Slik blir du klar til barnehagestart
Ny hverdag, og mye å huske på. Her er huskelista du trenger.
Barnehagestart er stort! Det er spennende, litt vemodig, noen ganger strevsomt og samtidig skikkelig gøy. Nye, trygge voksenpersoner og en hel gjeng med små lekekamerater – det er mye å glede seg til.
Med en ny hverdag følger nye rutiner, og mye som skal huskes på for oss voksne. Heldigvis har vi eksperter på det meste på Strømmen Storsenter, som vet akkurat hva du trenger, og ikke trenger.
Vi har samlet deres beste råd, slik at du kan føle deg best mulig forberedt til barnehagestart
Sovevogn?
– Når de minste barna starter i barnehagen er det fortsatt nødvendig at de sover noe i løpet av dagen. Det varierer imidlertid veldig hvordan barnehagene løser formiddagsluren. Her er det lurt å høre med barnehagen om hva slags praksis de har på soving, råder butikksjef Beate ved Barnas Hus på Strømmen Storsenter.
Mange steder sover barna ute, og da oftest i egen vogn. Trenger du uansett vogna til og fra barnehagen, er saken grei – da kan jo barnet sove i denne.
Andre ganger kan det være greit med en egen sovevogn, som du kan ha stående i barnehagen. Kanskje du kan overta etter noen som har sluttet med formiddagsluren, eller kjøpe en brukt? Denne vogna bør være lun og god og kunne legges helt ned i ryggen, ellers er det bare fint at den er godt brukt. Du trenger også en god pose eller dyne til vogna, regntrekk og insektsnett.
Husk at absolutt alt du sender med barnet i barnehagen må merkes med navn, og gjerne ditt telefonnummer.
Ekstra skift
I barnehagen får hvert barn en egen hylle til skiftetøy. Her bør det til enhver tid ligge minst ett skift, fra topp til tå. Basisplagg som bodyer, strømpebukser og sokker kan du gjerne ha litt mer av, det er fort gjort å søle litt i løpet av en hel dag. Husk at ull er gull, og at myke, kløfri ullplagg holder barnet passe varmt når dagene blir kjøligere. Et ullsett er også supert til formiddagsluren i vogna.
– Innesko eller tøfler er et must, året rundt. Det blir fort vått i garderoben, og ingen liker våte, kalde sokker. Sjekk at barnet enkelt kan få på seg inneskoene selv, men at de ikke er så løse at de faller av i lek, tipser Beate om.
Yttertøy
I barnehagen er det i det hele tatt en stor fordel at barna klarer å kle seg selv, fra de er store nok til det. Da er parkdress veldig praktisk, og lett å få dreisen på. Til vinteren bør denne være godt fôret og holde barnet tørt også når det er vått. Husk at barnet skal leke hele dagen, og at for store ytterklær gjør det vanskelig å bevege seg.
Unngå jakker og dresser med fast hette og snorer som barnet kan henge seg fast i. Av samme grunn skal du heller ikke sende med skjerf i barnehagen. Velg en god balaklava, hals eller buff, gjerne i myk ull.
Klær for våte dager!
Husk at i barnehagen er man ute i all slags vær. Derfor er det er viktig at barnet alltid har et sett regntøy i garderoben. Mange finner raskt ut at det er praktisk å ha dobbelt opp av både regnklær og dress, for å slippe å huske å ta dette med hjem og tilbake hver dag. (Ikke glem at det finnes mye å få kjøpt pent brukt). Husk at støvlene (utover høsten gjerne noen varme dock boots) må være i barnehagen hver dag, selv om sola skinner på morgenkvisten. For de aller minste, som kryper mer enn de går, kan du gjerne vurdere regnsokker istedenfor støvler, som det er fort å krabbe ut av.
Sekk og sånt
Utover klær til all slags vær er det ikke mye utstyr barnehagebarnet trenger. Ofte foretrekker barnehagene at barna ikke har med seg egne leker, men dette får dere vite når det blir aktuelt. En drikkeflaske merket med barnets navn får du uansett bruk for, og kan være fin å øve på å bruke allerede i sommer.
Det samme gjelder barnehagesekken, som de aller fleste barnehager forventer at barna har med seg. Den er viktig på turdager, og bør være god å bære for en liten rygg. Velg en sekk som er enkel å åpne og lukke for barnet selv, og som har regulerbare skulderstropper. Sekken bør kunne festes rundt midjen og brystet, for å fordele vekten godt på den lille kroppen. Denne sekken skal stort sett bare romme drikkeflaske, votter, et par kongler og noen småstein, så ikke kjøp den større enn dere må.
Bleier og stellesaker
Noen barnehager har bleieavtale, men de fleste steder er det foreldrene selv som handler inn og sender med barnet bleier. (Her får du selvfølgelig beskjed når det begynner å gå tomt.)
Er barnet spesielt hudsensitivt, har du kanskje en spesiell krem eller salve dere foretrekker? Da er det viktig å sende med denne i barnehagen. En god solkrem og en kuldekrem til kalde dager bør også ligge i barnets hylle, gjerne sammen med solbriller og en solhatt eller caps.
Smokkebarn? Ha alltid minst én ekstra i hylla, eller sovevogna.
Forbered barnet
I bokhandlene på senteret finnes det masse fin litteratur om barnehagestart, både for dere voksne og for barna. Bruk gjerne sommeren på å bla i bøker som viser hva barnehagen er, og som kan hjelpe barnet å forstå «barnehagelingoen» – som samlingsstund, garderobe og turdag. Det er også lurt å besøke barnehagen sammen, og gjerne bruke uteområdet som lekeplass om ettermiddagene både før og etter oppstart.
Og du: Senk skuldrene. Det viktigste du som forelder kan gjøre, er å snakke om barnehagen på en positiv måte. Fortell barnet om det morsomme de kommer til å oppleve der, og at du gleder deg til å hente barnet, hver eneste dag.
Du kan godt være forberedt på noen tøffe avskjeder i starten, men så lenge du er rolig og trygg på at barnet får det fint, blir det lettere også for den lille. Husk at det som virker spennende og kanskje litt skummelt i starten, snart er en helt vanlig del av hverdagen. Snart leverer du i barnehagen med den største selvfølgelighet, og henter hjem glade barn med perlekunst i sekken, nye venner og nye historier.
Bare gled deg! Og masse lykke til
Huskeliste:
- Høst- og vårdress
- Regntøy, regnvotter og gjerne en sydvest
- Vinterdress til de kalde månedene
- Fleece- eller ulldress, hel eller todelt
- Minst ett skift med inneklær
- Tynn lue, solhatt eller caps om sommeren
- Tykk lue (gjerne balaklava)
- Tynne votter (softshell er lurt)
- Tykke votter (helst med ullfor)
- Hals