Oppturer og nedturer for Il Padrino

Bilde av mann i restaurant
Resturantsjef Stian Østland

Restaurantsjef Stian Østland ser tilbake på en krevende tid for Il Padrino.

Da han fikk utdelt prisen for «Årets butikkleder», samme dag som han tappet den første ølen etter ukesvis med stengte dører, brast det for restaurantsjef Stian Østland. Han ser tilbake på en krevende tid for Il Padrino.

De har daglig kjempet for meteren, hatt smittevernregler i bakhodet hvert eneste minutt og til tider vært barnevakter – for å bruke uttrykket til restaurantsjefen selv, Stian Østland.

– Vi har vært veldig strenge, og det er aldri en god følelse. Vi har måtte legge begrensninger på barnebursdager og vi har skuffet gjester som ikke har fått bordplasseringen de ønsket seg, fordi de ikke har vært i samme husstand. Det har vært krevende, forteller Stian.

Den gradvise gjenåpningen av samfunnet, har betydd svært mye for restaurantsjefen.

– Det aller verste med pandemien for vår del, var at store deler av arbeidsstokken vår var permittert, med godt over 20 ansatte. Da det kun var lov med takeaway, var det bare meg og kokken på jobb. Det var en tøff og stille tid.

Bilde av mann bak bardisk
Bilde av store teddybjørner ved restaurantbord
Bilde av julemat
Bilde av flasker med alkoholfritt øl
Bilde av mann ved bord i restaurant

En god idé

Da de fikk holde åpent, var det fortsatt strenge restriksjoner å følge for staben på Il Padrino. De så behov for å tenke nytt. Da daglig leder, Tormod Johansen, ble inspirert av en reportasje fra Paris, slo han og Stian hodene sammen. 32 bamser – 16 elefanter og 16 isbjørner – ble plutselig selvskrevne gjester ved middagsbordene i hele restauranten. De ble en del av selskapet og skulle bidra til at gjestene holdt avstand.

– Folk aksepterte ikke alltid meteren, men bamsene ble en hyggeligere måte å markere avstand på. De ble populære både under venninnelunsjer og ikke minst for ungene, og de skapte liv – ikke tomrom.

Stian er stolt av at de klarte å tenke kreativt og nytt, selv med mange år på baken.

– På en del områder har vi nok kommet styrket ut av pandemien fordi vi har lært mye. Alle våre medarbeidere har hatt en fantastisk drive, innsats og stå-på-vilje og vi har måttet finne løsninger på kort tid, forteller Stian og mimrer tilbake. Det har også vært høydepunkter.

Nominasjonen

Han trodde knapt det han hørte da han forstod at han var en av fem nominerte til den gjeve senterprisen «Årets butikkleder 2020». Han tok det som et stort kompliment på vegne av hele restauranten, men var overbevist om at noen andre ville gå av med seieren.

– Jeg mener alle som har jobbet og slitt i 2020 fortjener en slik pris, enten fordi de har hatt mye å gjøre, hatt store påkjenninger eller har måtte finne nye løsninger på kort tid.

Han klarte heller ikke forstå at han hadde vunnet, da senterledelsen kom ned i restauranten med blomster og diplom. Samme dag var det endelig gjester i lokalene igjen, etter uker med takeaway og stengte dører.

– Jeg hadde satt min første øl på bordet den dagen, og så kom de med blomster og sa jeg var årets butikkleder. Da brast det, og jeg strigråt midt i restauranten, foran alle gjestene.

Prisen er for ham en fantastisk anerkjennelse av de ansatte, for det hadde aldri gått uten dem.

Lokalt ansvar

De skal være en familierestaurant, men også en avansert sentercafé om du vil – for å bruke Stians eget uttrykk.

– Vi leverer matkvalitet som en restaurant, men vi skal også være en kjapp matbit når du er ute og handler. Vi vil være lokalrestauranten og stedet du kan ta deg et glass eller to, enten det er syklubben som treffes eller guttegjengen som løp maraton for 40 år siden.

Il Padrino befester stadig sin posisjon som en lokal bidragsyter i nærmiljøet på Strømmen. De sponser Strømmen IF, Strømmen innebandy, Gjelleråsen IF Fighters og Natteravnene.

– Det er viktig for oss å bidra lokalt og å tilby et tilbud til befolkningen på Strømmen, sier Stian, som ser lyst på fremtiden.

– Vi skal være restauranten for alle, for mormor på 90 år og barnebarnet på tre år. Vi skal tilby takeaway og utkjøring og vi skal tilby kurs og spennende smakinger. Med 15–20 konserter i året er vi faktisk en kulturscene også. Det er trygt å si at ingen dager er like på Il Padrino.

Bilde av julemat