Slik lager du italiensk aften hjemme

Restaurantsjef Stian Østland på Il Padrino.

Når vi ikke kan reise til Italia, da får heller Italia komme til oss. På senteret finner du alt du trenger til å lage ekte italiensk festaften hjemme.

Minnene fra turene til frodige Toscana, travle Roma og naturskjønne Piemonte strømmer på når reisefoten rister utålmodig. Vi savner Italia, gjør vi ikke?

For å døyve abstinensene har vi snakket med folk på Strømmen Storsenter som vet hvordan man kan skape Italia-stemningen hjemme hos seg selv. Ikke overraskende, finnes det en bit av Italia i nesten hver butikk og spisested på senteret, og den største inspirasjonskilden finner vi på den italienske restauranten Il Padrino.

Hvorfor er nordmenn så glad i italiensk mat?

– Jeg er oppvokst i den tiden da pizza og spagetti med kjøttsaus ble populære retter å lage hjemme. Den italienske matfilosofien er faktisk ganske lik den norske husmannskosten der man utnytter alt av råvarene, sier restaurantsjef Stian Østland på Il Padrino.

Du kan ha den samme basen og velge om du vil gjøre retten vegetarisk eller bruke biff, kylling er sjømat. Du kan med andre ord variere retten ut i fra en saus, men få nye smaker ut i fra hva du tilsetter.

– Det som også er avgjørende for at folk liker italiensk mat er at mange av rettene tar kort tid å lage, sier Stian, og fortsetter:

– Italia er et fantastisk ferieland og det varierer så mye fra nord til sør. Folk har reist, smakt deilig mat og drikke, og de liker godt det landet har å by på kulinarisk. Og så tar man med seg noen av idéene hjem og gjør det til sitt eget.

Hva skal man tenke på når man planlegger en italiensk aften hjemme?

– Det kommer an på settingen og hvor mange man skal være rundt bordet. Tenk igjennom hva du vil servere. Veldig mye av maten kan forberedes på forhånd, men vent med å koke pastaen til rett før man skal spise. Det er lett å sette sammen rettene rett før servering hvis man har gjort mye av jobben før gjestene kommer, foreslår Stian.

Drikke til maten

Stian anbefaler alle å tenke over hva folk skal ha i glasset. Han foreslår å lage en italienskinspirert aperitif som Negroni eller din egen Spritz når folk kommer. Det setter stemningen med en gang.

Man trenger kanskje ikke fire viner til fire forskjellige retter. Kanskje kan et par av vinene gå til flere retter? Det aller viktigste for Stian er råvarene.

– Kjøpt inn gode ingredienser. Det holde med en type spekeskinke hvis den er bra. Det holder med en ostebit eller to forskjellige, noen typer oliven, god olivenolje, balsamico og godt brød. Da har du det du trenger til en god antipasti, forteller Stian.

Begrenser du deg her kan du fremdeles servere forrett, hovedrett og dessert.

– Pasta er mettende så server mindre porsjoner. Legg kjærlighet og gode råvarer i maten og sørg for god drikke til gjestene og kokken, ler Stian.

En snedig vri

– Er man vininteressert kan man også lage mat som passer til vinen, og ikke omvendt. Det er en morsom øvelse, forteller restaurantsjefen på Il Padrino på Strømmen Storsenter.

– Har du en god vin som du har kjøpt med deg hjem fra Italia som du virkelig har lyst å nyte er det gøy å lage noe som passer til akkurat den flasken.

Stian er også opptatt av å bruke sesongens beste råvarer.

– Skaff deg noen basisoppskrifter som du jobber videre med og juster dem ut fra sesong. Har du en god pastasaus, handler det for eksempel om å bruke vilt eller biff og sopp på høsten og krydre den riktig til de ingrediensene.

– Vil du ha en mer elegant og lettere rett bruker du sausen sammen med scampi og koriander og vips ha du en helt annen rett, råder Stian.

En saus kan bli til flere sauser. Det er litt som vi lærte av vår kjære Ingrid (Espelid Hovig), ler Stian.

Og han har så rett. Med en slik tankegang kan man lett lage mat til den ene gjest som eventuelt er vegetarianer eller den som ikke tåler skalldyr eller lignende.

Stian er litt over middels interessert i Italia, men hvordan lager han selskap med italienske tema når han inviterer gjester hjem privat?

– Jeg velger mine favoritter uansett hvilken del av Italia de kommer fra.

Hva med musikk?

– Jeg setter ikke på italiensk opera når gjestene er her, men jeg kunne ha funnet på å spille det rimelig høyt når jeg står og forbereder maten.

Italiensk året rundt

Il Padrino har holdt til på Strømmen Storsenter i litt over fire år og har nådd å bli en stor favoritt for både senterkunder og tilreisende. Menyen byttes fire-fem ganger i året. I tillegg arrangert det tema-aftener som for eksempel Trøffel og vilt, italiensk aften med passende viner, toscana-tema, Piemonte-kveld.

– Jeg besøker vinbønder når jeg er på ferie i Italia og tar inn viner og grappa som man ikke får andre steder. Jeg har for eksempel viner som det kun er laget 1000 flasker av. Jeg samler på historier og dette bruker jeg når vi arrangerer slike temakvelder med mat og drikke i kombinasjon. Bestselgerne hos Il Padrino er bruschetta og en flere av pizzaene. Også pasta carbonara er en hit. Og den lages selvsagt uten fløte, som i Italia, avslutter restaurantsjefen på Il Padrino.

Italienske råvarer hos Olivenlunden 1830.