Slik lager du italiensk aften hjemme

Restaurantsjef Stian Østland på Il Padrino.

Når vi ikke kan reise til Italia, da får heller Italia komme til oss. På senteret finner du alt du trenger til å lage ekte italiensk festaften hjemme.

Minnene fra turene til frodige Toscana, travle Roma og naturskjønne Piemonte strømmer på når reisefoten rister utålmodig. Vi savner Italia, gjør vi ikke?

For å døyve abstinensene har vi snakket med folk på Strømmen Storsenter som vet hvordan man kan skape Italia-stemningen hjemme hos seg selv. Ikke overraskende, finnes det en bit av Italia i nesten hver butikk og spisested på senteret, og den største inspirasjonskilden finner vi på den italienske restauranten Il Padrino.

Hvorfor er nordmenn så glad i italiensk mat?

– Jeg er oppvokst i den tiden da pizza og spagetti med kjøttsaus ble populære retter å lage hjemme. Den italienske matfilosofien er faktisk ganske lik den norske husmannskosten der man utnytter alt av råvarene, sier restaurantsjef Stian Østland på Il Padrino.

Du kan ha den samme basen og velge om du vil gjøre retten vegetarisk eller bruke biff, kylling er sjømat. Du kan med andre ord variere retten ut i fra en saus, men få nye smaker ut i fra hva du tilsetter.

– Det som også er avgjørende for at folk liker italiensk mat er at mange av rettene tar kort tid å lage, sier Stian, og fortsetter:

– Italia er et fantastisk ferieland og det varierer så mye fra nord til sør. Folk har reist, smakt deilig mat og drikke, og de liker godt det landet har å by på kulinarisk. Og så tar man med seg noen av idéene hjem og gjør det til sitt eget.

Hva skal man tenke på når man planlegger en italiensk aften hjemme?

– Det kommer an på settingen og hvor mange man skal være rundt bordet. Tenk igjennom hva du vil servere. Veldig mye av maten kan forberedes på forhånd, men vent med å koke pastaen til rett før man skal spise. Det er lett å sette sammen rettene rett før servering hvis man har gjort mye av jobben før gjestene kommer, foreslår Stian.

Drikke til maten

Stian anbefaler alle å tenke over hva folk skal ha i glasset. Han foreslår å lage en italienskinspirert aperitif som Negroni eller din egen Spritz når folk kommer. Det setter stemningen med en gang.

Man trenger kanskje ikke fire viner til fire forskjellige retter. Kanskje kan et par av vinene gå til flere retter? Det aller viktigste for Stian er råvarene.

– Kjøpt inn gode ingredienser. Det holde med en type spekeskinke hvis den er bra. Det holder med en ostebit eller to forskjellige, noen typer oliven, god olivenolje, balsamico og godt brød. Da har du det du trenger til en god antipasti, forteller Stian.

Begrenser du deg her kan du fremdeles servere forrett, hovedrett og dessert.

– Pasta er mettende så server mindre porsjoner. Legg kjærlighet og gode råvarer i maten og sørg for god drikke til gjestene og kokken, ler Stian.

En snedig vri

– Er man vininteressert kan man også lage mat som passer til vinen, og ikke omvendt. Det er en morsom øvelse, forteller restaurantsjefen på Il Padrino på Strømmen Storsenter.

– Har du en god vin som du har kjøpt med deg hjem fra Italia som du virkelig har lyst å nyte er det gøy å lage noe som passer til akkurat den flasken.

Stian er også opptatt av å bruke sesongens beste råvarer.

– Skaff deg noen basisoppskrifter som du jobber videre med og juster dem ut fra sesong. Har du en god pastasaus, handler det for eksempel om å bruke vilt eller biff og sopp på høsten og krydre den riktig til de ingrediensene.

– Vil du ha en mer elegant og lettere rett bruker du sausen sammen med scampi og koriander og vips ha du en helt annen rett, råder Stian.

En saus kan bli til flere sauser. Det er litt som vi lærte av vår kjære Ingrid (Espelid Hovig), ler Stian.

Og han har så rett. Med en slik tankegang kan man lett lage mat til den ene gjest som eventuelt er vegetarianer eller den som ikke tåler skalldyr eller lignende.

Stian er litt over middels interessert i Italia, men hvordan lager han selskap med italienske tema når han inviterer gjester hjem privat?

– Jeg velger mine favoritter uansett hvilken del av Italia de kommer fra.

Hva med musikk?

