Tjen penger hos Aladdin og gi nytt liv til gull og sølv

Butikk ansatte
Thomas Fehn (t.h) og Ryan Nichols ønsker velkommen til Aladdin Gull, Sølv og Mynter

Hos Aladdin Gull, Sølv og Mynter strømmer kundene til for å selge gamle gullsmykker, sølvtøy og mynter, som ofte har vært gjemt og glemt.

Ditt «rot» kan være verdt en liten formue, samtidig som du bidrar til gjenbruk.

-Vi har kunder som er innom med alt fra gamle smykker, gull, sølvtøy til postkort, mynter, pokaler, medaljer og sedler. Vi opplever til stadighet at folk blir overrasket over hva ting faktisk er verdt, spesielt hvor mye penger man kan tjene på mindre mengder gull, sier Thomas Fehn hos Aladdin Gull, Sølv og Mynter.

Og nå er det rekordpriser på gull og mye å tjene.

Han og Ryan Nichols ønsker velkommen til Aladdin på Strømmen. Siden dørene åpnet for snart fire år siden har butikken blitt godt kjent i distriktet.

Butikken Aladdin
Aladdin Gull, Sølv og Mynter finner du i samme bygg som MENY

– Vi merker at jungeltelegrafen er viktig. Folk kommer hit, får en god opplevelse og forteller til dem rundt seg. Og da begynner flere å gå gjennom egne ting for å se etter verdier, understreker Nichols.

For vi har alle den roteskuffen, den esken som har stått urørt i årevis eller ting og tang på loft eller i kjelleren som bare ligger og støver. Men hva er tingene egentlig verdt?

–Folk har hatt mer tid til å rydde under pandemien. Det merker vi. Det kommer inn mange spennende gjenstander, som vi kan bistå med å finne verdien av. Det er litt som en skattejakt. Og mange blir positivt overrasket, forteller Fehn.

Gamle sedler
I et monter er det utstilt gamle 1000- og 500-lapper, så store at de måtte brettes tre ganger for å plass i lommeboken. Dette er en av mange gjenstander som Aladdin tar imot.

Mer verdt enn man tror

Fehn og Nichols opplever stadig mye glede i butikken sin. Ofte fra folk som gjerne ikke skjønner omfanget av verdiene de sitter på.

Nylig hadde de et par innom som ryddet i et dødsbo etter et familiemedlem. I utgangspunktet hadde de hyret inn et byrå for å tømme boligen, men tok med seg noen få gjenstander. I en eske fant de sølvtøy og gullgjenstander, som de tenkte kanskje var verdt å sjekke ut.

– Der var det verdier for 54 000 kr. Det hadde de ikke forventet, sier Fehn.

Ansatt med varer som skal taksteres
Denne lille haugen med gull er verdt ca. 18 000 kr. Det skal ikke mye gull til for å tjene store penger.

Tillit til bransjen

Det plinger i døren og inn kommer et par. I hånden har de noen enkle gullsmykker.

Nichols tester og konkluderer. Dette er gull. Paret smiler fornøyd i det de går ut av butikken. 2000 kr fikk de for smykkene.

–Det er viktig at folk får en rettferdig pris for det de kommer med. Vi er opptatt av transparens og ærlighet. Det er en grunn til at vi har opparbeidet oss mange kunder og driver god butikk etter fire år, påpeker Nichols.

For ærlighet og tillit er viktig i deres bransje.

– Vi hadde en mann innom som hadde med seg flere ting, blant annet gullmynter verdt 48 000 kr. Men da han gikk, fant vi et skrin kunden hadde etterlatt under en stol ved disken. Der var det ytterligere gullgjenstander med en verdi på over 50 000. Du kan tro kunden ble glad da vi ringte han opp. Det var som om han hadde vunnet i Lotto, forteller Fehn.

Nylig investerte de i en egen maskin, slik at kundene selv kan se hva slags metaller det er i gjenstandene de kommer med.

Maskin som måler metall i gjenstander
Slik testes gull og sølv
Maskin som måler metall i gjenstander
Slik testes gull og sølv

Nøyaktig testing av gull og sølv

Gull- og sølvprisene er fortsatt historisk høye, så her er det store penger å tjene.

Hvilken farge gullet har spiller ingen rolle. Det er karaten som avgjør prisen. Karaten er som regel stemplet på produktet. Har ikke smykket stempel, kan det likevel være ekte gull.

– Vi kjøpte nylig inn en ny maskin - Precious Metal Analyzer - som analyserer og tester edle metaller. Dette er et røntgenapparat som viser type metall, prosentandel og renhet. Før testet vi med syre, men denne maskinene er raskere og mer nøyaktig.

Nytt liv til gull og sølv

Det man kanskje ikke tenker over er at det å selge sine gamle ting hos Aladdin bidrar til den sirkulære økonomien. Sølv - og gullgjenstandene kommer inn til butikken, blir sendt til raffinerier, smeltet om og gjenbrukes. Dette er med på å tære mindre på jordas ressursgrunnlag.

– Det er jo bedre at det gjenbrukes enn at det støver ned og ikke blir brukt, understreker Fehn.

Butikk ansatte
Fehn og Nichols driver Aladdin sammen og har vært mange år i bransjen.

Trygg handel hos Aladdin

Aladdin Gull, Sølv og Mynter har mange faste kunder lokalt, i tillegg benytter folk fra Lillestrøm, Østfold, Oslo, Jessheim, til og med Lillehammer deres tjenester. Som del av et av Norges største kjøpesentre, enkel tilgang med bil og tog, et stort parkeringshus i gangavstand og mulighet til å gjøre unna flere ærend på samme sted, er det ingen sak å svinge innom Aladdin på Strømmen.

- Mitt beste tips; ikke kast noe! Ta det heller med hit, så ser vi på det og gir en vurdering. Det er helt opp til hver enkelt om de vil selge eller ikke. Fordelen med en fysisk butikk er at du får snakke med noen. Og så får du oppgjøret med én gang eller inn på konto i løpet av et døgn, understreker Fehn.

– Her er alle velkomne innom om de lurer på hva tingene deres er verdt.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 17:00