg selv. Det er lett å se utviklingen, som i seg selv er motiverende, og dessuten er det gratis – det eneste man trenger er gode sko. Det er til gjengjeld superviktig, understreker Tamara Külföldi.
Hun er løpeskoekspert og butikksjef på Löplabbet på Strømmen Storsenter, som har spesialisert seg på å hjelpe kundene med å finne riktige sko.
– Det aller viktigste du kan gjøre hvis du vil bli glad i å løpe, er å investere i et par gode løpesko. Det vil si sko som er gode for deg og føttene dine. Riktige sko forebygger skader, gjør treningen mer effektiv og gir rett og slett mer løpeglede, sier hun.
Tilbyr løpetest
– For å finne den beste skoen for dine føtter, må vi vite litt om hva slags løper du er. Om du er nybegynner eller erfaren, om du har, eller har hatt, skader, om treningsvaner og preferanser. Så tar vi en skikkelig titt på føttene dine, blant annet ved hjelp av en 3D-scanner, og til sist filmer vi steget ditt mens du løper på en tredemølle i butikken. All denne informasjonen legger vi til grunn når vi hjelper deg å finne riktig sko, forklarer Tamara.
Ingen fot er lik
Visste du at foten din består av 26 knokler, 33 ledd og mer enn 100 muskler, sener og leddbånd? Føttene våre er like forskjellige som resten av oss er; de kan være flate eller med tydelige kurver, brede eller smale. Og i tillegg varierer balansen, ankelutslaget og knekontrollen, og selvfølgelig hele den kroppen som vi bærer med oss. Er det rart vi famler i blinde i jungelen av løpesko?
– Be om hjelp! Det er den beste investeringen du kan gjøre hvis du har lyst til å bli glad i å løpe, sier Tamara.
Begynn rolig
Men også når skoen er i boks, er det flere ting som kan gjøre forskjellen på en god og dårlig opplevelse. En typisk feil er å gå for hardt ut. Enten du er nybegynner som ikke trener i det hele tatt, eller har trent endel, men ikke pleid å løpe, er det viktig å begynne i det små. På Löplabbets nettsider finner du egne treningsprogram for både nybegynnere, mosjonister og veldig godt trente, og massevis av tips til ulike løpeøkter.
– Vi anbefaler ingen å løpe mer enn tre ganger i uka til å begynne med. Og når man etterhvert er klar til å løpe fire ganger, da MÅ man ha to par sko. Det høres kanskje ut som et salgstriks, men det finnes ingen sko som er bra for kroppen om man løper i dem fire ganger i uka over tid. Føttene trenger variasjon, forklarer Tamara.
Variert trening
– Husk at selv om kondisjonen kan være god, er det nye muskler som skal i sving på løpetur. Det er viktig at kroppen får venne seg til belastningen over tid. Vi anbefaler alltid å lage en plan, gjerne for en måned av gangen, hvor du bestemmer deg for hvilke dager du skal løpe. Det er viktig å variere øktene, både underlag, fart og distanse. Helst bør du veksle mellom rolig langkjøring, intervaller og terreng, råder hun.
Tips nissen!
– Hvis du skal begynne med løping nå i høst, bør du først skaffe deg en riktig langtursko. De rolige, jevne øktene er grunnmuren for å gjøre kroppen klar for mer løping. Så løper du med denne skoen to til tre ganger per uke, så variert det lar seg gjøre. Og så ønsker du deg et par raskere, lettere, mer responsiv sko fra julenissen. Og da, når du har to par sko, kan du begynne å tenke på å gå over til fire økter i uken.
Legg alltid inn en dag løpefri mellom hver økt, kroppen trenger hvile for å bygge seg opp etter belastningen. Yoga og styrketrening er også supre alternativer til løpeturer for deg som synes tre økter i uka blir for lite. Lær deg noen gode øvelser for hofter, lår, kne og legger, det kommer godt med når du vil løpe mye, sier Tamara.
Smør deg med tålmodighet!
Er du for utålmodig etter progresjon, og går for drastisk til verks, risikerer du å påføre deg skader, som kan gjøre det vanskelig å fortsette. Får du trent litt lite en uke, skal du derfor ikke tenke på å ta igjen det tapte neste uke.
Og du: Du kommer til å bli støl! Det vil kjennes i knærne, rundt hoftene, i lårene og leggene. Det går over, og det skyldes ikke at du glemmer å tøye. Er du ekstra stiv etter en hard økt, kan du vurdere å erstatte løpingen med en alternativ trening den dagen. Snart slipper stølheten taket, og du løper som en vind.
Lykke til!