Slik finner du jeans til din kroppsfasong

Bilde av to kvinner kledd i jeans.
Hos Zizzi og Stili hjelper de deg med å finne den perfekte jeansen til din fasong.
Bilde av jeans.
Bilde jeanskledde ben og brune boots.
Bilde av jeans med belte.
Jeans fra LauRie er en stor kundefavoritt hos Stili.

Høyt eller lavt liv? Detaljer som fremhever eller forminsker? Hva skiller ulike buksevasker? Hos Zizzi og STILI finner du eksperter på jeans uansett kropp.

Jakten på den rette jeansen kan være en ordentlig tålmodighetsprøve, der mange gir opp. Da er ekspertisen til senterets butikkmedarbeidere god å ha, både fordi de vet hvilke utfordringer du ofte møter på, hvilke bukser du kan kle og hvilke modeller de har inne.

– Vi mener vi skal klare å finne den perfekte jeansen til alle, sier Lone, butikksjef hos Zizzi.

Det gjelder uansett alder og kroppsform, i størrelser fra 42–56. Hos Zizzi er størrelsene small, medium, large og ekstra-large større enn de normalt er andre steder.

Hos damebutikken STILI har de også spesialisert seg på jeans til damer.

– Uansett alder er voksne damer like opptatt av å følge med på trender som andre. De ønsker seg gjerne noe nytt, at buksen skal passe kroppsfasongen deres og at det er jeans av god kvalitet, forteller butikksjef Birgit og omfavner alle former, høye, tynne, brede og lave. – Tar du turen innom oss, skal vi alltid klare å finne en bukse som passer.

Hos STILI kommer de fleste buksene i to lengder, mens en av modellene også fås i tre lengder. Noen jeans blir kundenes favoritter, som buksen Rany 2Biz og jeans fra LauRie.

– Vi ser vi mye av jeans med boot cut eller kick flare og culotte-jeans nå. Bukser med rette ben er også veldig i vinden nå, forteller Birgit hos STILI.

Feilen mange gjør

Begge butikkene holder til i 2. etasje i senterets gamle del og inviterer gjerne kundene inn i prøverommet for å prøve. Det kan ha alt å si for å finne den perfekte jeans.

– En jeansmodell kan passe i størrelse 44 og en annen i størrelse 46. Eller du kan oppleve at en sort jeans sitter litt trangere fordi bomullen ikke tøyer seg like mye som ellers. Vi anbefaler derfor å ta turen innom prøverommet. Prøver du en ny buksemodell, skal du kanskje ha en helt annen størrelse enn den du vanligvis bruker, sier Lone.

Mange opplever også å kjøpe en bukse som sitter godt, men som vider seg ut i bruk.

– Da har du kjøpt den for vid i utgangspunktet. Det er stretch i jeansen for å gjøre buksen mer behagelig å bruke, og denne elastanen vil vide seg ut i bruk. Den skal derfor sitte som støpt og helt inntil når du prøver buksen i butikken. Dette vil også vi kunne hjelpe med.

Hos Zizzi er flere av buksene sydd ut i siden rundt hoftene – noe som gir mer plass til lår og rumpe.

– Vi ser mange sliter med den utfordringen når de prøver andre buksemodeller, forklarer Lone. – Finner de en som endelig passer rundt lårene, er den ofte for vid i livet, men velger de en som er sydd ut i hoften passer den kanskje midt i blinken.

Så hvordan gå frem i jakten på den perfekte jeans? Se vår jeansguide:

Bilde av jeans.
Tøffe glidelåsdetaljer på favoritten Rany hos Stili.
Bilde av to kvinner kledd i jeans.
Høyt eller lavt liv og benvidde er det første du bør ta stilling til i valget av jeans.

Hvordan velge riktig jeans?

Medarbeiderne hos Zizzi og STILI har lang erfaring og flere tips på lur.

– Vi vil først spørre hvilken benvidde du ønsker, enten du ønsker rette eller smale ben, forteller Lone hos Zizzi. – Molly har rette ben og høyt liv, som holder magen på plass. Amy er skinnyjeans-modellen vår, en slim-modell hvor buksen følger formen på beina helt ned langs leggene. Ønsker du en kombinasjon av rette ben og smale ben, er Nille-modellen en god kombinasjon. Den sitter tett langs beina, men vider seg noe ut i anklene.

