Slik velger du riktig stekepanne

Stekepanne
Stekepanne
Disse tre stekepannene er de mest brukte i norske hjem: den første i rustfritt stål, den andre med nonstick-belegg og den tredje i støpejern.
Stekepanne
Stekepanner i rustfritt stål tåler høye temperaturer, men krever ekstra olje for at maten ikke skal sette seg fast.
Stekepanne
En venn for livet? Alle støpejernspannene fra Le Creuset har livstidsgaranti.
Stekepanne
En støpejernspanne bør være i ethvert hjem, i følge Emma. Den er optimal på høy varme over kort tid og gir jevn varme, som denne fra Le Creuset hos Kitch'n til 1599,-

Den ene går i oppvaskmaskinen, den andre tåler ikke høy varme og den tredje kan bli favorittpannen din hvis du gir den nok tålmodighet og pleie.

Tre ulike typer stekepanner troner øverst på toppen i norske hjem. Denne guiden viser deg stekepannen du bør velge

De fleste husholdninger har en stekepanne eller tre, og gjerne en som brukes hver dag. Men ikke alle er klar over at stekepanner skal behandles og rengjøres på forskjellige måter og at de er egnet til hver sine råvarer. I jungelen av stekepanner har Kitch'n på Strømmen Storsenter gode råd å dele for at du skal finne stekepanna som passer deg.

– De tre vanligste stekepannene i norske hjem er en nonstick-belagt panne – mest kjent som teflon-panne, stekepanne i rustfritt stål og en støpejernspanne, forteller Emma hos Kitch’n.

Så hvilken bør du velge? Dette er det du trenger å vite om de tre mest brukte stekepannene:

Stekepanna som er mest populær

Ikke overraskende er det nonstick-pannen, også kalt teflonpannen, som er den mest populære stekepanna.

– Fordi den er belagt trenger du ikke bruke like mye smør eller fett som andre stekepanner for å unngå at det du steker setter seg fast, forteller Emma. Ulike prisklasser og kvaliteter på teflon-pannene avhenger hovedsakelig av kvaliteten på belegget og tykkelsen på bunnen.

«Konsekvensene av det merker du ikke med en gang, men etter gjentatte ganger vil stekepannen over tid miste belegg og bule seg opp i midten.»

Emma, Kitch'n Strømmen Storsenter

Men gjør du det som er en vanlig feil, forkorter du levetiden på nonstick-panna – uansett kvalitet:

– Bruk av varme er en vanlig feil vi ser ofte. Vi er litt for utålmodige og skrur plata på høyeste temperatur for at ting skal gå effektivt, og så justerer vi heller ned derfra hvis det blir for varmt. Det er nettopp dette som ødelegger stekepanna, spesielt hvis du bruker den på induksjonstopper, forteller Emma. Fordi stekepannen er kald eller romtemperert får den «termosjokk» når den eksponeres for plutselig høy varme. Det samme gjelder andre veien når du skyller en varm stekepanne i kaldt vann. – Konsekvensene av det merker du ikke med en gang, men etter gjentatte ganger vil stekepannen over tid miste belegg og bule seg opp i midten. Dette vil ta lengre tid med en stekepanne som er av høyere kvalitet og har bedre belegg og en tykkere bunn, men det vil skje til slutt, forteller Emma. Ønsker du å bruke den nonstick-belagte stekepanna riktig skal den varmes opp gradvis, med litt smør eller olje på lav varme før du justerer den opp etter hvert. Du bør også la den kjøle seg ned før du vasker den.

Det er også slik at teflonpannen tåler oppvaskmaskin, i hvert fall de aller fleste, men det anbefales ikke.

– Noen kunder spør oss om dette, men ønsker du lengst mulig levetid på stekepannen anbefaler vi håndvask med såpe og vann. Belagte panner er gjerne veldig enkle å rengjøre, men om du har vanskelige flekker er det selvsagt ikke verdens undergang om du setter den inn i oppvaskmaskinen en gang i blant.

Det mange ikke vet om teflonstekepanna

Lager du mye mat på høy varm, er ikke teflonpanna riktig for deg, mener Emma.

– De nonstick-belagte pannene er ikke beregnet på maksimal varme og bør derfor ikke brukes mye på det, sier Emma. Men det er en super hverdagspanne som fungerer til råvarer som inneholder melk eller egg, eller når du skal steke og varme opp mat som karbonader eller grillpølser.

«Stekepannen i rustfritt stål er faktisk den enkleste å vedlikeholde og rengjøre, og derfor brukes den mye i restaurantbransjen.»

Emma, Kitch'n Strømmen Storsenter

Stekepanna som brukes hos restaurantene

Ønsker du en stekepanne som tåler røffere bruk, er stekepanner av støpejern eller i stål å anbefale.

– Stekepannen i rustfritt stål er faktisk den enkleste å vedlikeholde og rengjøre, og derfor brukes den mye i restaurantbransjen. Den har ikke belegg, noe som betyr at den tåler oppvaskmaskin og høye temperaturer, men krever ekstra smør eller olje for at maten ikke skal sette seg fast.

«Det er fare for at du vil hate å bruke den de første gangene, fordi du opplever at alt setter seg fast. Men gir du den tid og tålmodighet vil det bli favorittpannen din!»

Emma, Kitch'n Strømmen Storsenter

Stekepanna som kan bli favorittpannen din

Går du for en støpejernspanne er denne tyngre, men den er med deg livet ut om du vet hvordan du skal behandle den. Denne blir nemlig bare bedre og bedre jo mer du bruker den.

– Hver gang du steker mat i en støpejernspanne, tilfører du et naturlig patina til belegget som etterhvert vil fungere nokså likt som et nonstick-belegg. Her anbefaler vi også å jukse litt, ved at du heller litt nøytral olje i støpejernspannen din, for så å ha den på lav varme, gjerne i noen timer. Dette tilfører naturlig patina til pannen, på samme måte som mat vil gjøre, forteller Emma. Hun tror på et evigvarende kjærlighetsforhold til støpejernspannen, hvis du har tålmodigheten til det.

– Det er fare for at du vil hate å bruke den de første gangene, fordi du opplever at alt setter seg fast. Men gir du den tid og tålmodighet vil det bli favorittpannen din.

Den bruker lenger tid på å varmes seg opp, men blir samtidig mye varmere enn de andre typene og holder på varmen mye lenger. Det gjør at den er optimal å bruke til kjøtt som stekes på høy varme over kort tid, som for eksempel biff. Den sørger også for en jevn og langvarig varme og er ideell til mat som skal stekes over lang tid.

Slik rengjør du en støpejernspanne

Skal du rengjøre en støpejernspanne er det ikke anbefalt å bruke såpe eller maskinoppvaskmiddel, da dette kan fjerne noe av den naturlige patinaen du har tilført pannen ved å bruke den. Skrubb stekepannen med varmt vann og en god kjøkkenskrubb etter bruk. Sitter det igjen vanskelige flekker eller fastbrent mat, kan du koke ut pannen med oppvaskmiddel i 10–20 minutter, før du setter inn pannen med olje etterpå for å bevare patinaen.


Så hvor mange stekepanner trenger en husholdning?

– Vi anbefaler å ha to typer stekepanner, en belagt panne til hverdags og en støpejernspanne som tåler høye temperaturer! forteller Emma. Lurer du på hvilken stekepanne som passer ditt bruk? Ta turen innom Kitch’n i 2. etasje på Strømmen Storsenter for gode tips og en hyggelig stekepanne-prat

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 16:00