Interiøret vi vil ha nå: Varmere, rausere og gladere

interiør
Foto: Jotun

Høres det ikke deilig ut? Slik er interiørtrendene for 2024.

– Vi kan trygt si at nordmenn har fått fargedilla. I det hele tatt ser vi at interiørtrenden i 2024 er personlig og leken, som en motreaksjon til det hvite og stramme vi har vært omgitt av så lenge. Nå skal hjemmet gi ro, energi og komfort – og da tyr vi jo ofte til fargene, sier interiørstylist Elin Modal.

Årets viktigste interiørfarger har utgangspunkt i naturens egen palett, er varme og avdempede.

– Når verden utenfor er urolig, gir det mening at vi innreder hjemmet med farger som virker beroligende, sier Elin.

interiør
Grønt og gult blir viktige farger i 2024. – Nordmenn har fargedilla, og våger mer, sier interiørstylist Elin Modal. Foto: Jotun

Rosa, fersken, grønt og gult

– Stadig flere tar sprekere valg når de skal pusse opp hjemme. Det er mer farger enn på lenge, og det er mer av de glade fargene. Mange går for rosa og fersken, og velger nyanser ned mot det brune og gyldne. Perioden da alt skulle være grått er definitivt over, sier Mari på Jernia på Strøm-men Storsenter, som selger maling i bøtter og spann.

– Det som går igjen er at folk ønsker seg lunere hjem. Da velge de gjerne nyanser av beige som en basefarge. Også grønt blir en viktig farge i 2024, og nå er det kommet en frisk og leken pastellfarge som er veldig populær: Lady 7386 Pistachio ligger litt mellom mintgrønn og gyldengrønn, og er super å kombinere med andre grønntoner. Ellers ser vi at det gule virkelig skyter fart og kommer inn som en frisk vind i interiørbildet, sier Mari.

interiør
Mari på Jernia med noen av vårens freshe farger fra Jotun.
interiør
Foto Jotun

Farge i taket!

– Det er også gøy å registrere at flere maler taket, enten i samme farge som veggene eller som en kontrast. Taket regnes jo gjerne som den femte veggen, og fortjener absolutt oppmerksomhet, sier hun.

– Maler man taket i samme farge som veggene, tilfører det rommet en lunhet. På den annen side kan en kontrastfarge være råkult, ikke minst dersom man henter igjen fargen fra taket i en kom-mode eller et annet møbel i rommet, sier Mari.

– Farger i samme kulørtone med ulik intensitet skaper ro, og samtidig spennende rom. Kombiner gjerne med detalj i en fargesplash, eller mal lister og andre detaljer i helblankt, som en kontrast til de matte veggene. Et annet råd er å velge interiørdetaljer som popper litt, som en blank vase eller en metallisk lampefot, foreslår Elin.

interiør
Stadig flere maler taket, enten i en kontrastfarge eller i samme nyanse som veggene. Foto Jotun og HAY (t.h)
interiør
Tør du? En drøm av et loft med tapet i taket og sommerlige tekstiler i varme nyanser av en av årets trendfarger. Foto: KID
interiør
Stol i boucle med organiske former, fra Kid nye møbelkolleksjon

Mykt og organisk

– Den klassiske og litt eksklusive stilen fortsetter å dominere. Den er litt «voksen» og gir oss en følelse av luksus og komfort. Parallellt ser vi det mer rustikke utrykket, hvor farge- og materialval-get er noe røffere, og henter mye inspirasjon fra naturen, sier Linda hos Bohus.

– På tekstilene ser vi en rekke teksturer, som resirkulert ull, bouclé og bomull. Store, rause tepper, som kan ligge under hele sofagruppen vil fortsatt være i trendbildet. Det samme vil organiske og runde former på møbler, med kontraster i materialvalgene.

interiør
Både avrundede former og kromdetaljer trender i 2024. Foto: Bohus
interiør
Nå henter vi mye inspirasjon fra naturen, sier Linda fra Bohus Speil, stol og skål fra Bohus
interiør
Broderi er hot som aldri før, og legg merke til kamskjell-formen. Den får vi se mer til i tiden som kommer. Alt fra KID

– La det bugne

– Nå er det harmoni, ro og lyse, fine paletter som gjelder. Dette er farger og kvaliteter som passer inn i de fleste hjem, så det er enkelt å matche sesongens nyheter med det du allerede har. Og det skal gjerne bugne litt, for eksempel med sofaputer. Mot sommeren ser vi mye av de buede kantene på tekstilene, spesielt kamskjell-buene, som skaper en moderne twist på det klassiske og konforme uttrykket, forteller Anette hos Kid.

Hun er butikkleder for Kid-butikken på Strømmen Storsenter, som hadde nyåpning 14. mars. Dette er en av Kid sine største butikker, med masse plass til kjedens nye møbelkonsept.

interiør
Mønster, mønster, mønster! Puter og tekstiler fra Princess og Kremmerhuset (bildet til høyre).
interiør
Chunky service i keramikk er in, disse er fra danske HAY, som forhandles hos Backe i Grensen.

Håndverk og bruktfunn

– Stilen fremover spiller på en følelse av eleganse og en sofistikert enkelhet, i linjer, form og med et håndarbeidspreg. Og viktigst av alt er kvaliteten. Nå ønsker vi oss mer av det håndlagede og bæ-rekraftige, som er laget med tanke på å kunne vare, sier Anette.

Gjenbruk er et viktig nøkkelord for interiørtrenden i 2024. Se opp for keramikk, gjerne håndmalt, og med skulpturelle former. Broderi ser vi dessuten mye av, på tekstiler både innen mote og interiør. Nå skal uttrykket være upolert, uperfekt og personlig.

interiør
Frukt og frodige former – nå er interiøret til å bli skikkelig glad av! Bildet med den rosa stolen er fra KID, og det samme er den ferskenfargede puten. Fruktskål og pære-dekor fra Søstrene Grene og grønne krus fra Backe i Grensen.

Mønster på mønster

– Og så må vi ikke glemme mønsteret, legger interiørstylist Elin til.

– For nå er det mye mønster, både på tapet, gulvtepper og mindre tekstiler som gardiner, puter og duker. Og det må gjerne være litt mye av det, på grensa til litt «rotete». Det er mye av de florale mønstrene med blomster og fugler, og de mer grafiske, som striper, ruter og prikker. Er du modig går du for mønster på mønster, og mikser stilene, sier hun.

Bildetekster – SS_artikkelbilder_interiørtrend24

interiør
Er du modig, mikser du mønster, gjerne blomster med ruter. Servise og duk fra Kid, tallerken fra Søstrene Grene og gul blomsterpotte fra Kremmerhuset.