Fastelavnsboller med en vri

Bilde av fastelavnsboller.

Søndag 19. februar feirer vi fastelavn, et høydepunkt for store og små. Kanskje er det i år du skal utfordre de klassiske fastelavnsbollene med en smakfull vri?

Vi trenger vel ingen unnskyldning for å hive oss over deilige boller fra tid til annen, men den årlige fastelavnsdagen legger virkelig til rette for hveteboller med det lille ekstra. Kanskje ikke rart at det var dette som stod på menyen før kirkens fasteperiode – bakgrunnen for hvorfor vi feirer fastelavn.

Hvorfor feirer vi fastelavn?

Fastelavn står for «kvelden før fasten», en faste som hvert år starter 40 dager før påske – uten søndager medregnet. Det er også derfor fastelavnsdagen faller på ulik uke hvert år, og med sen påske i år feires fastelavn først søndag 19. februar.

Dagene før fasteperioden starter har hatt sine kreative navn opp igjennom historien. Fasten starter alltid på en onsdag, askeonsdag, mens dagene før ble kalt fetetirsdag og blåmandag eller fleskemandag. Søndagen før fasten – selve fastelavnssøndagen – ble også kalt fleskesøndag. Men selve fastelavnsbollene ble tidligere servert på fetetirsdag.

Mye har endret seg med historien. I moderne tid brukes ikke fastelavnsris lenger som en fruktbarhetsvekker på alt fra trær, dyr og kvinner, men som dekor på bordet hjemme. Fastelavnsboller serverer vi på søndager – selve fastelavnsdagen. De fleste sverger til de klassiske fastelavnsbollene med syltetøy og krem, men stadig flere lager hveteboller med en vri. Her er det lov å leke med både form og fyll, ifølge Meny på Strømmen Storsenter.

Bilde av fastelavnsboller.

Kreative fastelavnsboller

Meny anbefaler vaniljekrem som et mer smakfullt fyll eller sjokoladekrem med friske bringebær/ – en uslåelig kombinasjon av søtt og syrlig. Du kan også utfordre de tradisjonelle bollene med fastelavnswraps, fylt med vaniljekrem og friske bær eller lage de svenske fastelavnsbollene, semler

Mange vil sverge til den klassiske oppskriften på fastelavnsboller. Oppskrift fra Meny får du her:

Dette trenger du til bollene:

  • 600 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 pk tørrgjær
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • 100 g smør
  • 3 dl melk

Dette kan du fylle bollene med:

  • 6 del kremfløte
  • 2 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • Syltetøy
  • Melis

Slik gjør du det:

  • Start med bollene. Bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle.
  • Smelt smøret sammen med melk i en kjele. Væsken skal holde 37 grader.
  • Hell væsken i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene og rør godt sammen. Elt deigen til den er blank og smidig, gjerne på et melet bord eller i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
  • Når deigen er ferdig eltet, dekkes den med plast og settes på et lunt sted. La den heve til dobbel størrelse i ca 30 minutter.
  • Den ferdighevede deigen legges deretter på et bord, hvor den eltes for hånd i et par minutter.
  • Del deigen i 12 til 15 like store emner, som rulles til boller. Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir og etterhev i 30 minutter.
  • Pensle med et pisket egg og stek dem på 250 grader midt i ovnen i ca 10 minutter.

Nå skal fyllet lages. Pisk en krem av fløten og bland inn vaniljesukker og sukker.

De ferdigstekte bollene avkjøles på rist, før du deler dem i to og fyller dem med syltetøy og krem.

Kilde: meny.no

Meny finner du i første etasje på senteret, i Stasjonsveien rett over Strømmen Storsenter (parkering i senterets eldste P-hus).

TIPS!

SLIK KAN DU LAGE FASTELAVNSRIS

  • Fjern alle skudd og knopper og vask bjørkekvistene.
  • Tørk kvistene.
  • Fest fjær med ståltråd.
  • Pynt gjerne med bånd og farget papir.
  • Sett i en vase uten vann.

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 09:00 - 21:00