Julens deiligste oppskrifter
Fra eggnog til kalkun i lefse
KJØTTFRI JULEMIDDAG MED GRØNN ERTEPURÈ OG EPLESIRUP
Dette er en rett som ser like fristende ut som den smaker. Knallgrønn ertepuré og eplesirup gir både farger og smaker som sprer juleglede i hele huset. Perfekt for deg som ønsker deg en kjøttfri og velsmakende rett på julebordet som kommer til å imponere.
Oppskrift: Meny // 4 porsjoner // 20–40 minutter
Ingredienser
4 dl eplejuice // 1 dl sukker // 4 ss finhakket dill // 2 pose grønne erter // 2 ss smør eller vegetabilsk margarin // Salt og pepper // 2 poser Oumph! Pulled // 2 ts revet sitronskall
Slik gjør du
Kok eplejuice og sukker til det begynner å tykne. Avkjøl og tilsett dillen.
Kok opp ertene i godt saltet vann. Hell av vannet og kjør ertene til purè sammen med smør eller vegetabilsk margarin. Smak til med salt og pepper.
Varm Oumph! i en kjele til den er gjennomvarm. Tilsett litt vann hvis du ønsker litt mer saus.
Ha over frisk dill og revet sitronskall like før servering.
RISKREM MED BRINGEBÆR- OG PASJONSFRUKTSAUS
Nydelig riskrem klar for fest! Imponer gjestene med denne oppskriften, med bringebær- og pasjonsfruktsaus.
Oppskrift: Meny // 4 porsjoner // 20–40 minutter
Ingredienser
400 g kokt risgrøt // 3 dl fløte // 1 stk vaniljestang // 4 ss finkornet sukker // 50 g finhakkede eller skivede mandler
Bringebærsaus
150 g bringebær// 50 g sukker eller melis //
Pasjonsfruktsaus
6 stk pasjonsfrukter // 100 g sukker // 1 dl vann eller ferskpresset appelsinjuice
Slik gjør du
Rist mandlene gylne i ovn ved 180 grader i ca. 5–10 minutter. Avkjøl, mandlene må ikke være varme når de blandes inn i riskremen. Splitt vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene og bland frøene sammen med 4 ss sukker og «mos» det godt sammen til deilig vaniljesukker. Rør vaniljesukkeret inn i grøten, og fortsett å rør godt slik at grøten blir luftig.
Grøten kan smakes til med mer sukker eller melis hvis du ønsker en søtere riskrem. Vend inn myk pisket krem og ristede mandler. Oppbevar riskremen i kjøleskapet frem til servering.
Bringebærsaus
Mos bærene og gni dem igjennom en sikt. Smak sausen til med sukker eller melis. Denne enkle sausen passer perfekt til både riskrem og panna cotta. Bland friske bær sammen med sausen til en supergod bærsalat. På samme måte kan du også lage jordbærsaus. Smak gjerne sausen til med noen dråper sitron- eller limesaft for ekstra friskhet.
Pasjonsfruktsaus
Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet. Kjør fruktkjøttet raskt i en blender eller med en stavmikser. Ha det over i en kasserolle sammen med sukker og vann. Kok opp sausen og la den småkoke i et par minutter. Kjør sausen raskt i en blender eller med en stavmikser for å knuse fruktsekkene rundt pasjonsfruktsteinene. Avkjøl sausen før servering.
Hvis sausen virker veldig tynn, kan du jevne den med litt maisenna. Blir sausen tykk, kan den tynnes ut med en skvett vann eller appelsinsaft. Riskremen serveres med bringebærsaus eller pasjonsfruktsaus – eller begge deler.
EGGNOG
Eggnog er en amerikansk tradisjonsdrink som drikkes rundt juletider. Drikken har egg, fløte og rom eller cognac som hovedingredienser, og før servering får den et dryss nyrevet muskatnøtt på toppen.
Oppskrift: Meny // 8 porsjoner // over 60 minutter
Ingredienser
7 dl helmelk // 2,5 dl kremfløte // 3 kanelstenger // 1 vaniljestang // 1 ts nyrevet muskat // 5 egg // 130 g sukker // 175 ml mørk rom eller cognac
Slik gjør du
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha både stenger og frø i en kjele sammen med melk, fløte, kanelstenger og revet muskat. Kok opp på medium varme under omrøring. Ta kjelen av platen med en gang det begynner å koke og la det stå og trekke litt. Ta ut vaniljestengene.
Visp eggeplommer og sukker sammen til det blir luftig. Visp forsiktig inn melken, og fortsett å vispe til alt er godt blandet og glatt. Rør inn rom eller cognac. La stå over natten i kjøleskap.
Rett før servering pisker du eggehvitene stive og vender det forsiktig inn i eggnogen til det er godt blandet. Hell eggnogen i fine glass og dryss over litt revet muskatnøtt.
RESTER AV KALKUN I LEFSE
Kalkun er godt som pålegg, og kalkunsandwich er nok mye spist etter jul og nyttår når man gjerne sitter igjen med litt rester. Her er en oppskrift på en variant med biter av kalkun i lefse, med god sennep og rester av rødkål. Topp det hele med litt salat og urter!
Oppskrift: Meny // 4 porsjoner // under 20 minutter
Ingredienser
300 g kalkunkjøtt i biter // 300 g rødkål // 2 ts god sennep // Litt grønn salat // 4 stk lefser, gjerne mandelpotetlefse.
Tips! Lefsen kan også byttes ut med fersk brød.
Slik gjør du
Rull ut lefsen og smør utover litt god sennep. Fordel kald rødkål og kalkunkjøtt i biter utover langs midten av lefsen. Topp med litt grønn salat. Rull sammen og spis til lunsj eller kveldsmat.
Aktuelle tilbud
-
Gjelder 18. november – 24. november
-
Gjelder 18. november – 24. november
-
-30% på Jif julevask
Meny -
Gjelder 18. november – 24. november
-
Gjelder 18. november – 1. desember