Vita og Wanda

smilende damer

Tvillingsøstrene Vita og Wanda Mashadi har alltid vært glad i julen.

Når de får spørsmålet om hva som er deres beste juleminne, er de enstemmige – det må være den julen de skjønte at høytiden handlet om mer enn å åpne gaver.

“Velkommen inn i vår lille hule” roper Vita i det hun åpner opp døren til jentenes felles leilighet. Tvillingene har tett tilknytning til Strømmen. De flyttet til Strømmen med moren i 2007, og bor nå kun et steinkast unna henne i leiligheten med ett soverom, hvor tvillingene har bodd siden 2012. Her har det vært utallige jentekvelder, middagsselskaper og snart åtte desember-måneder med forventninger.

Navn: Vita og Wanda Mashadi

Alder: 28

Bor: På Strømmen

Hva: TV-personligheter, bloggere og influencere, bl.a kjent fra podcasten “Tvillingterapi med Vita og Wanda, bokutgivelse “Våre beste stylingtips” og ulike TV-program, som deres egen serie “Vita og Wanda” på NRK, Kompani Lauritzen, Camp Kulinaris, 71 grader nord kjendis og Monsen på villspor.

smilende damer
smilende damer
-Jeg liker at det er en fast tradisjon som alle gleder seg til. Jeg føler julen gjør vinteren litt varmere. -Vita Mashadi

– For oss er julen mulighet til å slappe av og endelig ha litt ferie, siden vi aldri tar ferie om sommeren. Men så blir vi jo alltid syke i juleferien da. Når kroppen endelig får tid til å hvile, så blir man fort det. Men mest av alt så er julen veldig koselig. Vi elsker jul, forteller tvillingene entusiastisk.

På spørsmålet om hvem av de to som er den mest julete, så er svaret at de har hver sine ting og at det er vanskelig å kåre hvem som er den soleklare vinneren, men at de er ganske så samkjørte på når de skal begynne med julevasken og pynte leiligheten. Noe de derimot aldri kommer helt til enighet rundt er juletre.

– Vita vil ha hvitt juletre, eller sort, fordi det ser fint ut på bilder, men det vil ikke jeg. Så da blir det til at vi ikke har noe juletre her i leiligheten siden vi aldri blir enige om hva vi skal kjøpe, forklarer Wanda.

– Det blir til at vi kjøper en del juleblomster istedenfor, og så tar vi treet hjemme hos mamma, skyter Vita inn fra sidelinjen og fortsetter:

– Vi har pleid å bytte ut alt interiør som har farger til rødt i desember, men siden vi pusset opp leiligheten under lock down tidligere i år, så tror jeg vi må kjøpe alt nytt i år for å få ting til å matche.

– Tidligere har vi nok hatt en mer nostalgisk julestil, men i år blir den litt mer trendy tror jeg, sier Wanda.

barn ved juletre
Tvillingsøstrene har siden de var små, vært veldig glade i å feire jul.
smilende dame
smilende dame

Kjøper julekalendere en uke ut i desember

Tradisjonen tro er at tvillingene må ha julekalendere, og da gjerne to stykker hver – en fra Kinder og en fra Haribo. Men det å betale ca 250 kroner for en kalender, syns jentene er litt for mye.

– Vi kjøper alltid julekalendere en uke ut i desember. Det er liksom tradisjon hvert år det, for da er de satt ned i pris, så da kan vi slå to fluer i en smekk og få begge kalenderne vi ønsker oss, ler Wanda.

Er det noen andre forberedelser dere må gjøre til jul hvert år for å sikre julestemningen?

– Vi må alltid vaske til jul, en sånn skikkelig ordentlig julevask, og så må vi ha kalendere. Og det å ta seg tid til å sitte ned å se på julefilmer i den perfekte pysjen, med deilige tøfler, tente stearinlys og alt du kan tenke deg av julegodteri. Da kommer julestemningen sigende for oss begge.

Hva er favoritt-julefilm, da?

– The Holiday! Den blir jeg aldri lei av og kan se tre-fire ganger etter hverandre på rappen, sier Vita.

– Hjemme Alene-filmene er også hyggelige. Ellers så er NRK veldig koselig på julaften, med alt av det klassiske fra Askepott til Mikkes Jul, forteller Wanda.

– Før så jeg alltid på julekalenderen til Olsenbanden Jr, men siden den ikke går lenger boikotter jeg alt annet, ler Vita.

