Matfesten Eid
Her får du matprofilen Golalah Abbasi sine beste oppskrifter.
Når fastemåneden er over, samles muslimene til et kjempemåltid og feirer Eid al-fitr.
– Denne dagen går vi «all in», sier kokebokforfatter og matinfluencer Golalah Abbasi.
– Som til enhver gledelig anledning, er mat en stor del av feiringen. Eid markerer at vi bryter fasten, og da er det jo ganske naturlig at festen dreier seg om et måltid. Det viktigste er like-vel ikke maten, men at vi samler oss rundt den, forteller Golalah Abbasi.
Hun står bak instagram-profilen Golalas matreise, og ga i fjor ut kokeboka med samme navn, med oppskrifter fra Marokko i vest til Iran i øst. Selv kom Golalah til Norge som kurdisk flykt-ning som ung, og i dag bor hun på Rælingen med hele storfamilien i nærheten.
– Vi lager mat sammen hele tiden, sier hun.
Familiefest
– Til Eid samler vi familie og venner, og feirer at fastemåneden er over. Kulturelt sett er jo Eid en tid for å uttrykke glede og feire alt det harde arbeidet som er lagt ned i ramadan. Dette er den første dagen vi har lov til å spise på dagtid, og da er det helt på sin plass at det første vi gjør når vi står opp på Eid-dagen, er å spise noe, forteller Golalah.
Etter en god frokost er det vanlig at mennene går til moskéen for å be, mens kvinnene i familien tilbereder det store hovedmåltidet som familie og venner skal samles rundt seinere på dagen. Da spares det ikke på noe som helst, etter en lang måned med svært begrenset matinntak.
Overdådig meny
– Hva man spiser under Eid-feiringen varierer fra familie til familie. Tradisjonene er litt for-skjellig avhengig av hvor man kommer fra, og man lager det familien har mest lyst til å spise. Men selv om det ikke er noen fast meny, er det noe som alltid går igjen: Det må være både salt og søtt, og det skal være overdådig. Og det er mye forskjellig mat, både middagsretter, desserter, søtsaker og frukt, sier Golalah.
Selv lager hun gjerne ulike risretter, gryter, kjøtt, kylling og salat til Eid, i tillegg til en rekke desserter.
Dadler og desserter
En viktig ingrediens er daddel, som mange muslimer bruker for å bryte fasten også under ramadan, altså etter mørkets frembrudd. Profeten Mohammed skal visstnok ha gjort det samme – brutt fasten med tre dadler og vann.
– I Midtøsten bruker man i det hele tatt mye dadler i kostholdet. Både som snacks, ved siden av te og når man lager dessert. Dadler inneholder sukker, fiber, flere næringsstoffer og vitaminer, og er dessuten veldig bra for fordøyelsen. Ikke så dumt når man skal spise igjen etter lang tids faste, sier matprofilen.
– Men hvordan føles det egentlig å kunne «fråtse» litt igjen, etter en sånn måned? Og hvordan reagerer kroppen på det?
– Det er litt rart i et øyeblikk, men ellers merker jeg ikke noe spesielt. Jeg har jo fastet siden jeg var barn, så kroppen min er vant med det. Men jeg kjenner selvfølgelig forskjellen på energinivået utover dagen, sier Golalah.
Baklava
I boken «Golalahs matreise» forteller hun mer om de muslimske høytidene, og gir en innføring i Midtøstens matkultur. I tillegg deler hun oppskrifter på 80 av sine beste retter. En av dem er bakverket baklava, en selvfølge på ethvert Eid-bord.
– Baklava er en populær dessert fra Midtøsten, som spises over hele verden. Den består av flere tynne lag med filodeig, fylt med nøtteblanding. Fyllet kan varieres ut ifra hva slags nøt-ter du liker best, jeg bruker gjerne pistasj, valnøtt og mandler dynket i sukkerlake. I sukker-laken har jeg både safran og rosevann, som begge er veldig populære smakstilsetninger fra Midtøsten. Det er søtt, sprøtt og syndig, smiler Golalah.
Blir du fristet? Vi har fått lov til å dele både oppskriften på baklava, og Golalahs favorittoppskrift på daddelkaken kleicha.
