Julemat og oppskrifter

mat
mat
mat
mat
mat

Førjulsstresset er over, og den store julemiddagen gikk fint i år også.

MENY legger stort hjerte og mye arbeid i å kunne hjelpe deg som kunde med ål age en ramme som bringer familie og venner nærmere hverandre. For det er det det handler om. Stolthet over gode matvarer og råvarer skal hjelpe deg med å lage årets beste frokost.

Ingen julefrokoster er like

Det er mange forskjellige retter og pålegg som står på bordene denne morgenen. Mange gleder seg til rester etter julemiddagen. Ribbe, skinke, medisterpølser og medisterkaker. Varme eller kalde, kjøpte eller hjemmelagde.

Pålegg i alle varianter

Edamer juleost er alltid et høydepunkt, og sylte med en sterk sennep. Røkelaks og eggerøre. Deilige MENY-lagde påleggssalater og kvalitetspålegget fra Jacobs Utvalgte sikrer en velsmakende julefrokost. Lag julepålegget selv. Tenk deg hvor moro det er å kunne tilby noe spesielt du og kanskje barn eller barnebarn har laget sammen! Ikke alt, men et par hjemmelagde varianter til frokostbordet setter en ekstra spiss på det hele.

Julegrøten

Risgrøt eller risengrynsgrøt er for mange tradisjonsmat forbundet med jul. Grøten smaker nydelig med sukker, kanel og ekte smør som fårsmelte litt utover, men hvorfor ikke spice den opp med en smaksrik klementinmarmelade i år?

Risgrøt

Oppskriften tilsvarer 8 porsjoner. Tid: 40-60 minutter. Ingredienser 4 dl vann 150 gr grøtris 1 l helmelk 0,5 ts salt kanel, sukker, smør

Slik gjør du

Kok grøtrisen i vannet til vannet er absorbert. Tilsett melken og kok i ca 35 minutter. Grøten brenner seg lett så du må røre hele tiden. Smak til med salt.

Topp grøten med kanel, sukker og smør like før servering.

Julens klementinmarmelade

Oppskriften tilsvarer 4 porsjoner. Tid: Over 60 minutter.

Ingredienser

 • 500 gr klementiner 3 dl vann
 • 0,5 stk sitron
 • 750 gr sukker
 • 1 stk vaniljestang

Slik gjør du

Vask og skrubb klementinene godt under varmt vann. Skjær klementinene først i to og så i tynne skiver. Ta vare på eventuelle steiner og pakk dem inn i et stykkegasbind (de fungerer som fortykningsmiddel).Ha fruktmassen, vann og sitronsaft i en tykkbunnet kjele og tilsett eventuelle steiner. Kok opp, rør rundt og legg på lokk. La frukten småkoke under lokk i ca. én time. Rør inn sukker og vaniljestang. Småkok videre uten lokk i ca. 45 min til én time eller til marmeladen har fått ønsket smak og konsistens. Rør ofte og skum av underveis om nødvendig. Fyll den varme marmeladen over på et rent syltetøyglass og sett på tett lokk. Skal du gi bort marmeladen i julegave? Klementinmarmeladen holder seg fint 2-3 uker så lenge den oppbevares kaldt i et rent, lufttett glass. Etter åpning bør du nok spise det i løpet av en ukes tid. Sannsynligvis vil den holde enda lenger pga syren i klementinene og sukkeret. Klementinmarmeladen bør oppbevares kjølig så lenge som mulig, men holder seg fint noen timer under juletreet.

Julemiddag

Hjemmelaget rødkål er godt på danske smørbrød, eller med kald ribbe og medisterkaker. Rødkål er godt til svinekjøtt, and og kalkun, og den typiske julematen. Denne oppskriften passer som tilbehør til for eksempel ribbe og pinnekjøtt.

Ingredienser

 • 1stk rødkål, mellomstor
 • 2ss smør
 • 1dl ferskpresset appelsinjuice
 • 1dl balsamicoeddik
 • 2dl solbærsaft
 • 1ts knust allehånde
 • 1 stk kanelstang
 • 2 stk stjerneanis
 • 2 stk tørkede fiken
 • 1,5 ts saltkvernet pepper
 • rips til pynt
 • hakket persille til pynt.

Slik gjør du

Skyll kålhodet, fjern eventuelt de ytterste bladene hvis de ikke er pene og del kålhodet i fire båter. Finsnitt rødkålen, ikke bruk den tykke midtstilken. Smelt smøret i en passende kjele og fres kålen under omrøring til den faller litt sammen. Tilsett de andre ingrediensene unntatt fiken, rips og persille. Kok opp og la det surre/småkoke under lokk i en halv times tid, rør om av og til. Ta av lokket, tilsett hakket tørket fiken og la rødkålen surre/småkoke videre uten lokk i ytterligere en halv time. Juster smaken med salt og pepper og rør gjerne inn littribbefett/ribbesjy før servering. Tips! Pynt med rips og hakket persille om ønskelig.

mat