Dette bør du vite om sykling på vinterføre

sykkel
Mann som reparerer sykkel
Jørn hos XXL er selv en ivrig vintersyklist og pendler med sykkel hele året, fordi det er mer effektivt, han slipper kø og får mosjon og frisk luft.
sykkel
Du må ikke ha pigger på sykkeldekkene, men det anbefales for den mer uerfarne for å få godt grep i isen. XXL selger vinterdekk med og uten pigger.
sykkel
Lykt er påbudt på sykkelen uansett årstid, og i sportsbutikkene på Strømmen Storsenter får du kjøpt rimelige sett med lykter som oppfyller kravene
sykkel
Det er lett å glemme hvor vindfullt det kan være å sykle. Klær laget for sykling vil stoppe vinden i front og puste bak.

Å sykle om vinteren har vært for de spesielt interesserte, men flere og flere ser fordelene med å bytte ut bil og kollektiv med sykkel til og fra jobb.

Vintersykling kan være en hobby eller en effektiv måte å komme seg til jobb på. Hos XXL på Strømmen Storsenter har de merket stor pågang fra vintersyklister, og har i vinter en egen sykkelavdeling for anledningen.

– Vi deler egentlig vintersyklistene i tre grupper. Stisyklistene, fatbike-folket og pendlerne, forklarer Jørn hos XXL. Han er selv en ivrig vintersyklist og sykler til og fra jobb nesten hele vinteren. Dem blir det flere og flere av.

– Det er kun når det har vært de aller største snøfallene og det ikke er brøytet ennå, at jeg har måtte la sykkelen stå. Men det er ikke mange dager i løpet av en sesong! forteller han. Motivasjonen for å sykle hele året er enkel: han slipper kø, kommer seg raskere til jobb, det er bedre for miljøet og han får frisk luft og mosjon med på kjøpet

Ikke velg den dyreste sykkelen

Vurderer du å bruke sykkelen som transportmiddel om vinteren, bør du først tenke i gjennom hvilken sykkel du skal bruke.

– Bruker du sykkelen gjennom en hel vintersesong, vil det tilsvare circa to til tre sommersesonger i slitasje og bruk, forklarer Jørn. – Derfor er det ikke sikkert du skal bruke den dyreste sykkelen du har på vinterføre.

Noen velger å kjøpe en rimeligere sykkel som de bruker om vinteren, fordi føret og salte veier tærer på sykkelen, drivverket og fører til rust. Sykler du på gangveier uten salt slipper sykkelen billigere unna. Likevel bør sykkelen alltid skylles etter bruk, slik at saltet ikke fester seg, tørker og gjør skade.

– De færreste gjør nok dette, men sykkelen bør faktisk skylles og deretter oljes etter hver vask. Da vil den holde seg mye lenger, forteller Jørn.

Den neste investeringen som bør gjøres er et par gode piggdekk, som kommer til alle typer sykler – også barnesykler. XXL har et stort utvalg av piggdekk gjennom vintersesongen og selger både tynne og tykke dekk, der de tykke bærer litt bedre oppå snøen mens de tynne graver seg mer ned i underlaget.

Påbudt med sykkellykt

I tillegg til piggdekk eller vinterdekk, må sykkelen utstyres med lys.

– Sykkellykter er påbudt da det er krav om at du skal synes. Det holder med et rødt baklys og et blankt lys i front av sykkelen. Noen ønsker også en lykt på hjelmen for å se fremover uansett hvor du beveger blikket, og andre vil ha sterkere lys for å få lengre sikt, forklarer Jørn. På flere av lysene hos XXL kan du justere styrken, og du får kjøpt lys fra 1000 lumen til ca 4000 lumen. Flere av lyktene er også oppladbare.

Klær som beskytter der det skal

Når sykkelen er utstyrt med det mest nødvendige, er det syklisten selv som fortjener god bekledning for at sykkelturen skal oppleves behagelig i kaldt vær. Klærne du sykler i kan gjerne være vindtette foran, slik at du tar i mot for vind, samtidig som de skal puste. De bør heller ikke være varme, for du får fort varmen på sykkelen selv om det er kaldt i starten.

– At klærne puster og er vindtette i front er de to viktigste tingene du bør tenke på. En perfekt jakke eller bukse er vindtett foran for å ta i mot vind, puster på baksiden og er ekstra slitesterk, forklarer Jørn.

– Noen er opptatt av sykkelklær, og fordelen med slike klær er at du ikke sliter ut alternativene, som buksene hvis du bruker skibuksen din eller andre klær. Det er ekstra slitasje på baksiden på grunn av sykkelsetet, og man må ofte bytte buksa hyppigere enn om man velger sykkelbukser med ekstra slitestyrke bak

sykkel
Også skoene trenger beskyttelse mot vær og vind når du sykler om vinteren. Skoovertrekkene hos XXL er både vindtette og kommer med refleks, så du synes ekstra godt
sykkelhansker
Så lenge hanskene har et godt grep, kan du bruke hva som helst når du sykler. Sykkelhanskene hos XXL har ekstra forsterkning og har refleks på seg.

Unngå at drikkevannet fryser

Det siste på lista er gjerne et par gode sykkelhansker og en refleksvest. Flere sykler også med sekk, og her er det viktigst at den sitter godt på ryggen, gjerne med luftemuligheter. XXL selger gjerne samme type sekk til både sykling og langrenn.

– Er du avhengig av vann fra sekken er det flere som pakker inn slangen med neoprenstrømpe så vannet ikke skal fryse på turen, tipser Jørn oss om

DET DU TRENGER FOR Å SYKLE PÅ VINTEREN:

 • En sykkel som kan brukes på vinterføre
 • Piggdekk eller vinterdekk
 • Rødt baklys og vanlig frontlys som er påbudt på alle sykler
 • En god hjelm med plass til en buff eller tynn lue under
 • Gode klær som ikke varmer for mye, men som er vindtette foran og puster godt
 • Refleksvest eller refleks på hjelm, sekk eller på andre synlige steder
 • Sykkelhansker eller hansker med godt grep
 • Sko som tåler vind – gjerne sykkelsko, eller skoovertrekk som beskytter og varmer
 • Tynn lue, buff eller skilue til å ha under hjelmen

Det som kan være godt å ha:

 • Sykkelklær som er ekstra slitesterke og vindtette på de rette stedene
 • En sekk som har god passform og er beregnet for sykling og langrenn
 • Regntrekk og/eller reflekstrekk til sykkelhjelm og sekk
 • Ekstra lykter på sykkelen eller på hjelm, for å ha lys når du beveger blikket

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00