Tips til kjøp av konfirmasjonsdress

Bilde av en blå dressjakke, skjorte og slips
Bilde av en butikkansatt som viser frem en dress
Bilde av knapper på et erme på en dressjakke
Bilde av blå dressjakke, vest, skjorte og sløyfe
Dressmann har et bredt utvalg av størrelser – også dresser helt ned i størrelse 40.

Valg av konfirmasjonsdress er ikke alltid en lett oppgave, men noen smarte tips på veien kan gjøre handleturen både enklere og mer inspirerende.

Endelig er tiden moden for å kjøpe konfirmasjonsdress til poden. Både størrelser, farger og passform skal stemme overens, og aller helst skal konfirmanten like den godt og føle seg både fin og komfortabel.

– Vi ser at unge konfirmanter har flere meninger og ideer nå enn det de kanskje hadde før, forteller Martin hos Dressmann på Strømmen Storsenter. – Jeg tror det er fordi unge i dag ofte er mer oppdatert via sosiale medier, men det betyr ikke at ikke mor og far fortsatt har et ord med i laget, sier han med et smil.

Mulighetene farger og tilbehør gir

En konfirmasjonsdress er ofte den første ordentlige dressen man kjøper, så det kan være fort gjort å trå feil. Mange ønsker dessuten å kjøpe en dress som kan brukes til flere anledninger, noe som har utfordret den sorte dressen de senere årene. Volt og Høyer forteller at de selger flest blå konfirmasjonsdresser, både med og uten tilbehør. Hos Volt er dresspakkene svært populære, da disse inkluderer blazer, bukse, skjorte og slips til en god pris. Dressmann har også et godt utvalg av dresser i små størrelser, blant annet en sort dressmodell helt ned i størrelse 40. Men også hos dem varierer fargeutvalget, og Martin oppfordrer gjerne konfirmantene til å velge etter egen stil.


Bilde av en grønn dressjakke, skjorte og slips
Hvorfor ikke skille deg ut med en grønn dress? spør Martin hos Dressmann.

– Den sorte dressen er en klassiker, men også en farge vi bærer i triste anledninger. Blått er nok en mer munter farge og går i tillegg til lystigere anledninger som dåp, julebord og 17. mai, sier Martin. Før var det mer etablert hva du kunne style den blå dressen med, men nå står konfirmanten mer fritt.

– Det kan bety alt fra en rosa skjorte til mer mønstrede skjorter, dype røde nyanser i slips og sløyfer, metalliske toner i tilbehøret, eller brune sko og brunt belte. Dressen er et ubrukt lerret og det finnes mange kreative muligheter. Hvorfor ikke prøve en grønn dress? spør Martin.


Bilde av en kvinnelig butikkansatt som holder en blå dress på henger
Hos Volt får du dresspakker fra These Glory Days og Tiger of Sweden.
Bilde av en hånd og flere slips
Bilde av blå dress
Bilde av hender som holder en herresko
Sko og belte bør ha samme farge, mens det motsatte anbefales for sløyfe og tørkle. – Men alt skal harmonisere, i følge Carmen hos Volt.
Bilde av ermet på en blå dressjakke
Bilde av hender som holder en brun herresko
Bilde av en blå dress på en kleshenger
Høyer selger flest blå dresser, men har både dress og tilbehør til alle anledninger.
Hender som holder tre klokker
Urmaker Larsen har klokker til konfirmanten, enten den skal benyttes på selve dagen, eller gis som gave.

Carmen hos Volt er enig i at det er lov å leke med farger og mønstre for å skape en mer unik stil. – Tilbehøret løfter en nøytral dress, men fornyer den også til flere anledninger. Kombiner gjerne slips med lommetørkle på konfirmasjonsdagen, men ikke la de to delene være identiske. Hovedregelen er at de bør harmonisere med hverandre og resten av antrekket, sier Carmen. – Sko og belte bør derimot ha samme farge, enten du velger brunt til blå dress eller sort til sort dress.

Slik skal dressen sitte

Så var det selve form og fasong på dressen. «Slim fit» har kommet for å bli og kjennetegnes av at dressen sitter smalere enn en vanlig dress. «Regular fit» er en dress som sitter litt løsere, og det kan være lurt å teste begge modeller for å se hva som passer konfirmantens kroppsform aller best.

Det kan også være verdt å vite at en dress sjelden sitter som støpt når den prøves i butikken. En tur innom skredderen kan være lurt, eller at butikken tar den inn og syr inn det som trengs for at den skal passe konfirmanten. – Ermer, rygg og bukseben kan ofte sys inn og senere ut igjen når det er behov, minner Volt og Høyer oss på.

Hva bør du tenke på når du prøver dress? Se vår dressguide:

Dressjakke.

En perfekt dressjakke skal sitte kroppsnært, og skal hverken stramme eller ha for mye stoff i ryggen eller midjen. Ermene skal være såpass korte at du viser cirka 1-1,5 centimeter av skjorten, men pass på at de ikke blir for korte, da det fort kan se ut som dressen er for liten.

Men alt dette er bortkastet dersom man glemmer å sjekke skuldrene på dressjakken. På en perfekt dressjakke skal skuldersømmen sitte der skulderen slutter. Alt annet vil gjøre at dressen ser for liten eller for stor ut. Det er dessuten kostbart å endre dette hos skredder i ettertid, så her er det bare å ta seg god tid når man er i prøverommet.

Tips! Når du prøver en dressjakke skal du stå avslappet med armene hengende ned langs kroppen.

Bukse

En perfekt dressbukse skal sitte godt rundt livet – selv uten belte. Trenger konfirmanten et belte for å holde buksen oppe, er den for stor. Når det kommer til lengden på buksen, er dette en smakssak og varierer ofte med trendene. En god tommelfingerregel er imidlertid at buksen skal hvile lett på skoen når du står oppreist, men husk at buksebena skal ha tilstrekkelig vidde til at pressen i buksen ikke strekkes ut. Skulle man angre på lengden, eller vokse litt i livet, er dette noe av det enkleste å endre hos skredder.

Tips! En klassisk klokke og et par lekre mansjettknapper kan være med på å løfte antrekket.