Slik feirer våre ansatte Eid

Ansatt Vitus apotek

Eid handler om familiefeiring, festmåltid og tradisjoner. Les mer om hvordan noen av våre ansatte feirer denne høytiden!

For mange nordmenn er Eid Ul Fitr en viktig del av deres familietradisjoner. Eid Il Fitr er feiringen eter Ramadan, faste måneden.. I moderne tid har tradisjonen fått et nært fokus på familie og takknemlighet, og feiringen markeres ved at barna får gaver og de voksne hygger seg i godt selskap med mye god mat. Mange sammenligner feiringen med julaften.

Vi har tatt en prat med fem ansatte på Strømmen Storsenter for å høre hvordan de feirer Eid (både Eid ul Fitr men også Id al-adha også kalt Store-Eid).

Ansatte Vitus apotek
Ansatte Vitus apotek

Waqas hos VitusApotek

Hvordan feirer du og din familie Eid?

– Eid er en fargerik dag med tanke på klær og mat. Vi begynner dagen med å kle på oss nye klær, og gjør oss klar for bønn i moskéen. Etter at vi er ferdig med bønnen, besøker vi venner og slektninger, og forsyner oss med deilig mat. På stor-Eid blir mange retter laget med lammekjøtt. Hele dagen går med til mat og fest!

Hva er det beste med markeringen?

– Mat, feststemning og familiebesøk.

Hvordan og hvor skal dere feire i år?

– Vi skal feire her i Norge med familien som reiser hit fra Danmark. Vi har bestilt masse pynt, og skal pynte huset i anledning til Eid. Vi skal kose oss med mange matretter og hyggelig selskap.

Hva skulle du ønske folk flest visste mer om når det kommer til Eid-feiring?

– Jeg syns at folk burde vite hva målet med Eid-feiring eller bakgrunnen for at vi feirer Eid er.

I Stor-Eid er det profeten Abraham som er i fokus, som var klar til å ofre sin store kjærlighet.

Isha og Kashmala hos Fredrik&Louisa

Ansatt Fredrik &Louisa
Ansatte

ISHA

Hvordan feirer du og din familie Eid?

– Feiringen starter med en fellesfrokost hjemme hos noen i familien. Deretter er det Eid-bønn i moskéen, og deretter et besøk til min kjære farfars gravplass. Resten av dagen tilbringes med familie hvor vi spiser masse god mat og gjennomfører familiens hemmelige gavelek.

Hva er det beste med markeringen?

– Det beste med markeringen er det å tilbringe tid med familie og nære, spise digg mat, og at det ikke kun er egen moro, men også tanken på å hjelpe de ekstra trengende menneskene i verden. Jeg syns budskapet med begge Eid-feiringene er unike og vakre.

Hvordan og hvor skal du feire i år?

– I år er det store-Eid, som jeg og familien min liker å kalle det, og derfor har vi Eid-feiringen hos oss. Vi kjører samme rutiner med fellesfrokost, Eid-bønn, be for farfar på graven hans, og tilbringe resten av kvelden med familien med masse god stemning og mat!

Hva skulle du ønske folk flest visste om Eid?

– Det er dessverre slik at budskapet med Eid ikke alltid blir tatt opp, og derfor så håper jeg de som leser dette også får med seg at Eid ikke kun er for egen feiring, god mat, og det å være med familien. Eid handler aller mest om å gi til de fattige, gi fra deg det du har mulighet til å gi, og å gjøre en god gjerning slik at du blir en god muslim.

Kan du fortelle litt om antrekket?

– Antrekket jeg pleier å benytte er pakistanske tradisjonelle klær. Jeg syns de er helt sinnssykt fine, og gleder meg alltid til å bruke de. Jeg pleier å bruke et nytt antrekk hvert år, som mamma pappa pleier å kjøpe til alle, slik at følelsen av Eid og tradisjonen i familien bevares. Antrekket mitt pleier ikke å være veldig pynta. Jeg liker å ha det elegant og simpelt med noen smykker og litt ekstra sminke.

Ansatte
Ansatte

KASHMALA

Hvordan feirer du og din familie Eid?

– Feiringen hos meg starter med en frokost med familien. Deretter forbereder vi oss, stryker klær finner frem smykker, pynter huset og lager mat. Så får vi besøk av hele familien, spiser, gir gaver og koser oss.

Hva er det beste med markeringen?

– Det beste med markeringen er at vi samler oss og får tilbringe tid med familien.

Hvordan og hvor skal du feire i år?

– I år gjør vi samme tradisjoner som ved lille-Eid. Familien samles hos oss, der vi først besøker graven til vår far, og andre som ikke er med oss i dag. Deretter spiser vi frokost og gjør de andre tingene som nevnt tidligere. De siste årene har jeg også hatt venninner over og spist med dem.

Hva skulle du ønske folk flest visste om Eid?

– Eid er ikke bare en feiring der vi koser oss med familien, vi viser også takknemlighet, gir til de fattige og donerer for eksempel penger eller klær.

Kan du fortelle litt om antrekket?

– Antrekket jeg pleier å benytte er pakistanske tradisjonelle klær. Denne er bestilt fra Pakistan, og vi pleier som regel å få det ordnet. Høydepunktet hvert år er å pynte seg til Eid.

Denne saken ble først publisert 6. juli 2022.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00