– Jeg setter ikke på italiensk opera når gjestene er her, men jeg kunne ha funnet på å spille det rimelig høyt når jeg står og forbereder maten.

Italiensk året rundt

Il Padrino har holdt til på Strømmen Storsenter i litt over fire år og har nådd å bli en stor favoritt for både senterkunder og tilreisende. Menyen byttes fire-fem ganger i året. I tillegg arrangert det tema-aftener som for eksempel Trøffel og vilt, italiensk aften med passende viner, toscana-tema, Piemonte-kveld.

– Jeg besøker vinbønder når jeg er på ferie i Italia og tar inn viner og grappa som man ikke får andre steder. Jeg har for eksempel viner som det kun er laget 1000 flasker av. Jeg samler på historier og dette bruker jeg når vi arrangerer slike temakvelder med mat og drikke i kombinasjon. Bestselgerne hos Il Padrino er bruschetta og en flere av pizzaene. Også pasta carbonara er en hit. Og den lages selvsagt uten fløte, som i Italia, avslutter restaurantsjefen på Il Padrino.

Italienske råvarer hos Olivenlunden 1830.
Kari viser frem en flaske med 30 års vellagret balsamico.
Du finner artiskokk-formede fat hos Lagerhaus.
Lekre skåler for et lekkert festbord finner du hos Kitch'n.

Italienske råvarer

Hos Olivenlunden 1830 selges italienske gourmetvarene som olivenolje, pesto, semitørkede tomater, caponata, balsamicoeddik, pasta og kryddemikser.

Dette er også stedet for å finne den perfekte verskapsgaven til italiensk aften. I stedet for å ta med en blomsterbukett (som selvsagt også er hyggelig) kan det være en idé å ta med en flaske skikkelig god extra virgin olivenolje eller et glass pistasjekrem.

Kari hos Olivenlunden 1830 trekker frem bestselgeren Centonze fra Sicilia som passer godt til en bit Parmigiano-Reggiano. Hun trekker også frem Bonamini fra Verona som passer godt til tomatbasert pastaretter.

Kari viser frem en flaske med 30 års vellagret balsamico. Den er fremstilt med de beste druene: Trebbiano og Lambrusco fra Modena i Emilia-Romagna regionen.

– Perfekt å ha på bordet når man serverer italiensk mat, sier Kari.

Meny og Rema 1000 har italienske ingredienser som skinke, oliven, oster, pasta, risottoris og pizzamel. Ja, alt du trenger for å lage deilige, italienske retter.

Lagerhaus har fått inn flotte lys i olivenfarge og jordtoner som gir deg en touch av Toscana. De nydelige artiskokk-formede fatene passer perfekt på et italiensk festbord.

Hvordan pynter man bordet med blomster til italiensk aften?

Både Interflora og Mester Grønn har det du trenger. Hva med å bruke eukalyptusgrener eller flotte solsikker?

Hos Festmagasinet Standard på Strømmen Storsenter finner du ballonger, flaggline og små cocktailflagg i de italiensk fargene. Ønsker du å kle opp gjestene finnes det både gondol-hatter og venetianske masker i butikken.

– Vi venter røde- og hvitrutede papirduker i butikken, forteller butikksjef Synne. Perfekt for et ekte Lady og Landstrykeren-tema. Hun viser frem røde og grønne papptallerkene, pappkopper, sugerør og servietter som kan brukes til å dekke et italiensk festbord. Vil du ta den helt ut så finnes det også hårfarge-spray i grønt, hvitt og rødt samt matchende «edelsteiner» til å feste i ansiktet.

– Vi har mulighet til å bestille mye mer, opplyser Synne. Men da må du bestille i god tid før du skal ha festen. Regn med en måneds levering, forteller hun.

Er det mange som kommer og vil ha ting til temafester?

– Ja, det er mange. Og folk vil ha mye rart og gøy, men så har du også mer «normale» tema som 4. juli til USAs nasjonaldag og selvsagt meksikansk tema. Det går det mye av. I starten av korona-perioden kom folk og kjøpte masse helium-ballonger til barna for å ha bursdagsmarkeringer hjemme. Da brukte ikke folk penger på å gå ut eller på å ha bursdagsfest.

God mat fortjener noe godt i glasset

Hos Backe i Grensen finner du vinglassene du trenger for den ultimate helheltsopplevelsen. God mat fortjener noe godt i glasset og Riedels serie «Winewings» er spesielt utviklet for gi deg den maksimal opplevelsen av vinen.

