Ny & Ne drar til Nepal – spesiell opplevelse!

Ny og Ne damene i Nepal

Guro og Birgit, damene bak den populære motebutikken Ny & Ne på Strømmen Storsenter, fikk i høst en unik mulighet til å besøke tre tekstilfabrikker i Nepal.

– Det er viktig å ha et nært forhold til leverandører og produkter, forteller damene.

Tekstilindustrien i Nepal

Nepal er blant de fattigste landene i verden, og mye skyldes de mange klimakatastrofene landet har hatt. Likevel har flere norske klesprodusenter valgt å legge produksjonen sin hit, ofte med fokus på likestilling og rettferdige arbeidsrettigheter for kvinner. Det er over 250 tekstilfabrikker i Nepal, noe som tilsvarer 50.000 arbeidsplasser. Close to My Heart er en av de norske klesprodusentene som produserer klær her.

– Siv Katralen, eier og gründer av Close to My Heart, feiret 10 år i fjor, men utsatte feiringen på grunn av Covid-restriksjoner. I forbindelse med feiringen ønsket hun å invitere noen av sine beste og trofaste kunder til Nepal, forteller Guro.

Damer som syr
Skjerfene til Close to My Heart produseres under rettferdige arbeidsforhold.

Close to My Heart ble til i Nepal da Siv Katralen klatret i Himalaya i 2011. Full av inspirasjon og kjærlighet for landet, startet hun med å produsere skjerf og ponchoer i kasjmir ved en liten fabrikk i Boudha i Nepal.

– Vi har hatt produktene i butikk siden oppstarten, sier Guro,

Det var totalt seks butikker representert på turen og et reisefølge på totalt 14 stykker.

– Og vår egen guide og fabrikkeier Pravin som var med oss hele tiden, sier hun.

Ny og Ne damene i Nepal
Ny & Ne-damene forteller at de ble godt tatt imot på turen til Nepal.

Produksjon under gode forhold

Å ha et nært forhold til leverandører og produkter er viktig for Ny & Ne, og derfor er det nødvendig for dem å bli bedre kjent med menneskene bak merkevarene de fører. Birgit forteller at det betyr mye for dem når fabrikkene følges tett, slik som det gjøres i Close to My Heart.

– Mye produseres på fabrikker i Nepal, hvor kvinner sysselsettes og blir tatt vare på og jobber under gode forhold. Siv kjenner eierne av de tre fabrikkene som produserer for henne. Hun er ekstremt opptatt av fair trade, og at arbeiderne har gode arbeidsforhold og blir tatt vare på, sier Birgit.

I tillegg til å ha fokus på at produksjonen er rettferdig, forteller Guro at Siv er opptatt av god kvalitet.

– Det gir oss en trygghet og stolthet som forhandler av varene hennes.

Bærekraft er også viktig for dem. Produksjon av varene på disse fabrikkene skjer etter at innkjøpene fra butikkene er gjort.

– Dette er ingen masseproduksjon hvor mye kastes eller går til spille på noe vis.

Slik lager klestaggene
Alt fra pristagger til skjerf lages for hånd.

En unik opplevelse

Når vi spør om opplevelsen, har Birgit mye å fortelle.

– Det gjorde stort inntrykk å få besøke fabrikkene og alle de flinke arbeiderne der. Alt gjøres for hånd, som for eksempel ved hjelp av håndstrikkemaskiner. Labels og hjerter sys på for hånd på hvert produkt, pristagger, ja, alt er produsert med menneskelig kraft og flinke fingre.

Hun forteller at farging av garn og ferdige produkter gjøres for hånd i store kjeler, og arbeiderne rører rundt i kjelen på skift. Arbeidet må deles på da dette er tungt og tidkrevende arbeid.

– Vi fikk delta i og se på hele produksjonsprosessen. Det var rett og slett skikkelig imponerende og moro å få ta del i. Arbeiderne var så takknemlige for å ha en jobb, og vi fikk den beste mottakelsen vi kunne ha fått fra hver enkelt. Det var helt spesielt å få se og oppleve.

Ny og Ne damene farger garn
Farging av garn gjøres i store kjeler.

Å skape tillit til leverandørene

Det er ingen tvil om at en slik tur har gjort inntrykk på Ny & Ne-damene. Men hvorfor er det så viktig for å dem å kjenne leverandørene sine godt?

– Vi er avhengige av gode leverandører og produkter, og de er avhengige av at vi får solgt varene deres, så dette blir et gjensidig tillits- og avhengighetsforhold, sier Birgit.

Hvordan fungerer dette i praksis?

– Flere av våre leverandører er fra Norge. Å ha et nært forhold til dem, betyr at man kan gi tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke fungerer i butikk, og eventuelle ønsker man har til kolleksjonene. Når man kjenner hverandre, er det lettere å få gjort noe med disse tingene og bli hørt. Og det er stas, avslutter hun.

Hvem er Ny & Ne?

  • Ny & Ne eies og drives av Guro Foss-Haneborg og Birgit Nordfonn Engebretsen.
  • Butikken startet opp i oktober 2012 på Strømmen Storsenter.
  • Hovedmålgruppen er damer 30+.
  • Guro og Birgit forteller at de er opptatt av kvalitet, materialer, design og prøver å ha et godt utvalg i flere prisklasser. – I tillegg heier vi ekstra på norske designere og gründere.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00