Høyt eller lavt liv?

Når du har tatt stilling til rette eller smale ben eller er åpen for begge deler, vil høyt liv og plasseringen av lommer ha betydning for hvordan jeansen kler kroppen. Flere av kundene etterspør bukser med høyt liv, ikke bare fordi det holder magen på plass, men også fordi det gir en effekt av at du har lengre ben enn du har. Har man derimot lange ben og kort overkropp, går man kanskje vekk fra bukser med høyt liv.

Bilde av jeans.
Sorte jeans er perfekt å style til fest. Disse er fra Zizzi.
Bilde av jeans.
Bilde av jeans.
Det er viktig å tenke på plassering av lommene. Zizzi hjelper deg å velge riktig.
Bilde jeanskledde ben og brune boots.
Glidelås nederst på leggen er en tøff detalj som mange liker.

Dette fremhever og forminsker

En annen detalj som avgjør hvilken bukse som faller i smak, er plasseringen av lommer. Vil du forminske rumpa, er det lurt å velge bukser med lommer som ikke sitter for langt fra hverandre, da det gir en bredere illusjon. Andre ting som kan lure øyet er detaljer, og disse bør unngås der du ønsker mindre oppmerksomhet.

– Har buksen lysere partier på lårene enn ellers på buksen, trekkes gjerne oppmerksomheten mot lårene, forklarer Lone. Ønsker du ikke det, kan du velge en bukse uten en slik vask. STILI erfarer at kundene gjerne ønsker det lille ekstra når de ser etter en bukse, som glidelås nederst på benet og broderi eller glidelås på lommene.

Finn én favoritt

Det er ingen myte at flere damer syns det er utfordrende å prøve jeans, men det finnes alltid en modell som passer din kroppsfasong. Derfor kommer du langt med litt tid og tålmodighet, og det kan lønne seg å finne en favoritt.

– Vi som jobber i butikkene er eksperter på området og har dyktige medarbeidere som er her for å gi deg god veiledning underveis. Det kan være en stor fordel hos oss sammenlignet med de større butikkene, sier damene hos Zizzi og STILI.

Finner du en buksemodell du liker, er det ingenting i veien for å velge tre ulike vasker i samme modell. Et godt tips er å ta bilde av lappen med mobilen før du fjerner den, slik at du har den lagret til neste gang, og kan kjøpe samme modell på nytt eller i en ny farge.

Style jeansen til fest

For ulike «vasker», eller farger, på jeansen, gir flere muligheter innenfor en og samme modell. Mellomvasken gir en bukse som verken er for mørk eller for lys og er ofte stylistenes favoritt. Den fungerer både til fest og andre begivenheter, gjerne i kombinasjon med paljetter, gull, blonder og et strøk rød leppestift. Den sorte jeansen passer også under definisjonen «penklær», med en lekker bluse eller blazer til.

– En perfekt kamuflasje, du kommer langt med et par sorte, fine jeans, sier Lone. – I tillegg fremstår mørke farger ofte slankende, så flere foretrekker mørke fremfor lyse bukser.

Har du endelig klart å finne din buksefavoritt, vil du gjerne kunne bruke den så lenge som mulig. En jeans bør kunne vare i flere år, men det avhenger av at den behandles riktig.

Hvordan bør du vaske og behandle jeansen din?

Har du endelig klart å finne din buksefavoritt, vil du gjerne kunne bruke den så lenge som mulig. En jeans bør kunne vare i flere år, men det avhenger av at den behandles riktig.

STILI og Zizzi anbefaler å vaske den maks en gang i måneden, helst sjeldnere. Lufting er et bedre alternativ, og blir det flekker på den kan selve flekken vaskes. Bruk heller ikke tøymykner, da det kan ødelegge elastisiteten som gir buksa stretch og sørger for at den er behagelig å ha på seg.

Lykke til med jakten på den perfekte jeans!

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00