BAKLAVA MED PISTASJNØTTER OG MED SMAK AV SAFRAN OG ROSEVANN
Baklava er filodeig fylt med nøtter dynket i sukkerlake og spises mange steder i verden. Fyllet kan varieres ut ifra hva slags nøtter du liker best. Dette er søtt, sprøtt og syndig! I sukkerlaken har jeg brukt både safran og rosevann, som er veldig populære smakstilsetninger fra Midtøsten.
Ingredienser
- 1 pk filodeig (15 ark)
- 300 g finhakkede rå og usaltete pistasjnøtter
- 200 g smeltet smør eller olje
- Sukkerlake
- 1 kilo sukker
- 4 dl vann
- 2 ts sitronsaft
- en klype safrantråd
- ½ ts rosevann
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme. Smør en langpanne, legg et ark filodeig i bunnen og pensle hele arket med smeltet smør. Arket kan gjerne klippes slik at det passer til formen eller brettes en gang på bredden. Legg på nytt ark, pensle med smør, og fortsett sånn til det ligger 8 ark filodeig oppå hverandre. Fordel hakkede pistasjnøttene jevnt utover. Press dem litt ned i deigen med håndflaten. Legg resten av filodeigen ark for ark med smør mellom lagene på toppen av fyllet. Del arkene i ruter etter ønsket størrelse med en skarp kniv. Stek baklavaen midt i ovnen i cirka 20–30 minutter, eller til den er gyllen og fin og ser ferdig ut.
Sukkerlake
Bland alle ingrediensene i en kjele og gi blandingen et oppkok. Ta kjelen av platen, så er laken klar. Til slutt: Når baklavaen er ferdig, fordeles sukkerlake jevnt over mens rutene er varme. La det stå til sukkerlaken får trukket godt inn. Dryss over pistasjnøtter og nyt baklava til en kopp te eller kaffe.
Tips
Baklava har lang holdbarhet i romtemperatur. Den kan fryses ferdig stekt og tines gjerne en halvtime før servering. Du kan bruke valnøtt eller mandler istedenfor pistasjnøtter. Sukkerlaken kan oppbevares i lukket glass i opptil et år i romtemperatur. Den kan blant annet smaksettes med kardemomme, kanel eller vanilje.
Kolichei khorma – daddelkake
Kurdiske og irakiske daddelkaker med herlig fyll av dadler
Kleicha er en de mest populære søtsakene til Eid, og nesten obligatoriske både under Eid al-Fitr og Eid al-Adha. Disse småkakene har spesielt mange fans i Midtøsten. De bakes på forskjellige måter med ulike fyll, fasonger og mønster.
Med bare én teskje sukker er kakene dessuten av det sunnere slaget, med sødme fra det naturlig søte daddelfyllet.
Ingredienser til deigen
- 450 gram hvetemel
- 150 gram smeltet smør
- 50 gram olje
- 75 gram lunket vann
- 50 gram melk
- 1 ts sukker
- 2 ts tørrgjær
- 1 ts bakepulver
- ¼ ts salt
Ingredienser til fyllet
- 400 gram dadler – uten stein
- ca.2 ss kanel
Ingredienser til toppen
- 1 vispet egg
- sesamfrø
Fremgangsmåte
Bland sukker, melk, vann og gjær i en bolle og la den stå på benken i 10 minutter. Så blander du det med resten av ingrediensene. Bruk en k-spade og elt deigen i ca. 5 minutter på medium hastighet. Dekk til deigen og la heve til dobbel størrelse.
Bland dadler og kanel, og mos sammen med en gaffel til du får en deigaktig masse.
Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.
Ha deigen på et lett melet bakebord. Kjevle den ut til rektangel formet leiv og smør på fyllet og fordel over hele deigen. Rull deigen som en lang pølse. Klem den forsiktig flat med fingrene.
Del deigen i like store deler med en skarp kniv. Legg dem på en stekebrett med bakepapir på. Pensle med egg og strø over sesamfrø. Stek kakene midt i ovnen i ca. 20 minutter eller til de blir gylne.
Tips
Disse kan fryses ferdig stekt og varmes i frossen tilstand i et par minutter i mikrobølgeovn før servering.
Lykke til, god appetitt, og ikke minst: Eid Mubarak!