– Ja, og så føler jeg at julekalenderne går så sykt tidlig! Det er vanskelig å skulle klare å følge med når alle episodene som regel går rundt klokken seks når man har jobb. Men altså, Jul i Blåfjell, det var helt legendarisk, skyter Wanda inn.

Har hver sin skål med surkål på julaften

Foreldrene til Vita og Wanda kom til Norge som FN-flyktninger fra Iran. Ingen av dem var religiøse, og de ønsket å gi døtrene muligheten til å vokse opp i frie omgivelser hvor de sto fritt til å ta sine egne valg. For tvillingene har det vært viktig å bryte stereotypier av unge med minoritetsbakgrunn. De har vokst opp med samme tradisjoner og høytider som de fleste andre nordmenn, og til jul, ja da må de ha ribbe.

– På julaften serveres det alltid ribbe, julepølser, medisterkaker og det som hører til av tilbehør! Vi er begge vilt glade i surkål, så vi har alltid hver vår skål med dette, ler tvillingene og legger til at julemiddagen må være selve høydepunktet med julaften.

– Det fineste juleminnet vi har må være den julen for et par år siden hvor vi merket at høytiden handlet om mer enn gaver, at det som betydde noe for oss var å kunne tilbringe tid med venner og familie, og rett og slett bare kose oss sammen med dem vi er glad i.

Hva vil dere si er det beste med den norske julen?

– Folk er mye hyggeligere. Selv om det en stressende tid for mange, så er folk mer pratsomme og mer glad virker det som. Og det liker jeg veldig godt, svarer Wanda.

– Jeg liker at det er en fast tradisjon som alle gleder seg til. Jeg føler julen gjør vinteren litt varmere, sier Vita.

Elsker å gi gaver, men er umulige å gi gaver til

Tvillingene elsker å gi gaver til andre, og er såpass sikre på gavene de kjøper at de aldri tar med byttelapper.

– Vi syns det er vanskelig å kjøpe gaver før det er ordentlig julestemning, så datoen har fort nærmet seg 24. desember før vi i det hele tatt begynner å tenke på det, men i år skal vi prøve å få startet tidligere! Mamma og pappa ønsker seg det samme hvert år, parfyme og veske, så de er det lett å kjøpe noe til. Venner derimot, der liker vi å gi bort opplevelser. Som vi selv kan være med på, selvfølgelig! Å skape minner med dem du er glad i er kanskje den beste gaven man kan få og gi bort.

– Jeg syns det er morsommere å gi gaver enn å få. Dessuten er vi helt umulige å gi gaver til! Vi har liksom det vi trenger, men vi er flinke på å gi hverandre gaver da, forteller Vita.

– Jeg fikk en ring av Vita til jul for noen år siden, og den har jeg brukt hver dag siden, legger Wanda til.

– Vi har en tradisjon med mamma hver jul, hvor hun er med og så plukker vi ut ting vi ønsker oss. Og da er det gjerne interiør til leiligheten. Ting vi ikke har prioritert å bruke penger på selv. Det er en skikkelig hyggelig greie, hvor hele julegaveopplevelsen blir gjort til noe mer. Det er en dag vi setter veldig pris på, forteller Vita.

Et annerledes år nærmer seg slutten

Hva er dere mest takknemlige for i året som har vært?

– Det må være alle relasjonene man har hatt, og det at vi ikke har mistet noe jobb slik dessverre veldig mange andre har gjort i løpet av 2020. Vi har klart oss bra, det er flere som har hatt det mye verre enn oss. Egentlig så er vi vel ganske takknemlige for at vi ble “tvunget” til å senke skuldrene litt. I Norge er vi konstant stresset, det skjer mye hele tiden, men denne pandemien har fått oss til å måtte roe litt ned og faktisk reflektere over ting, svarer Wanda.

– Jeg tror egentlig vi alle har hatt litt “godt” av at vi har måttet gå gjennom dette annerledes-året, jeg. Da setter man liksom litt mer pris på de tingene man tidligere tok litt for gitt, sier Vita.

Hva ser dere mest frem til i 2021, da?

– Forandringer! Å forhåpentligvis gjøre alt man ikke kunne gjøre i år. Klemme folk, hilse på folk, å ikke være redd for å komme borti folk på butikken. Reise! Og det å kunne samles flere mennesker på samme sted. Det blir fint, avslutter tvillingene.