Juleoppskrifter: Julens favorittgaver

Eplegløgg, knekkebrød og julegodt

Spiselige julegaver er koselig å få, men også utrolig hyggelig å lage. Her er noen av klassikerne i en ny vri!

Marsipankuler

Ingen jul uten marsipan... Sier nå vi, da! Og er du glad i lakris og sjokolade, kan vi love deg at denne varianten blir en favoritt. Enten som julegave eller som snacks til julebordet.

DETTE TRENGER DU:

  • 500 g mandler (malt i kvern eller i foodprosessor)
  • 500 g melis
  • 1-2 eggehviter
  • Lakrisrotpulver (fåes hos Meny, Life, Øko Helsekost og Sunkost)
  • Smeltet sjokolade
  • Pynt etter eget ønske

SLIK GJØR DU:

  • Bland sammen mandler og melis.
  • Hell oppi eggehvitene, litt etter litt, til du får riktig konsistens.
  • Lag små kuler av “deigen”.
  • Kna inn eller rull kulene i lakrisrotpulver.
  • Smelt mørk sjokolade i vannbad, dypp kulene i sjokoladen og legg på bakepapir.
  • Strø eventuelt litt lakrispulver på toppen og avkjøl i kjøleskapet.
  • Når sjokoladen har stivnet kan du pakke inn godsakene i et fint glass eller i en cellofanpose og pynte etter ønske.

Glasskrukker finner du blant annet hos Søstrene Grene, Claes Ohlson og Lagerhaus.

TIPS!

Bruk en finmasket sil (for eksempel te-sil) og dryss på spiselig gullpulver for litt ekstra wow-effekt. Du kan også blande inn andre godbiter som du vet mottakeren vil sette pris på.

Sjokoladekulver

Knekkebrød

Supergode og knasende knekkebrød som garantert vil gi den heldige en god start på nyttårsforsettene.

DETTE TRENGER DU:

  • 250 g grovt sammalt hvete
  • 150 g store havregryn
  • 100 g speltflak
  • 100 g solsikkefrø
  • 100 g linfrø
  • 25 g kruskakli
  • 1 stor ss maltekstrakt
  • Ca. 7 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 2 ss karve, hel
  • 1 ts stjerneanis, malt

SLIK GJØR DU:

  • Forvarm ovnen, varmluft, 160 grader.
  • Rør maltekstrakt ut i lunkent vann.
  • Vei opp det tørre og bland med væsken.
  • La deigen svelle i 2-3 min.
  • Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt utover.
  • La deigen hvile i 6-7 minutter slik at det tørre trekker til seg væsken.
  • Del opp i passende biter før steking.
  • Sett et brett øverst, og ett nederst i ovnen.
  • Etter ca. 10 min, ta ut brettene og gjenta oppdelingen.
  • Stek videre i 20 min, bytt plass på brettene.
  • Stek videre i nye 20 minutter.
  • Ta ut knekkebrødene og sjekk om noen av de ytterste bitene er myke.
  • Fjern de harde, snu resterende opp-ned, og stek videre i ca. 10 minutter.
  • Bryt opp i biter, avkjøl og oppbevar i boks.

Kilde: Elinlarsen.net

TIPS!

Lag personlige til/fra-lapper med forseglingsvoks. Du kan bruke en blomst, granbar eller kanskje et bilde av deg sammen med den du vil gi gaven til?

Knekkebrød

Appelsinmarmelade

En god og hjemmelaget appelsinmarmelade passer perfekt til ost og kjeks, knekkebrød, eller noe annet salt og digg.

DETTE TRENGER DU:

  • 1 kg appelsiner
  • 1 sitron
  • 4 stk stjerneanis, hele
  • ½ ts malt stjerneanis
  • 1,5 dl vann
  • 400 g sukker

SLIK GJØR DU:

  • Riv av skallet på appelsinene med et zestjern.
  • Skrell appelsinene og kutt de opp i tre deler per appelsinbåt, fjern alle steiner.
  • Ha appelsinene og hele sitronen (del den i to og plukk ut steiner) i en kasserolle med litt vann.
  • Tilsett appelsinskall, sukker og stjer-neanis.
  • La det koke på svak varme i cirka 1 – 1 1/2 time til marmeladen har tyknet.
  • Pass på å røre med jevne mellomrom og kok på middels varme slik at det ikke svir seg i bunn.
  • Husk at appelsinmarmelade blir fastere i konsistensen når den er avkjølt.
  • Når du har fått ønsket konsistens heller du appelsinmarmeladen over på kokte og steriliserte glass. La appelsinmarmeladen avkjøle seg til romtemperatur uten lokk, og ha deretter på lokk og sett kjølig.

Kilde: Kulinarisk.no

TIPS!

Bruk lufttørkende hvit leire fra Panduro, trykk ut former med pepperkakeformer, og bruk disse som til og fra lapper. Navn kan trykkes inn i leiren med bok-stavstempel, dette finner du hos Panduro og Søstrene Grene.

Marmelade

Sjokoladeplett

Lag søte og morsomme sjokoladepletter som du kan gi bort, servere til kaffen ... eller spise selv!

DETTE TRENGER DU:

  • 300 g mørk sjokolade
  • En håndfull hakkede nøtter eller annen spiselig pynt, her er det bare fantasien som setter grenser!

SLIK GJØR DU:

  • Hakk opp nøtter eller forbered det du vil bruke som pynt.
  • Smelt sjokoladen i vannbad.
  • Ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose, eller bruk en skje.
  • La gjerne sjokoladen stå litt, slik at den ikke er for flytende.
  • Legg et bakepapir på en bakeplate (da er det enklere å flytte rundt på sjokoladeplettene). Sprøyt ut sjokoladen i små sirkler ca. 4 cm i diameter.
  • Ha på litt hakkede nøtter eller annen pynt, og avkjøl i kjøleskap.

Kilde: Franciskas Vakre Verden

TIPS!

Har du dårlig tid? Kjøp ferdiglaget godteri fra Dropsen og pakk det inn selv!

Julesjokolade

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00