– Det er viktig å få det meste ut av vinen og især hvis det er viner som koster litt, forteller Ingrid hos Backe i Grensen.

Pastaskåler fra Serax passer perfekt til italiensk pastakveld. Vil du lage en skikkelig dekadent italiensk aften er det lite som slår serviset fra Bordallo Pinheiro. Det kreative designet med motiver fra hage og dyreliv vil garantert sette humøret i sving.

Lene på Kitch’n anbefaler Le Creuset sin fargesterke Signature-serie.

– Miks og match farger som sitrongul, azurblått eller lys rosa for å få et autentisk Middelhavstema på bordet. Vær litt frekk og liv opp bordet med spennende farger, foreslår Lene. Kitch’n har alt du trenger til å lage hjemmelaget pizza. Her får du pizzasten (til ovn og grill) som gjør skorpen på den italienske pizzaen ekstra sprø. Her finner du også pizzaskjærer, fjøler og små terracottaskåle til antipastien.

– En serie som ha blitt kjempepopulær hos oss er danske Bitz. De har flotte pastatallerkener i robust kvalitet. De finnes foreløpig fire flotte farger. Kähler har også fine pastatallerkener, røper Lene.

For ekte italiensk espresso kan Bialetti være kaffekannen du mangler til italiensk aften.

– Ikke glem å ha en god vinopptrekker i hus også, ler Lene og hinter mot Le Creusets vinopptrekker som er en av de aller beste på markedet.

Oppskrifter fra Il Padrino:

Oppskriftene er til fire personer.

Bruscetta

Ingredienser

 • 4 skiver lyst brød
 • 250 g modne, smaksrike tomater
 • Olivenolje
 • Hvitløk
 • Frisk basilikum
 • Sitronsaft
 • Parmesan
 • Pepperkorn
 • Maldonsalt

Slik gjør du

 1. Stek brødet gyllent og sprøtt i en stekepanne
 2. Del et par fedd hvitløk og gni inn brødet med hvitløken mens brødet ennå er varmt/lunt
 3. Del tomatene i små terninger, bland med finhakket basilikum og smak til med salt og nykvernet pepper.
 4. Tilsett gjerne noen dråper med frisk sitronsaft for en litt friskere salat.
 5. Legg salaten på brødet, riv litt parmesan over og pynt med et par friske basilikumblader.

For variasjon kan du gjerne servere Bruscettaen med stekt kyllingfilet, Parmaskinke, stekt sopp, mozzarella eller hva annet du selv liker i kombinasjon med tomater og hvitløk.

Pasta Alfredo

Ingredienser

 • 500 g fersk pasta
 • 2 dl fløte
 • 125 g revet parmesan
 • 20g smør
 • salt
 • Basilikum

Slik gjør du

 1. Smelt smør og tilsett fløte. Varm dette til det nesten koker
 2. Tilsett 100g parmesan og senk temperaturen
 3. Rør til sausen er glatt og kremete
 4. Kok pastaen nesten ferdig. Hell av vannet i et dørslag og bland saus og
 5. pasta. La dette trekke sammen en liten stund.
 6. Fordel pastaen på tallerkene og strø resten av parmesanen over hver porsjon
 7. Pynt med basilikum

Her er det kun fantasien som setter begrensninger på hva du eventuelt vil tilsette av kjøtt, fisk og grønnsaker til pastaen dersom du ønsker mer smak.

Tiramisu

Ingredienser

 • 2 stk eggeplomme + 2 stk eggehvite
 • 2 ss sukker
 • 170 g mascarponeost
 • 1 knivspiss ts salt
 • 12-14 stk fingerkjeks
 • 2 dl kald espressokaffe
 • 2 ts vin santo (italiensk søtvin)
 • 2-3 ss kakaopulver

Slik gjør du

 1. Pisk sukker og eggeplommer til en luftig krem. Bland inn mascarponeosten og pisk det til en glatt røre.
 2. Pisk eggehvitene stive. Tilsett en klype salt underveis. Vend forsiktig eggehvitene inn i ostekremen.
 3. Finn frem fire dessertskåler og legg et lag krem i hver skål.
 4. Fingerkjeksen vendes i en blanding av kaffe og vin Santo før de legges på kremen. Gjenta prosessen og avslutt med et lag krem.
 5. Sett kjølig i minimum 30 minutter. Sikt kakaopulver over rett før servering

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 11:30 - 21:30
Åpent i dag 10:00 - 21:00