Slik varer høstskoene dine lengst mulig

Skopleie
Grensen Sko butikk

Vet du hvor ofte skoene bør impregneres og hvorfor det er viktig å bruke riktige produkter? Disse tipsene gir skoene dine lenger levetid.

Sørger du for god skopleie vil skoene dine vare lenger og også holde seg penere og mer motstandsdyktig. Det kan komme godt med når høstværet setter inn for fullt. Men vet du hvordan de bør vedlikeholdes og hvorfor det er viktig å bruke riktige produkter?

Grændsens Skoitøimagazin på Strømmen Storsenter har laget en guide til oss.

GLATT SKINN

Slik beskytter du glatt skinn

Boston Raingard Protector er en impregneringsspray som trenger dypt inn i skinnet og virker kraftig vannavvisende, samtidig som det beskytter mot fuktighet, smuss, saltrender samt olje og fett. Ved tørt vær bør man impregnere skoene minst en gang i måneden.

– Men ved mye nedbør og slapsete føre anbefaler vi å impregnere skoene hver fjortende dag, forteller Grændsens Skotøimagazin.

Skopleie
Skopleie
Skopleie
Skopleie

Etter å ha beskyttet skoene, bør skinnet pleies for å bevare kvaliteten i læret.

Slik pleier du glatt skinn

Det enkleste å pleie skoene med er Effekt Lærbalsam som har en nøytral farge og en kremet konsistens. Denne renser, pleier og gir glans til skinnet. Den kan også brukes på andre glatte, syntetiske materialer, vinyl og gummistøvler.

– Hvor ofte du bør pleie skinnet kommer litt an på hvor ofte skoene brukes og hvilket vær de har blitt utsatt for. Dersom læret ser tørt ut er dette et tegn på at det bør smøres, akkurat som når hendene våre behøver fuktighetskrem, sier Grændsens Skotøimagazin.

Vil du friske opp fargen i læret?

Da kan du benytte Boston Shoe Cream som pleiemiddel. Skokremen finnes både på tube og i glass, og kommer i flere forskjellige farger slik at du kan velge fargen som matcher dine sko. Husk skobørste til å pusse skoene etter påføring for å gjøre skinnet glansfullt.

SEMSKET SKINN OG NUBUCK

Slik beskytter du semsket skinn og nubuck

Den samme impregneringssprayen som for glatt skinn er også den beste beskyttelsen for semsket skinn og nubuck, Boston Raingard Protector. Disse skinntypene er i bunn og grunn det samme som vanlig lær, men her er læret børstet opp. Dette gjør ofte skinnet litt mer mottakelig for ytre påkjennelser, og vi anbefaler derfor at du generelt impregnerer skoene hver fjortende dag – gjerne oftere ved mye nedbør, anbefaler skobutikken.

Skopleie
Skopleie
Skopleie

Slik pleier du semsket skinn og nubuck

Nubuck og semskete materialer tørker lettere ut og trenger derfor hyppigere pleie.

– En gummibørste gjør det lett å holde skoene rene og er genial til å fjerne sand, støv og smuss på slikt type skinn, sier Grændsens Skotøimagazin. Du trenger som regel kun å bruke de myke sidene – siden med stålbørste er fin å bruke dersom du har fått en vanskelig flekk og behøver å børste vekk skinnets ytterste lag.

Vil du gjenopprette den opprinnelige fargen?

Bruk Boston Suede Renovator for å gjenopprette den opprinnelige fargen på slitte og matte sko. Denne gir også næring og finnes i sort, brun og nøytral farge.

GORETEX OG ANDRE TEX-MATERIALER

– De fleste kjenner til at Goretex er vanntett, men det mange ikke vet er at impregnering likevel beskytter skoene og dermed forlenger levetiden. I tillegg er de langt enklere å holde rene hvis de impregneres, forklarer Grændsens Skotøimagazin. Også her kan impregneringssprayen Boston Raingard Protector brukes fordi den går på alle tex-materialer.

LAKK

Lakksko behøver ikke impregneres da lakken i seg selv allerede er ferdigbehandlet og en ytterligere impregnering bare vil ødelegge overflaten.

– Rengjør istedenfor skoene med en fuktig klut dersom du har sølt noe på dem, og spray deretter med Boston Lack Polish for så å tørke av med en tørr klut. Dette fjerner fettflekker og etterlater lakkskoene skinnende blanke.

Skopleie
Skopleie

SYNTETISKE SKINN

Siste materialtype er det syntetiske skinnet og selv om dette ikke er laget av et levende materiale, slik skinn er, trenger det gjerne pleie og beskyttelse for å holde skoene skinnende og så godt som nye.

– Vi anbefaler å bruke Effekt Lærbalsam til syntetisk da denne både rengjør, beskytter og tilfører glans til slike materialer.

Ble du klokere eller har du flere spørsmål? Dyktige medarbeidere hos Grændsens Skotøimagazin har svarene på spørsmålene dine.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00