– Noen ganger gir vi klær litt for mye makt

Mann med langt hår smiler til kamera

Som liten var Atle Syversen vågal i klesstilen, men han kjente fort på det at han var fra et lite sted hvor det ikke var meningen at folk skulle skille seg ut.

Da Atle var liten og skulle klippe seg hos frisøren så hadde han alltid med bilder av kjendiser han syns var kule på håret. Sånn her skal jeg også se ut, kunne han tenke. Men resultatet ble aldri så bra som på bildene han hadde vist frem.

– Som liten gutt var jeg ganske utadvendt, og jeg likte å prøve ut nye ting. Det kunne være alt fra spenstige hårfrisyrer til knæsje farger på plaggene jeg hadde på meg, men så startet jeg på ungdomsskolen og kjente veldig på det at det ikke var så akseptert å skulle skille seg ut fra mengden. Så da ble det til at jeg plutselig gikk mye i grått og sort, forteller Atle og fortsetter:

– Tidligere kunne jeg se plagg på et bilde og tenke «shit dette så bra ut», litt som når jeg tok med bilder til frisøren da jeg var liten. Men så prøver du plaggene da, og så sitter det ikke noe fint på deg, som igjen gjør at du kjenner at selvtilliten synker. Før kunne dette ødelegge hele dagen min.

<
Kollasj av mann med langt hår foran Espresso House og produktbilde av hvite sneakers, jeans og jakke
Jeans hos Volt, kr 1199 Kåpe fra J. Lindeberg hos Volt, kr 3999 / Sneakers fra Tiger of Sweden hos Volt, kr 1699 / Hettegenser hos Volt, kr 999

Menn sliter også med å finne riktige størrelser

Og utfordringer i prøverommet har det vært mange av for Atle. En av tingene han har følt spesielt mye på er vanskelighetene med å klare å finne bukser som passer.

– Jeg opplever ofte at plaggene jeg prøver kan sitte litt for trangt på kroppen, men den største utfordringen jeg har er bukser. Jeg ser ofte at det skrives mye om kvinner og deres utfordringer med å for eksempel finne bukser som passer kroppsfasongene deres, men hvorfor skrives det aldri noe slikt om oss gutta? Det irriterer meg. Jeg skulle ønske det var flere gutter som turte å snakke høyt om det, sier Atle og fortsetter:

– I senere tid har jeg heldigvis blitt mye tryggere på meg selv. Nå prøver jeg heller å tenke at «passer ikke det plagget så sparte du de pengene» eller «du finner garantert noe annet, du må bare lete litt til».

Mann iført lys skjorte holder brun pc-veske
Laptop bag hos Volt, kr 2999 / T-skjorte hos Volt, kr 599 / Cordfløyel skjorte hos Volt, kr 999 / Bukse fra Volt, kr 1699 / Boots fra Volt, kr 3200
Mann med bun og produktbilder av sko, hettegenser og beige bukser
Hettegenser fra Høyer, kr 1199 / Sko fra Diemme hos Høyer, kr 3799 / Bukse hos Høyer, kr 1299

Mote handler om trygghet og selvtillit

Er det en ting Atle har lært gjennom åra, så er det at det ikke er så viktig hva andre folk måtte tenke og mene om deg og din stil, så lenge du føler deg komfortabel i det du har på deg.

– Jeg tror oppriktig at hvis du klarer å ha litt mer troa på deg selv og virkelig eie hvem du er og hva du går i, at du kan komme ganske langt i livet. Klær er identitet, men gir vi klær for mye makt er det mange som blir veldig skuffa når de går fra prøverom til prøverom uten å finne noe som passer, da føler du deg fort litt identitetsløs.

For meg var det skjegget og det lange håret som ble en game changer. Nå tør jeg igjen å være mer vågal, eksperimentere med farger og bokstavelig talt – slippe håret løs.

For Atle handler mote nå først og fremst om trygghet og selvtillit

– En personlig stil bygges opp over flere år og det krever at man gjør feil underveis.

Jeg oppfordrer meg selv og alle andre til å tørre å fortsette å teste ut nye ting, for gjør man ikke det, så vet man ikke hva som fungerer. Selv om ting til tider kan oppleves vanskelig så er dette en del av din personlige reise for å finne ut av hvem du er, avslutter Atle.